AstraZeneca recunoaște pentru prima dată, în documente judiciare, că vaccinul său anti-Covid poate provoca un efect secundar rar

AstraZeneca recunoaște pentru prima dată, în documente judiciare, că vaccinul său anti-Covid poate provoca un efect secundar rar

AstraZeneca a recunoscut pentru prima dată în documentele din instanță că vaccinul său Covid poate provoca un efect secundar rar, într-o aparentă răsturnare de situație care ar putea deschide calea pentru o despăgubire legală de mai multe milioane de lire sterline.

Vaccin AstraZeneca FOTO: Arhivă

Vaccin AstraZeneca FOTO: Arhivă

Gigantul farmaceutic a fost dat în judecată în cadrul unei acțiuni colective în legătură cu afirmațiile potrivit cărora vaccinul său, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, a provocat decese și vătămări grave în zeci de cazuri.

Avocații susțin că vaccinul a produs un efect secundar care a avut un efect devastator asupra unui număr mic de familii, potrivit news.yahoo.com

Primul caz a fost depus anul trecut de Jamie Scott, un tată a doi copii, care a rămas cu o leziune cerebrală permanentă după ce a dezvoltat un cheag de sânge și o hemoragie pe creier care l-a împiedicat să lucreze după ce a primit vaccinul în aprilie 2021. Spitalul a sunat-o pe soția sa de trei ori pentru a-i spune că soțul ei va muri.

AstraZeneca contestă acuzațiile, dar a acceptat, într-un document juridic depus la Înalta Curte în februarie, că vaccinul său Covid "poate, în cazuri foarte rare, să provoace TTS".

TTS - acronimul de la Thrombosis with Thrombocytopenia Syndrome (sindromul trombozei cu trombocitopenie) - face ca oamenii să aibă cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite în sânge.

Cincizeci și unu de cazuri au fost depuse la Înalta Curte, victimele și rudele îndurerate solicitând despăgubiri estimate la o valoare de până la 100 de milioane de lire sterline.

Recunoașterea de către AstraZeneca - făcută în cadrul unei apărări juridice la cererea de chemare în judecată a dlui Scott la Înalta Curte - urmează unei intense dispute juridice. Aceasta ar putea duce la plăți dacă firma farmaceutică acceptă că vaccinul a fost cauza unor boli grave și a deceselor în anumite cazuri juridice. Guvernul s-a angajat să acopere cheltuielile de judecată ale AstraZeneca.

Într-o scrisoare de răspuns trimisă în mai 2023, AstraZeneca le-a spus avocaților domnului Scott că "nu acceptăm că TTS este cauzată de vaccin la nivel generic".

Dar, în documentul juridic prezentat la Înalta Curte în februarie, AstraZeneca a spus: "Nu este adevărat: "Se admite că vaccinul AZ poate, în cazuri foarte rare, să provoace TTS. Mecanismul cauzal nu este cunoscut.

Mai mult, TTS poate apărea și în absența vaccinului AZ (sau a oricărui alt vaccin). Cauzalitatea în orice caz individual va fi o chestiune care va trebui să fie dovedită de experți".

Avocații susțin că vaccinul AstraZeneca-Oxford este "defectuos" și că eficacitatea sa a fost "mult supraestimată" - afirmații pe care AstraZeneca le neagă cu tărie.

Oamenii de știință au identificat pentru prima dată o legătură între vaccin și o nouă boală numită trombocitopenie și tromboză imună indusă de vaccin (VITT) încă din martie 2021, la scurt timp după ce a început distribuirea vaccinului Covid-19.

Avocații reclamanților susțin că VITT este un subansamblu al TTS, deși AstraZeneca nu pare să recunoască acest termen.

Guvernul a despăgubit AstraZeneca pentru orice acțiune în justiție, dar până în prezent a refuzat să intervină.

Kate Scott, soția dlui Scott, a declarat pentru Telegraph: "Lumea medicală a recunoscut de mult timp că VITT a fost cauzată de vaccin. Doar AstraZeneca a pus la îndoială faptul că afecțiunea lui Jamie a fost cauzată de vaccin. A fost nevoie de trei ani pentru ca această recunoaștere să vină. Este un progres, dar am dori să vedem mai mult din partea lor și a Guvernului. Este timpul ca lucrurile să se miște mai repede. Sper că admiterea lor înseamnă că vom putea să rezolvăm această problemă mai devreme decât mai târziu. Avem nevoie de scuze, de o compensație corectă pentru familia noastră și pentru alte familii care au fost afectate. Avem adevărul de partea noastră și nu vom renunța."

"Siguranța pacienților este prioritatea noastră cea mai mare”

Sarah Moore, parteneră la firma de avocatură Leigh Day, care a depus plângerile legale, a declarat: "A fost nevoie de un an pentru ca AstraZeneca să recunoască în mod oficial că vaccinul lor poate provoca cheagurile de sânge devastatoare, când acest fapt a fost acceptat pe scară largă de comunitatea clinică încă de la sfârșitul anului 2021. În acest context, se pare, din păcate, că AZ, guvernul și avocații lor sunt mai dornici să joace jocuri strategice și să crească taxele legale decât să se angajeze în mod serios cu impactul devastator pe care vaccinul lor AZ l-a avut asupra vieții clienților noștri."

Într-o declarație, AstraZeneca a declarat: "În ceea ce privește AstraZeneca: "Simpatia noastră se îndreaptă către toți cei care și-au pierdut persoane dragi sau au raportat probleme de sănătate. Siguranța pacienților este cea mai mare prioritate a noastră, iar autoritățile de reglementare au standarde clare și stricte pentru a asigura utilizarea în siguranță a tuturor medicamentelor, inclusiv a vaccinurilor. Din ansamblul dovezilor din studiile clinice și din datele din lumea reală, vaccinul AstraZeneca-Oxford s-a dovedit în mod continuu a avea un profil de siguranță acceptabil, iar autoritățile de reglementare din întreaga lume afirmă în mod constant că beneficiile vaccinării depășesc riscurile unor potențiale efecte secundare extrem de rare."

Compania subliniază că informațiile despre produs referitoare la vaccin au fost actualizate în aprilie 2021, cu aprobarea autorității de reglementare din Marea Britanie, pentru a include "posibilitatea ca vaccinul AstraZeneca-Oxford să fie capabil, în cazuri foarte rare, să fie un factor declanșator pentru" STT.

Compania nu recunoaște afirmațiile potrivit cărora a efectuat o răsturnare de situație, recunoscând că vaccinul poate provoca TTS în documentele din instanță.

Studiile independente arată că vaccinul AstraZeneca a fost incredibil de eficient în combaterea pandemiei, salvând peste șase milioane de vieți la nivel mondial în primul an de la lansare.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că vaccinul a fost "sigur și eficient pentru toate persoanele cu vârsta de 18 ani și peste", iar efectul advers care a determinat acțiunea în justiție a fost "foarte rar".

Vaccinul - prezentat la lansare de Boris Johnson drept un "triumf al științei britanice" - nu mai este utilizat în Marea Britanie.

În lunile de după lansare, efectul secundar potențial grav al injecției a fost identificat de oamenii de știință. S-a recomandat apoi ca persoanelor sub 40 de ani să li se ofere o injecție alternativă, deoarece riscul vaccinului AstraZeneca depășea efectele nocive ale Covid.

Avocații care reprezintă familiile care au dat în judecată compania farmaceutică susțin că vaccinul nu a fost atât de sigur pe cât se așteptau persoanele. Aceștia dau în judecată firma, cu sediul în Cambridge, în temeiul Legii privind protecția consumatorilor din 1987.

Avocații domnului Scott au susținut că acesta a suferit "vătămări corporale și pierderi subsecvente ca urmare a faptului că a suferit o tromboză imună indusă de vaccin cu trombocitopenie (VITT) ca urmare a vaccinării sale la 23 aprilie 2021, cu vaccinul Covid-19 de la AstraZeneca".

Cifrele oficiale ale Agenției de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor de Sănătate (MHRA) arată că cel puțin 81 de decese din Marea Britanie sunt suspectate a fi legate de reacția adversă care a provocat coagularea la persoanele care aveau și trombocite scăzute în sânge.

În total, aproape una din cinci persoane care sufereau de această afecțiune a murit din această cauză, potrivit cifrelor MHRA.

Guvernul gestionează propriul sistem de despăgubire pentru vaccinuri, dar presupusele victime susțin că plata unică de 120.000 de lire sterline este insuficientă.

Cifrele obținute în urma unei cereri de acces la informații arată că, din cele 163 de plăți efectuate de guvern până în luna februarie a acestui an, cel puțin 158 au mers către beneficiarii vaccinului AstraZeneca.

Schema de plată a daunelor provocate de vaccinuri oferă compensații celor care au fost răniți de vaccinuri sau rudelor apropiate îndurerate. Mai puțin de cinci persoane care beneficiază de acest program au primit alte vaccinuri decât AstraZeneca.

AstraZeneca a susținut anterior, în documentele depuse în instanță, că pretențiile împotriva companiei sunt "confuze" și "greșite din punct de vedere juridic". În dosarul de apărare, AstraZeneca a declarat că profilul beneficiu/risc al vaccinului a fost și rămâne pozitiv.

AstraZeneca este a doua cea mai mare companie listată la bursă din Marea Britanie, cu o capitalizare de piață de peste 170 de miliarde de lire sterline. Directorul său executiv, Sir Pascal Soriot, este cel mai bine plătit șef din rândul companiilor FTSE 100, cu venituri de aproape 19 milioane de lire sterline.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…