Realizatoarea emisiunii, Cătălina Porumbel, o veterană a războiului trustului media patronat de Dan Voiculescu cu justiția, a declarat indignată: „La construcția de penitenciare au prevăzut totul că la carte. Uite, vor să facă 8.000 de locuri în penitenciare. De ce se construiesc penitenciare, în loc de școli?”
Întrebarea, deși s-a dorit retorică, a primit un răspuns de la alt veteran al manipulării anti-justiție, Pavel Abraham: „Doar o minte încețoșată crede că România merge spre un gulag. Îmi vine să spun cuvinte urâte și grele care nu mă caracterizează. (…) Oamenii în secolul acesta nu intră cu prioritate în penitenciare, cu prioritate rămân să-și execute pedepsele în comunitate.”
Protagoniștii acestui dialog nu au, teoretic, nicio relevanță deoarcere scriptul pe care îl recitau le fusese dictat, cu mult timp în urmă, de spaimele altcuiva. Cu toate acestea, este interesant de spus câte ceva despre fiecare dintre ei. Despre Abraham, doar o frază: de ce nu a fost preocupat ca și fratele lui Traian Băsescu să își execute pedeapsa în comunitate și nu în penitenciar, câtă vreme a muncit atâta amar de vreme la condamnarea sa?
Despre Cătălina Porumbel, un pic mai mult. În timp ce la Pavel Abraham, fost milițian, grija pentru soarta pușcăriașilor și dorința de a-i vedea zburdând liberi prin comunitate miros de la poștă a minciuni, realizatoarea Antenei 3 pare sincer îngrijorată de planurile PNL de construcție de noi închisori. De ce? Poate din cauza ”domnului Porumbel.” Mai precis a soțului ei, pe care îl cheamă, de fapt, Laurențiu Voicu.
Ca să înțelegem motivul temerilor Cătălinei Porumbel, trebuie să ne întoarcem cu trei luni în urmă. Mai precis, pe 21 iulie 2019, când jurnalistul Silviu Mânăstire a prezentat, la B1 TV, în cadrul emisiunii „Dosar de politician”, o înregistrare audio în care ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, discuta, în biroul său, despre „afaceri de zeci de milioane de euro și șpăgi”.
Potrivit relatărilor din presă de la acea vreme, înregistrarea data din aprilie 2017, când Iosif Szentes era director CFR Călători și a fost chemat de ministrul Răzvan Cuc în biroul său. Szentes i-a spus, atunci, lui Răzvan Cuc faptul că se fac presiuni mari pentru îndepărtarea sa din funcție și că persoana care trebuia să-i ia locul, Valentin Dorobanțu, este un personaj controversat, implicat în mai multe scandaluri, cu probleme de integritate și un apropiat de Grupul Feroviar Român, controlat de Gruia Stoica.
Răzvan Cuc i-a răspuns că nu are ce face, pentru că decizia fusese deja luată, și poate doar să-i ofere alte funcții. Iosif Szentes îi mai spune ministrului că i s-a oferit șpagă 500.000 de euro să rezolve o licitație și dacă nu ia banii, o să se dea niște bani cuiva numai să se rezolve problema.
După câteva câteva luni, când Răzvan Cuc nu mai era la Ministerul Transporturilor, Iosif Szentes a fost schimbat prin ordin de ministru. După ce a revenit în Guvern, Răzvan Cuc l-a numit în funcția de director CFR Călători pe Valentin Dorobanţu, cel despre care se spunea în înregistrare că face presiuni cu bani ca să obțină funcția.
Înregistrarea audio a discuției poate fi urmărită aici: https://www.b1.ro/stiri/politica/razvan-cuc-ministrul-transporturilor-inregistrari-spaga-afaceri-cfr-iosif-szentes-valentin-dorobantu-286481.html
După prezentarea înregistrării audio, au apărut și explicațiile ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc: „Mai era o a treia persoană în birou. El s-a cerut să vină la mine, pentru că Consiliul de Administrație voia să-l schimbe din funcție. Când am venit în minister, am găsit niște nereguli la CFR, după un control. I-am spus că ar fi bine să se concentreze pe reparația de vagoane, nu pe cumpărarea de tablete.
Am spus că nu e vocea mea? Szentes nu a fost schimbat în mandatul meu, ci în timpul unui alt ministru, de către Consiliul de Administrație. O să-i fac o plângere penală domnului Szentes. Eu i-am spus că nu eu iau decizia, ci Consiliul de Administrație. Modul ăsta de a pune presiune… În mai multe certuri a făcut afirmații legate de aceste înregistrări, când voia să se întoarcă la CFR. E foarte bine că au apărut aceste înregistrări, ca să clarificăm lucrurile. L-am auzit când spune chiar el că vreau să fac multe lucruri și că sunt curat”, a declarat Răzvan Cuc, pentru B1 TV.
Întrebat de ce nu s-a dus la DNA, de vreme ce a auzit chiar în biroul său despre șpăgi de 500.000 de euro, ministrul Răzvan Cuc a răspuns: „De ce să mă duc la DNA, a venit cineva să-mi dea ceva? De ce nu s-a dus domul Szentes?”
Răzvan Cuc a mai precizat și că a treia persoană prezentă la discuții era un consilier de-al său. Dar nu i-a spus numele. Cu toate acestea, Universul.net a aflat că este vorba de Laurențiu Voicu, soțul Cătălinei Porumbel, realizatoarea de la Antena 3 care, joi, era foarte revoltată de planul PNL de a construi noi închisori.
S-ar putea ca, totuși, Cătălina Porumbel să aibă motive de îngrijorare. Laurențiu Voicu este unul dintre cei mai apropiați oameni ai ministrului demis al Transporturilor, Răzvan Cuc. Chiar cel mai apropiat, spun surse din minister, fiind prezentat în presă inclusiv ca șeful său de cabinet. Și tot presa nota la numirea lui Laurențiu Voicu în Consiliul de Administrație al TAROM că prin el Răzvan Cuc ”are acces la un anumit post de televiziune.” Un om bine înfipt de șeful său în tot felul Consilii de Administrație unde colcăie de interese și de aranjamente de culise.
Laurențiu Voicu, 42 de ani, este un om cu ștate vechi în Ministerul Transporturilor. Între 2006 și 2014, a ocupat mai multe posturi în această instituție. Între 2014 și 2016, a fost consilierul personal al președintelui Autorității pentru Administrarea Activelor Statului. Începând din 2016, a ocupat funcția de director al Direcției de Comunicare, Relația cu Patronatele, Sindicatele și Organizațiile Neguvernamentale din Ministerului Transporturilor.
Și mai interesante sunt pozițiile în diverse Consilii de Administrație în care a fost prezent de-a lungul timpului: TAROM, Administrația Canalelor Navigabile Constanța, Administrația Fluvială Dunărea de Jos și multe alte comitete și comiții, după cum e datina răsplătirii oamenilor de casă ai miniștrilor. Poziții care îi aduc un venit cumulat modic (pentru nivelul său) de peste 100.000 de lei pe an, dar care îl fac foarte valoros în luarea a multe decizii cu miză mult mai mare.
Din păcate, vine o vreme în care oameni indispensabili precum Laurențiu Voicu încep să privească temători cum șefii lor iau drumul DNA-ului. Azi, într-un dosar despre CFR, mâine într-unul cu TAROM, poimâine poate tot CFR, cazul Szentes, răspoimâine cine știe în care altul. Iar dacă soții devin tulburați, este firesc ca și soțiile să se isterizeze când află că noua putere are de gând să construiască și mai multe pușcării.