Astăzi e ziua teribilă a justiției. Asaltul asupra procurorului general

Astăzi e ziua teribilă a justiției. Asaltul asupra procurorului general

CCR are astazi pe ordinea de zi cele doua cereri, a lui Liviu Dragnea si a lui Calin Popescu Tariceanu, de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlamentul Romaniei si Ministerul Public ca urmare a refuzului procurorului general Augustin Lazar de a trimite comisiei de ancheta a alegerilor din 2009 dosarul pe care PICCJ l-a deschis si apoi l-a clasat in aceasta privinta.

Speta este perfect aberanta, in opinia mea si a juristilor cu care am vorbit. Nu exista absolut niciun text de lege care sa-l oblige pe procurorul general sa trimita unui organism extrajudiciar documentele dintr-un dosar penal, fie el si clasat. Si nu exista niciun precedent in aceasta privinta, scrie Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com .

"In mod cert, nu vom putea trimite un dosar judiciar sa fie examinat de o institutie extrajudiciara", a explicat Augustin Lazar. De ce? Pentru ca "nu exista dispozitii legale care sa permita transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale catre o comisie parlamentara sau, in general, catre o alta institutie extrajudiciara".

Dar eu personal nu mai am demult asteptari de legalitate si constitutionalitate de la CCR. Curtea Constitutionala - condusa de jure de Valer Dorneanu si de jure de Daniel Morar - este, in opinia mea, o institutie capturata de PSD, atat prin reprezentantii la vedere ai partidului, cat si prin cei care fac jocul PSD pentru ca sunt orbiti de ura si invidie.

Asa am ajuns ca CCR sa decida impotriva recomandarilor Comisei de la Venetia numai pentru a-i face cadou lui Liviu Dragnea un prag al prejudiciului in abuzul in serviciu.

Asa se face ca CCR a legiferat introducand in lege noi imunitati pentru ministrii total aparati de lege in procesul initierii, emiterii si aprobarii de acte normative, asa am ajuns ca prin CCR sa fie impuse toate prevederile pentru care lumea a iesit in strada in iarna.

Asa am ajuns ca legislatia penala sa fie macelarita bucata cu bucata. Asa am ajuns ca pentru prietena dlui Morar, Oana Haineala, CCR a decis sa scoata practic CSM din procesul de detasare a magistratilor.

Asa am ajuns ca majoritatea din CCR sa nu mai suporte nici macar existenta unei opinii contrare, fie ea si a unui alt judecator constitutional, si sa treaca la cenzura in cel mai comunist inteles al cuvantului. Asa am ajuns ca CCR sa pretinda nici mai mult nici mai putin decat sa realizeze controlul de constitutionalitate al tuturor hotararilor judecatoresti, adica sa devina supra-instanta de judecata, desi nu este alcatuita din magistrati, ci din oameni numiti politic.

CCR a devenit o institutie care isi aroga drept de legiuitor si de instanta de judecata, fara a putea fi oprita pentru ca judecatorii au imunitate totala pentru deciziile lor, impotriva carora nu exista cale legala de atac.

Asa ca eu, una, am aproape convingerea ca CCR le va da castig de cauza lui Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu. Personal, am convingerea ca le dadea castig de cauza si daca trimiteau la CCR o foaie alba. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a si anuntat deja victoria.

Si decizia va avea consecinte foarte grave pe mai multe planuri. Pe de-o parte, unul in perspectiva, explicat foarte clar de Parchetul General: "Se ridica astfel o chestiune de drept care intereseaza nu doar Ministerul Public, ci sistemul judiciar in ansamblu, anume problema conditiilor in care un dosar judiciar poate fi pus la dispozitia altor autoritati sau institutii, in afara celor cu atributii privind solutionarea ori verificarea lui.

Astfel, problema cu care se confrunta in acest moment PICCJ poate interesa, pe viitor, si alte parchete, dar, in egala masura, si instantele."

Cu alte cuvinte, daca CCR va obliga PICCJ sa trimita un dosar penal la Parlament, pe viitor orice parlamentar va putea cere sa ii fie remis orice dosar penal, chiar intr-o faza nepublica, pentru ca asa este inainte de a fi trimis in judecata, deci inclusiv unul clasat? Da. Cam asta ar fi consecinta.

Efectul imediat il va viza, nu am nicio indoiala, pe procurorul general, Augustin Lazar. Scriam de luni dimineata ca asupra dlui Toader se fac presiuni uriase pentru a-i demite pe dl Lazar si pe dna Kovesi. Cateva ore mai tarziu Codrin Stefanescu insusi cerea acest lucru.

Odata acest conflict fiind constatat si probabil motivat in cea mai acuzatoare meniera cu putinta, nu am nicio indoiala ca dl Toader va fi pus in fata unei alegeri clare: ceri revocarea lui Lazar sau pleci tu insusi. Simplu! La fel va fi si cu Laura Codruta Kovesi, dupa ce Inspectia Judiciara, alta institutie capturata, va livra niste capete de acuzare, oricat de trase de par.

De ce e procurorul general primul pe lista executiilor? Pentru ca e membru CSM, atat al plenului, cat si al sectiei de procurori, care are de luat decizii foarte importante privind trei procurori de varf ai DNA, implicati in dosarul OUG 13 (Bulancea, Uncheselu si Dumitriu), dar si privind-o pe dna Kovesi, tarata in actiuni disciplinare.

Si daca dl Toader va alege functia, asa cum a mai facut-o si cand a emis proiectul de modificare a Legilor justitiei, presiunea se va muta la Klaus Iohannis. Care poate fi la o adica si suspendat, nu atat pentru a fi si demis, desi lui Dragnea i-ar prinde bine imunitatea, dar mai ales pentru ca in luna de interimat Calin Popescu Tariceanu sa faca prapad, astfel incat la intoarcere dl Iohannis sa fie presedinte peste niste ruine fumegande.

Da, este ilogic din punct de vedere politic pentru PSD-ALDE sa arunce din nou tara in aer. Dar logica nu e politica. E una a supravieturii personale, a libertatii vs puscarie. Si pentru asta nu exista nicio limita. Cum spunea Liviu Dragnea, a venit momentul inclestarii finale. 

Ioana Ene Dogioiu/ Ziare.com
 




populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…