
Asta e lumea în care am ajuns să trăim?/Ucraina, împărțită ca Germania postbelică?
Keith Kellogg, trimisul special al lui Donald Trump pentru Ucraina, sugerează râul Nipru ca linie de demarcație într-un acord post-conflict, clarificându-și declarațiile pe care le-a făcut într-un interviu pentru The Times. El spune că „a fost interpretat greșit” că ar fi sugerat împărțirea teritorială a Ucrainei și vorbește despre zone de responsabilitate” între trupele occidentale, ucrainene și ruse, scrie Kiev Independent .
Keith Kellogg a propus crearea unei „forțe de reasigurare” conduse de Regatul Unit și Franța în vestul Ucrainei și concentrarea trupelor ucrainene la est de râul Nipru, unde ar urma să fie stabilită și o zonă demilitarizată în apropierea liniei actuale a frontului. Teritoriile aflate în prezent sub ocupație ar rămâne sub controlul forțelor ruse.
„Ai putea aproape să faci să arate ca ceea ce s-a întâmplat cu Berlinul după Al Doilea Război Mondial, când aveai o zonă rusă, una franceză, una britanică și una americană”, a spus el în interviul pentru The Times.
Ulterior, într-o postare pe X, Kellogg a sugerat că declarațiile sale au fost interpretate greșit.
„Vorbeam despre o forță de reziliență post-încetare a focului, în sprijinul suveranității Ucrainei. Când am menționat împărțirea, mă refeream la zone de responsabilitate pentru o forță aliată (fără trupe americane)”, a spus Kellogg. „NU mă refeream la împărțirea teritorială a Ucrainei.”
Deși Kremlinul a respins în repetate rânduri ideea implicării trupelor europene în monitorizarea unei încetări a focului în Ucraina, Kellogg a declarat că o forță condusă de Marea Britanie și Franța în vestul Ucrainei „nu ar fi deloc provocatoare” pentru Rusia. „Ești la vest de (Nipru), care este un obstacol major”, a spus el.
Zonă demilitarizată în estul Ucrainei
Kellogg a propus, de asemenea, crearea unei zone demilitarizate de 30 km în estul Ucrainei, de-a lungul liniei actuale a frontului, pentru a acționa ca tampon între trupele ruse și cele occidentale.
„Te uiți pe hartă și creezi, în lipsa unui termen mai bun, o zonă demilitarizată. Retragi ambele părți câte 15 kilometri, adică aproximativ 18 mile”, a explicat el. „Și ai o zonă DMZ pe care o poți monitoriza, o zonă fără foc. Poate fi supravegheată destul de ușor.”
Kellogg a recunoscut că este posibil ca Rusia să nu accepte propunerea. El a mai adăugat că se așteaptă la încălcări ale încetării focului. „Vor exista încălcări? Probabil, pentru că întotdeauna există. Dar capacitatea ta de a le monitoriza este una ușoară”, a spus el.
SUA nu ar angaja trupe la sol în această forță de reasigurare, a subliniat Kellogg. De asemenea, a avertizat Franța și Regatul Unit să nu conteze pe sprijinul american pentru „coaliția voluntarilor”, o alianță a țărilor europene și din Commonwealth care și-au asumat garanții de securitate pentru Ucraina după o eventuală încetare a focului.
„Întotdeauna planifică în funcție de cel mai rău scenariu”, a spus el, adăugând că forța de reasigurare a coaliției ar putea totuși transmite un mesaj ferm președintelui rus Vladimir Putin.
Kellogg și Witkoff, viziuni opuse pentru acordul de pace
Declarațiile lui Kellogg marchează o premieră. Este prima dată când un oficial american de rang înalt propune râul Nipru ca linie de demarcație într-un posibil scenariu post-conflict pentru Ucraina. Propunerea vine în aceeași zi în care trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Sankt Petersburg pentru a discuta o eventuală încheiere a războiului.
Potrivit a doi oficiali americani și altor cinci surse anonime citate de Reuters pe 11 aprilie, Witkoff și Kellogg au viziuni divergente asupra modului în care ar trebui încheiat conflictul din Ucraina.
Witkoff i-ar fi spus lui Trump că acceptarea de către Rusia a controlului asupra celor patru regiuni ucrainene ocupate ar fi cea mai rapidă cale către o încetare a focului, în timp ce Kellogg susține că Ucraina nu va accepta niciodată să cedeze unilateral aceste teritorii.
Președintele Volodimir Zelenski a afirmat în mod constant că Ucraina nu va recunoaște niciodată aceste regiuni ca fiind legal parte a Federației Ruse.