Asta e de DNA! Firea a băgat o jumătate de milion de euro într-o afacere dubioasă cu autoturisme de lux electrice!
Compania Municipală Managementul Transportului SA, înființată de Primăria București a cumpărat 15 maşini electrice BMW i3, iar pe 13 dintre ele le-a scos la închiriere cu aproape 100 lei pe oră. Profitul încasat? Strict secret, dezvăluie G4Media.ro .
2.400.000 lei (520.000 euro) fără TVA. Atât a plătit Compania Municipală Managementul Transportului pe 15 maşini electrice BMW i3 monitorizate prin GPS. Licitaţia a avut loc în luna mai a anului trecut şi a fost câştigată de firma Auto Cobălcescu SRL.
Din cele 15 maşini, doar 13 pot fi închiriate de către bucureşteni prin intermediul aplicaţiei bcr-ego.ro . Prima jumătate de oră costă 55 lei, iar pentru fiecare minut ulterior se plăteşte 1,3 lei. Adică 94 lei/h. Cei care vor să plătească un tarif mai mic sunt condiţionaţi de plata cu un card bancar BCR George: 35 lei pentru primele 30 de minute şi 25 lei pentru fiecare interval de 30 de minute ulterior.
G4Media.ro a cerut Companiei Municipale să ne comunice care este justificarea tarifelor practicate şi care este profitul adus la bugetul local în urma închirierii celor 13 maşini electrice. Reprezentanţii municipalităţii au omis întrebările și s-au limitat în a ne transmite doar urmptoarele informații: „Costul închirierii unei maşini este cel practicat de aplicaţia BCR eGO, însă închirierea nu este condiţionată de posesia unui card BCR, orice conducător auto ce posedă un card bancar poate închiria autoturismele care sunt disponibile 24/24, 7/7.”
La lansarea proiectului, Virgil Ştefan directorul Companiei Municipale Managementul Transportului spunea, potrivit Agerpres, că instituţia pe care o conduce va „pune la dispoziţia bucureştenilor, printr-un program pilot, o alternativă viabilă la mijloacele de transport convenţionale. Pornind de la studiile care arată că o maşină în sistem de car sharing reduce cu cel puţin 20 numărul maşinilor proprietate personală, dorim să încurajăm locuitorii oraşului să renunţe la maşina personală, de cele mai multe ori poluantă, şi să folosească cu încredere maşinile electrice pentru deplasările care nu se pot face cu celelalte mijloace de transport puse la dispoziţie de administraţia locală”.
Într-o postare pe Facebook din septembrie 2019, compania anunța că va cumpăra mai multe mașini electrice: ”În etapa următoare, Compania Municipală Managementul Transportului S.A. își propune să extindă acest serviciu cu un numar mai mare de autovehicule electrice pentru institutiile, societatile comerciale si persoanele care și-au asumat un comportament responsabil față de mediul în care trăiesc și aleg să utilizeze un mijloc de transport ecologic”.
Compania Municipală Managementul Transportului este una dintre cele 22 de companii municipale căreia Curtea de Apel Bucureşti i-a anulat hotărârea de înfiinţare. Anul trecut în mai, aceasta avea 35 de angajaţi si prognoza ca până la finalul anului să aibă 87. În anul 2018, compania a înregistrat pierderi de 1,7 milioane de lei (370.000 euro).
Pe site-ul oficial, compania municipală îşi justifică menirea spunând că îşi doreşte sa efectueze „toate demersurile pentru identificarea problemelor actuale ale sistemului de transport public din Municipiul Bucuresti si de a implementa solutii rapide si eficiente pentru eliminarea acestora”.
Foto: Flota de mașini electrice de la Compania Municipală Managementul Transportului