Asta da ironie a sorții!/Cum a murit o fostă colaboratoare a lui Iliescu, una din ultimele nomenclaturiste din ierarhia PCR
Maria Chiriac, în vârstă de 80 de ani, care a deținut funcţii foarte importante în ierarhia PCR înainte de Revoluţie, a murit sâmbătă, 5 martie, călcată de o vidanjă pe o trecere de pietoni din Iași.
Şoferul camionului oprise totuşi la trecere, pentru a da prioritate pietonilor, dar se pare că pe Maria Chiriac, care se afla în drum spre cumpărături, nu a văzut-o.
Înainte de 1989, Maria Chiriac a fost, vreme de circa 10 ani, în vârful ierarhiei PCR, zilele Revoluţiei prinzând-o ca secretar al CJ Iași al PCR pe probleme sociale. O funcţie extrem de influentă, având în vedere modul în care se alocau locuinţele sau alte facilităţi sociale în acei ani.
Maria Chiriac se ocupa cu tot ce însemna comerţ, sănătate, cooperative meşteşugăreşti şi parţial de agricultură. Ocupa şi funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Popular Judeţean, membră în Biroul Executiv al CJ al Partidului Comunist Român şi membru în Comitetul Central al PCR.
Vecinii din scara în care locuia femeia au rămas şocaţi de veste. “Da, locuia la etajul doi, însă stătea mai mult la fiica ei. Conducea maşina chiar şi la vârsta de 80 de ani. Da, da, pe vremuri a avut funcţii importante”, a spus o vecină, şocată la auzul veştii.
Maria Chiriac a intrat în sistemul comunist la începutul anilor '70, ca preşedinte al comitetului de partid de la Fabrica de Confecţii Iași. Apoi a început să urce: membră a Comitetului municipal de partid, secretar al aceluiaşi comitet pe probleme sociale, membră a comitetului judeţean de partid. Anul 1979 avea să fie anul afirmării, Maria Chiriac fiind numită secretară a CJ al PCR, tot pe probleme sociale, funcţie pe care a deţinut-o până în 1989.
“L-am prins pe Iliescu, pe când eram secretară la Comitetul Municipal. Au venit apoi Enache, Leonard, Ibănescu şi Ghiţulică. Pe ei îi schimba la doi-trei ani. Eu rămăsesem uitată în funcţie” relata Maria chiriac într-un interviu pentru Ziarul de Iași .
Calitatea de membru al CC îi permitea Mariei Chiriac sa se afle permanent în preajma soţilor Ceauşescu, atunci când aceştia veneau la Iaşi. Nicolae Ceauşescu pleca la vânătoare, iar Elena rămânea să viziteze Iaşul. Rolul de ghid îi revenea Mariei Chiriac.