Asta coace Rusia?
Rusia folosește `nave fantomă` pentru a găsi conducte de gaz și pentru a efectua misiuni de sabotaj cu explozibili. Navele se prezintă ca nave civile și au fost observate în largul Danemarcei, Norvegiei, Finlandei și Suediei.
Spionii ruși folosesc "nave fantomă" pentru a cartografia parcuri eoliene offshore, conducte subacvatice de energie și cabluri de internet pentru misiuni de sabotare cu explozibili. Programul maritim secret include transportul civil și un plan de război subacvatic pentru a încerca să izoleze Europa, în cazul în care conflictul din Ucraina se va extinde, relatează 20 Minutos citat de rador.
Aceste "nave fantomă" ale președintelui rus Vladimir Putin se prezintă ca nave civile și au fost văzute în presupuse misiuni de spionaj în largul coastelor Danemarcei, Norvegiei, Finlandei și Suediei, potrivit ziarului britanic "The Mirror".
Au fost supranumite "nave fantomă" deoarece își opresc transmițătoarele Sistemului de Identificare Automată (AIS) pentru a evita detectarea.
Această situație este similară cu cea a avioanelor de război rusești, care adesea nu sunt identificate prin zgomotul emis de echipamentele lor înainte de a fi urmărite de aeronavele Typhoon ale Royal Air Force (RAF).
Tăierea sau aruncarea în aer a cablurilor responsabile de comunicațiile în Europa ar putea avea consecințe devastatoare pentru activitățile financiare cu Statele Unite, pe lângă paralizarea piețelor. Țintele sunt controlate de agențiile de spionaj ale Moscovei și de Direcția Principală pentru Cercetare Subacvatică (GUGI), potrivit unor surse citate de ziarul "The Mirror".
"Navele fantomă" au fost inițial detectate de grupul danez de comunicare DR după ce unul dintre redactorii săi a fost observat de un bărbat înarmat care se apropia de nave.
În cazul în care războiul s-ar extinde peste granițele Ucrainei, submarinele rusești ar arunca în aer o mare parte din legăturile nordice pentru a paraliza aprovizionarea cu petrol și gaze sau comunicațiile prin internet.
Obiectivul ar fi paralizarea societăților și întreruperea lanțurilor de aprovizionare pentru civili, creând în același timp haos în paralel cu operațiunile militare, potrivit surselor menționate de ziarul britanic.