ASR Prințul de Wales, vizită de suflet la Viscri (FOTO)
Alteța Sa Regală Prințul de Wales a vizitat miercuri sediul Fundației care îi poartă numele din satul Viscri, unde s-a întâlnit cu experți în mediul forestier și mici fermieri, cu care a discutat despre viitorul pădurilor românești.
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Vizita Prințului Charles a avut ca punct central o întâlnire cu reprezentanți ai Asociației "Pro Silva".
Fundația Prințul de Wales România urmează să lanseze un nou proiect menit să vină în sprijinul fermierilor din zonele de munte să își dezvolte produsele și să acceseze piețe noi, din țara noastră sau din afara granițelor.
"Putem spune că, de astăzi, pădurea românească are un mare prieten — Alteța Sa Regală Prințul Charles. (...) Ne-am întâlnit aici oameni care gândim la fel (...), care ne-am propus să facem ceva să vindecăm aceste răni. Și primim un ajutor nesperat", a declarat, la finalul întâlnirii, Florian Borlea, unul dintre reprezentanții silvicultorilor, participant la întâlnire.
Prințul Charles a vorbit și cu producători locali, care i-au prezentat Alteței Sale Regale brânzeturi, produse din carne și miere din zonă. Moștenitorul coroanei britanice a vrut să afle de la producători maniera în care lucrează și își distribuie marfa.
La întânirea cu fermierii a fost prezentă și o familie de producători din zona Sighișoarei, care a venit împreună cu fiica lor de șapte săptămâni să îl întâlnească pe Prințul Charles. "Este nou (bebelușul — n.r.)?" a întrebat, în glumă, Prințul, arătând spre fetiță. El a vrut să mai știe dacă micuța este singurul copil și dacă își ține părinții treji noaptea.
La Fundație, Prințul Charles a fost așteptat cu un meniu creat special pentru el de un bucătar din zonă, Robert Birtalan, care a gătit, miercuri, pentru prima dată pentru Alteța Sa Regală.
Robert Birtalan a povestit cum a ajuns să fie pentru o zi bucătarul Prințului Charles — în urma unui mail transmis către Casa Regală britanică. Mesajul a ajuns la Directorul Executiv al Fundației "Prințul de Wales", Aura Woodward, care s-a declarat impresionată de modul în care Robert Birtalan a semnat — "Robert, always hungry! (Robet, mereu flamând — n.r)".
Meniul, creat special pentru Prințul Charles, a inclus antreu din sfeclă în crustă de sare, supă de pui cu tăiței de casă, porchetta cu piure de conopidă și legume de sezon sote. La desert, Prințul Charles a avut crumble de rubarbă cu înghețată de mentă și vinariță și șarlotă.
Fundația Prințul de Wales România a fost înființată în urmă cu doi ani. Organizația susține conservarea patrimoniului cultural, agricultura și dezvoltarea sustenabilă. În fiecare an, organizația oferă cursuri de pregătire pentru restaurarea clădirilor istorice, pentru revitalizarea meșteșugurilor vechi și stimularea micilor afaceri.
Sediul Fundației se află într-o casă din anul 1700, care a fost transformată în centru de pregătire și pensiune. Vechiul hambar al imobilului a devenit cameră de lectură și cafenea.
În vechiul hambar este expusă fotografia lui Charles Martin, bunicul a doi donatori majori ai fundației — Brad și Brian Martin. Directorul executiv al Fundației, Aura Woodward, a povestit despre Charles Martin, un român din Ploiești care a emigrat în Statele Unite ale Americii cu ajutorul unor donații. Numele său a fost schimbat, în mediul american, din Manta în Martin, a spus ea, adăugând că, drept mulțumire pentru cei doi donatori fotografia bunicului stă permanent în fostul hambar.
Directorul executiv a vorbit și despre renovările care au loc în interiorul casei. Astfel, în camera rezervată Prințului Charles, decorată în stil tradițional, cu un radio vechi la capul patului și perdele cu inscripții brodate, au fost aduse covoare din fir natural, realizate în Rupea. Câteva fotolii din încăpere au fost tapițate cu pânză veche de 60 de ani. Astfel, acest loc a devenit "o cameră mai caldă", a spus Woodward.
Fundația Prințul de Wales are sediul în satul Viscri din județul Brașov, localitate aflată în patrimoniul UNESCO.
AGERPRES/(A — autor: Oana Ghiță, editor: Cristina Tatu, editor online: Gabriela Badea)