Aspirina poate proteja de o boală gravă. Sunt vizate în special persoanele cu un stil de viață nesănătos
O nouă cercetare a arătat că administrarea regulată de aspirină poate reduce riscul de a dezvolta cancer colorectal. Participanții la studiu au completat chestionare în care au răspuns la întrebări privind greutatea, dieta, activitatea fizică și obiceiurile de a fuma și consuma alcool.
Aspirina are proprietăți antiinflamatoare FOTO: Arhivă
Potrivit Health , studiul publicat în JAMA Oncology la începutul lunii august, a analizat mai mult de 30 de ani de date de la peste 107.000 de participanți.
Rezultatele au arătat că persoanele cu un stil de viață mai puțin sănătos au înregistrat o reducere mai mare a riscului de cancer colorectal (CCR) decât cele care au adoptat comportamente mai sănătoase. Totuși, riscul a fost crescut în cazul persoanelor care fumau și aveau un indice de masă corporală (IMC) mai mare.
Concluziile studiului sunt deosebit de interesante având în vedere rapoartele privind creșterea ratelor CRC, în special în rândul generațiilor tinere.
„Creșterea cancerului colorectal cu debut precoce - cancerul colorectal diagnosticat înainte de vârsta de 50 de ani - este o tendință deosebit de îngrijorătoare. Până în 2030, se preconizează că cancerul colorectal va fi principala cauză de deces prin cancer pentru adulții tineri din SUA. Trebuie să abordăm urgent această problemă prin cercetare, educație și un screening mai bun”, a declarat Tingting Tan, oncolog și hematolog la City of Hope Newport Beach, pentru Health.
Stilul de viață, utilizarea aspirinei și riscul de cancer colorectal
Cercetările anterioare au arătat o legătură între obiceiurile de viață ale unei persoane - cum ar fi fumatul și consumul de alcool - și riscul de cancer colorectal. Pentru a determina dacă administrarea de aspirină ar putea fi o strategie preventivă utilă împotriva CCR, autorii acestui nou studiu au luat în considerare factorii de stil de viață atunci când și-au analizat datele.
În cadrul studiului au fost utilizate date de la un total de 107.655 de participanți, inclusiv 63.957 de femei și 43 698 de bărbați. Vârsta medie a fost de 49 ani.
Autorii studiului au definit un „stil de viață mai puțin sănătos” folosind cinci dintre cei mai bine stabiliți și modificabili factori de risc pentru CRC: un indice de masă corporală mai mare, un istoric mai mare de fumat, un consum mai mare de alcool, mai puțină activitate fizică și o dietă de calitate mai slabă.
„Toți cei cinci factori au fost legați de procesele inflamatorii legate de rezultatele cancerului pe termen lung”, au declarat într-o declarație comună autorii studiului.
Participanții la studiu au completat chestionare în care au răspuns la întrebări privind înălțimea, greutatea, dieta, activitatea fizică și obiceiurile de fumat. Participanților li s-a acordat apoi un punctaj pentru stilul de viață variind de la zero (cel mai nesănătos) la cinci (cel mai sănătos).
După ce au analizat incidența CCR pe parcursul a aproximativ 30 de ani, medicii au constatat că persoanele care foloseau aspirină în mod regulat (luând două sau mai multe comprimate standard săptămânal) aveau un risc cu 18% mai mic de a dezvolta CCR în comparație cu persoanele care nu foloseau aspirină.
„Deși am observat că participanții la studiul nostru cu cel mai puțin sănătos stil de viață au avut cel mai mare beneficiu absolut de la utilizarea aspirinei. De asemenea, cei cu un stil de viață mai sănătos care au un risc inițial mai scăzut de cancer colorectal pot beneficia în continuare de aspirină”, susțin autorii studiului.
Acest studiu nu este primul care sugerează o legătură între utilizarea aspirinei și un risc redus de cancer colorectal.
„Se crede că aspirina și alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene... reduc riscul de cancer de colon prin inhibarea producției de proteine proinflamatorii cunoscute sub numele de prostaglandine”, a declarat Thomas Deas, MD, gastroenterolog la Texas Health Harris Methodist Hospital.
În esență, teoria este că utilizarea pe termen lung a aspirinei poate reduce această inflamație care altfel ar putea duce la cancer.
Aspirina ar putea, de asemenea, să blocheze dezvoltarea vaselor de sânge care furnizează nutrienți cancerelor în creștere și „să influențeze răspunsul imun împotriva celulelor canceroase”.
De ce ar putea Aspirina să reducă riscul de cancer colorectal?
Mai multe studii au indicat că un regim cu aspirină poate ajuta la prevenirea apariției sau reapariției polipilor în colon și rect, reducând astfel șansele unei persoane de a dezvolta cancer, a spus Tan. Medicamentul fără prescripție medicală ar putea ajuta la limitarea producției unei proteine care controlează creșterea și diviziunea celulară.
În plus, un studiu din 2016 a constatat că utilizarea pe termen lung a aspirinei a fost legată de un risc mai scăzut de cancer general - în special tumori ale tractului gastro-intestinal. De asemenea, un studiu din 2020 a constatat că aspirina părea să reducă creșterea tumorală și să inhibe recurența CRC.
În trecut, U.S. Preventive Services Task Force a recomandat ca majoritatea adulților cu vârste cuprinse între 50 și 59 de ani să ia zilnic aspirină în doze mici pentru a preveni cancerul colorectal. Cu toate acestea, organizația a retras de atunci această recomandare, în parte din cauza preocupărilor legate de creșterea riscului de sângerare gastrointestinală cu aspirină, precum și din cauza necesității unor cercetări suplimentare.
Totuși, medicii spun că cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a vă reduce riscul de CRC este să adoptați un stil de viață sănătos.
Aceasta include menținerea unei greutăți sănătoase, consumul abundent de fructe, legume, cereale și proteine slabe, un somn de calitate, exerciții fizice și evitarea tutunului și a alcoolului.
„Acest studiu oferă dovezi suplimentare că alegerea unui stil de viață sănătos este una dintre cele mai bune modalități de a reduce riscul de a dezvolta cancer, inclusiv cancer de colon și nu numai. De asemenea, este important ca toată lumea să își facă screening-urile recomandate, inclusiv colonoscopia”, concluzionează Thomas Deas.
Sursa: adevarul.ro