Asociațiile tinerilor nu vor grațiere de urgență

Asociațiile tinerilor nu vor grațiere de urgență

Mai multe asociații ale tinerilor din România s-au exprimat duminică împotriva legiferării în regim de urgență a grațierii.

Consiliul Tineretului din România (CTR), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Național al Elevilor (CNE) susțin alinierea legislației penale la deciziile Curții Constituționale a României și ale Curții Europene a Drepturilor Omului, dar solicită retragerea actualelor proiecte de OUG referitoare la grațiere și modificarea codurilor penale, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

''Reprezentanții tinerilor consideră că adoptarea acestor propuneri în afara Parlamentului, fără o dezbatere publică reală și într-un mod care face imposibilă sau irelevantă pentru anumite categorii de persoane chiar și o eventuală decizie ulterioară de neconstituționalitate, creează suspiciunea că, pe lângă scopul declarat, actele urmăresc și diverse interese private și ar putea cuprinde inclusiv prevederi neconstituționale care se doresc a fi adoptate și aplicate imediat'', se arată în comunicat.

Astfel, CTR, ANOSR și CNE solicită Guvernului să supună dezbaterii parlamentare și publice corespunzătoare orice inițiative care vizează modificarea legislației penale și/sau a efectelor unor condamnări penale și să retragă actualele proiecte de ordonanță de urgență.

''De asemenea, solicităm Guvernului să renunțe la propunerile de modificare a legislației penale prin care îngreunează identificarea și condamnarea persoanelor care au comis infracțiuni și care nu sunt impuse explicit prin decizii ale Curții Constituționale a României, inclusiv modificări prin care se îngreunează denunțul sau demararea anchetelor în cazul abuzului în serviciu prin termene limită restrictive, necesitatea unei plângeri prealabile sau prin stabilirea unui prag minim pentru prejudiciu'', menționează reprezentanții celor 3 asociații.

Organizațiile semnatare apreciază o serie de măsuri pozitive adoptate și/sau asumate de Guvern, precum suplimentarea consistentă a investiției în educație, diverse măsuri care vizează reintegrarea tinerilor fără ocupație sau dezvoltarea antreprenoriatului.

În același timp, reprezentanții tinerilor se opun oricăror măsuri care elimină (din) răspunderea funcționarilor publici pentru fapte de corupție și asimilate acestora și, în general, elimină răspunderea lor pentru folosirea unei demnități sau funcții publice în urmărirea unor interese private și în dauna interesului public, indiferent dacă aceste efecte rezultă prin modificarea legislației penale sau prin grațiere.

De asemenea, structurile semnatare se declară îngrijorate de perspectiva grațierii unor condamnați pentru infracțiuni care presupun violența și infracțiuni sexuale, chiar dacă persoanele vizate au peste 60 de ani.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”