Asociaţii din industria spectacolelor îi solicită preşedintelui Iohannis implicarea în vederea redeschiderii acestui sector

Asociaţii din industria spectacolelor îi solicită preşedintelui Iohannis implicarea în vederea redeschiderii acestui sector

Mai multe asociaţii din zona industriei spectacolelor îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare deschisă, implicarea în urgentarea acordării de sprijin de stat şi în elaborarea unui plan coerent pentru redeschidere.

Potrivit semnatarilor scrisorii, sectorul cultural încă are aceleaşi probleme pe care le avea în urmă cu şase luni.

"Nu s-a implementat nicio schemă de sprijin pentru operatorii culturali, deşi se vorbeşte de atâta vreme despre asemenea scheme. Ultima variantă a schemelor a dispărut din discursul public pe data de 18 martie 2021, când pe site-ul Ministerului Culturii era publicat un articol cu caracter optimist, care promitea o ultimă dezbatere şi introducerea schemei în PNRR. De atunci, nicio veste, nicio comunicare publică. Nu există un plan coerent pentru redeschiderea evenimentelor şi activităţilor culturale, plan care să fie bazat pe predictibilitate, deşi sectorul cultural îl cere imperios şi lucrează activ la el de multe luni de zile. Nu ştim care sunt planurile României pentru a asigura salvarea, protecţia şi relansarea sectoarelor culturale şi creative", se precizează în document.

În opinia asociaţiilor, măsurile luate în ultimele luni de către autorităţi au reuşit să creeze tensiuni atât în interiorul sectorului cultural, cât şi între sectorul cultural şi alte sectoare din ţară.

"Deşi au trecut 14 luni de la începutul pandemiei şi deşi, cu mare întârziere, la finalul anului trecut au fost anunţate scheme de sprijin în valoare de 100 de milioane de euro pentru sectorul cultural, aceste scheme nu sunt nici astăzi funcţionale, iar sursa lor bugetară nu a fost niciodată confirmată. Ni s-a explicat în repetate rânduri că nu există resurse în bugetul de stat pentru finanţarea schemelor de sprijin. În schimb, Ministerul Culturii a reuşit să aloce o sumă record (circa 11 milioane euro) pentru organizarea Festivalului "George Enescu". Acest gest, absolut salutar pentru reconfirmarea importanţei şi valorii Festivalului Enescu, devine însă în contextul actual şi un simbol al tratamentului inechitabil, preferenţial şi lipsit de o înţelegere a statului privind mecanismele şi nevoile reale de funcţionare a culturii", se arată în scrisoare.

Totodată sunt amintite neintroducerea de coduri CAEN aferente sectorului cultural şi organizatorilor de evenimente în schema de ajutor destinată industriei HORECA; rămânerea în vigoare a prevederii CNSU care interzicea evenimentele în aer liber, însă permitea organizarea de evenimente culturale în săli de spectacole omologate la 30% din capacitatea acestora; folosirea evenimentelor culturale în discursul public drept stimul pentru vaccinarea în masă; expirarea în iunie a posibilităţii ca artiştii şi lucrătorii în domeniul spectacolelor să primească indemnizaţie; efortul organizării unor evenimente după redeschidere ar urma să cadă din nou, integral, pe umerii organizatorilor.

"Domnule preşedinte, să lucrezi în România în sectorul cultural a fost întotdeauna dificil, însă lucrul acesta devine tot mai umilitor şi tot mai greu pe măsură ce timpul trece, pandemia persistă şi sectorul este în continuare ignorat până la batjocorire. Nimeni nu a pretins de la autorităţi vreun tratament preferenţial sau măsuri care să compromită lupta împotriva pandemiei. Nu pandemia în sine, ci modul în care am fost şi suntem trataţi de statul român ne-a adus pe toţi la capătul puterilor. Ne simţim discriminaţi şi nedreptăţiţi, iar fiecare zi care trece fără ca autorităţile să intervină în sprijinul sectorului şterge cu buretele efortul a mii şi mii de oameni care, în ciuda condiţiilor în care îşi desfăşoară activitatea, au realizat performanţe importante în domeniu", se mai arată în scrisoare.

Semnatarii îi transmit preşedintelui că sectorul cultural are parte din partea statului de un tratament 'nedrept', tratament la care, prin inacţiune, devine 'părtaş'.

"Aşadar, apelăm din nou la dumneavoastră, domnule preşedinte, pentru a lua o poziţie publică cu privire la situaţia în care se află sectorul cultural şi pentru a interveni pe lângă autorităţile competente în vederea urgentării celor două măsuri de care sectorul cultural are nevoie disperată: sprijin de stat şi un plan coerent pentru redeschidere", mai scriu reprezentanţii sectorului cultural.

Scrisoarea este semnată de AROC - Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale, împreună cu Asociaţia MUZE- Asociaţia pentru Teatru, Film, Muzică şi Dans, ALIS - Asociaţia Lucrătorilor în Industria Spectacolelor, PaCTE - Patronatul Companiilor de Tehnică în Evenimente şi alte zeci de entităţi care reprezintă sectorul cultural. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”