ASF confirmă: S-a demarat o investigație cu privire la efectul declarațiilor ministrului de Finanțe privind desființarea Pilonului II
Sectorul Instrumente și Investiții Financiare din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a demarat o investigație cu privire la efectul declarațiilor ministrului de Finanțe, Ionuț Mișa, referitoare la desființarea Pilonului II de pensii, se arată într-un comunicat de presă al instituției remis, vineri, AGERPRES.
''Sectorul Instrumente și Investiții Financiare din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară a demarat, încă din data de 30 iunie 2017, o investigație cu privire la posibilitatea existenței unor elemente care intră sub incidența abuzului pe piață — manipulare prevăzut de Legea nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață'', se arată în document.
Potrivit acestuia, în situația în care în urma analizelor efectuate sunt constatate nerespectări ale prevederilor legale incidente sunt adoptate măsuri de către Autoritate care pot fi făcute publice, în funcție de caracterul acestora.
''Ori de câte ori rezultatul analizelor efectuate s-a concretizat în măsuri de autoritate, care potrivit caracterului acestora se înscriau în categoria informațiilor publice, acestea au fost aduse la cunoștința publicului'', menționează ASF.
În data de 29 iunie, după audierea sa din comisiile reunite de Buget-finanțe din Parlament, Ionuț Mișa a afirmat că Guvernul va desființa Pilonul II de pensii.
"Pilonul II, da, se va desființa. Banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Practic vor opta între posibilitatea de a le administra statul acești bani și a le oferi o pensie la sfârșitul stagiului de cotizare sau să fie un privat care face acest lucru. Pilonul II este practic un mix între stat și privat. Toți cei care au cotizat vor fi și cei care vor primi banii înapoi", a spus Mișa.
Potrivit acestuia, suma acumulată până în prezent ca stagiu de cotizare va reveni fiecărui contribuabil "și va fi la dispoziția lui să opteze dacă o direcționează către privat".
"Companiile care administrează Pilonul II de pensii încasează comisioane de management și administrare. Sumele sunt foarte consistente. Erodează, într-un fel sau altul... Există certificate de trezorerie care au un randament bun și aceste piloane plasează banii de exemplu în certificate de trezorerie obținând o dobândă mai bună și diferența o păstrează, deci nu în toate situațiile este un randament mai bun", a mai arătat ministrul desemnat.
El a precizat că intenționează finalizarea unui proiect în acest sens până la finalul anului.
Potrivit acestuia, la nivelul Pilonului II de pensii sunt acumulate în prezent 40 miliarde lei.
"Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care a primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună", a spus Mișa.
El a precizat că beneficiile pentru cel care contribuie la Pilonul II de pensii nu sunt foarte mari.
"Luăm în calcul de a da posibilitatea fiecărui contribuabil să opteze către Pilonul III de pensii, către cel privat, sau să meargă către Pilonul I. Este alegerea contribuabililor", a mai arătat ministrul propus al Finanțelor.
La câteva ore după această declarație el a precizat, prin intermediul unui comunicat, că Pilonul II de pensii nu va fi desființat și nici naționalizat, subliniind că la Parlament a răspuns unei întrebări ''care probabil a fost interpretată greșit''. În acceași zi, atât premierul Mihai Tudose cât și președintele PSD Liviu Dragnea au negat că se va desființa.
În aceeași zi, Bursa de la București a consemnat scăderi de peste 2% joi, cel mai afectat fiind indicele celor 10 companii din sectorul energetic și al utilităților, BET-NG, care s-a depreciat cu 4,89%.
Indicele de referință BET, care arată evoluția celor mai lichide 12 acțiuni, a consemnat o scădere de 3,83%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluția celor mai lichide 37 de acțiuni de la BVB, a coborât cu 3,69%. Indicele BET-FI al SIF-urilor înregistra, la închidere, o depreciere de 2,39%.
Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 3,69%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiții, a "pierdut" 3,59%.
În luna aprilie a acestui an, NN Pensii a transmis o scrisoare clienților prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private și le-a recomandat să urmărească permanent ce se întâmplă cu pensia lor.
Președintele de la acel moment al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, declara, însă, că discuția privind naționalizarea pensiilor este un nonsens din punct de vedere economic, o fumigenă aruncată, pentru că noțiunea de naționalizare nu există în condițiile în care Pilonul II este finanțat de stat prin alocații bugetare.
În urma acestor discuții, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a amendat NN Pensii cu 1% din capitalul social, respectiv 750.000 de lei, și a decis retragerea autorizației directorului general, Raluca Țintoiu.
AGERPRES