ASF a publicat tarifele de referinţă pentru RCA; valori între 691 şi 2.870 lei pentru persoane fizice
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat tarifele de referinţă pentru poliţele auto obligatorii (RCA), în conformitate cu prevederile Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie.
Potrivit tabelului publicat de ASF, cu tarifele de referinţă, cel mai mic tarif RCA, de 691 de lei, va fi achitat de persoanele care au între 31 şi 40 de ani şi au maşină cu un motor cu o capacitate cilindrică mai mică de 1.200 cmc. În schimb, cel mai mare tarif RCA - 2.870 lei va fi plătit de persoanele cu vârsta până în 30 de ani şi a căror maşină are un motor cu o capacitate cilindrică de peste 2.500 cmc.
În ceea ce priveşte persoanele juridice, cel mai mic tarif RCA este de 905 lei pentru maşinile cu un motor cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 şi 1.800 cmc, iar cel mai mare tarif ajunge la 1.395 lei pentru maşinile cu un motor cu o capacitate cilindrică de peste 2.500 cmc.
Reprezentanţii ASF menţionează că tarifele de referinţă nu reprezintă tarife la care sunt încheiate poliţele RCA în piaţă.
Potrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES, tarifele de referinţă au fost calculate, potrivit prevederilor legale, de o companie independentă, Ernst & Young Assurance Services SRL, în funcţie de categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică), de vârsta asiguraţilor în cazul persoanelor fizice, precum şi de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri).
"Din analiza tarifelor publicate astăzi remarcăm faptul că nu există variaţii semnificative faţă de cele anterioare, ceea ce ne indică o stabilitate la nivelul pieţei. Vorbim de evoluţii marginale, normale pentru o piaţă liberă. Ne uităm cu mare atenţie la tarifele de pe piaţa RCA şi suntem pregătiţi să adoptăm toate măsurile legale pentru a preîntâmpina eventualele dezechilibre pe acest segment", a declarat vicepreşedintele ASF, Cristian Roşu.
Reprezentanţii ASF susţin că modificările tarifelor de referinţă estimate pentru fiecare segment de risc sunt generate, în principal, de evoluţia daunalităţii în perioadele de referinţă luate în considerare în cadrul celor două exerciţii de calcul. "Publicarea tarifelor de referinţă reprezintă un demers ce conduce la creşterea transparenţei, la informarea şi la transmiterea către consumatori a unor informaţii corecte şi complete cu privire la poliţele RCA", se menţionează în comunicat.
ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. AGERPRES