Ascunzătoarea lui Putin a fost compromisă/Planurile buncărului secret de la Marea Neagră

Ascunzătoarea lui Putin a fost compromisă/Planurile buncărului secret de la Marea Neagră

La doi ani după ce o anchetă a lui Alexei Navalnîi a dezvăluit existența buncărului secret al lui Vladimir Putin de la malul Mării Negre, schițele de construcție cu detalii precise au apărut pe internet și au fost publicate de presa americană. Pentru Putin e un semn clar că nu se mai poate ascunde acolo, scrie spotmedia.ro .

În această săptămână, siguranța oferită de acest refugiu a fost compromisă după apariția în presa americană a planurilor de construcție folosite pentru amenajarea buncărului secret. Iar dacă jurnaliștii au pus mâna pe aceste date prețioase, e limpede că serviciile de informații americane au mai multe date, așa că "bârlogul" lui Putin a devenit inutilizabil. De altfel, pe rețelele de socializare au apărut și coordonatele adăpostului subteran:

Toți liderii statelor nucleare își fac planuri pentru situații extreme. Președintele Statelor Unite are la dispoziție un buncăr de urgență sub Casa Albă și în Mount Weather, în statul Virginia. Dar spre deosebire de buncărele din SUA, complexul de la Marea Neagră a fost finanțat din fonduri private și rămâne unul privat - scopul său nu este să asigure continuitatea unui sistem politic, cât mai ales supraviețuirea unei singure persoane.

Planurile de construcție ale buncărului de sub palatul lui Putin au ajuns pe internet după ce Metro Style, o companie rusă de construcții care s-a desființat ulterior, a postat mai multe planșe pe site-ul său, la începutul deceniului trecut. Planșele arhitecturale au fost vizibile până în 2016, iar recent au intrat în posesia site-ului american Insider care le-a publicat cu adnotările traduse în limba engleză.

Investiția lui Putin într-un complex subteran amenajat sub o reședință de vacanță de-a lungul mai multor ani dovedește cât de mult s-a pregătit liderul rus pentru amenințări, notează publicația americană.

Complexul de 1,7 hectare în valoare de mai multe miliarde de dolari, cocoțat pe malul stâncos al Mării Negre, are tot luxul de care ar avea nevoie un lider autoritar, inclusiv biserică, pivniță, cazinou și patinoar pe care Putin poate juca hochei când are chef. Înconjurat de aproape șapte hectare de pădure și o zonă specială de interdicție a zborurilor, palatul era un refugiu ideal, în caz de pericol, pentru președintele rus. Până în această săptămână.

Indiciile obsesiei lui Putin de a supraviețui în orice condiții

Complexul subteran de sub palatul lui Putin constă în două tuneluri separate contectate de un lift care coboară la o adâncime de aproape 50 de metri. Planurile arhitectonice arată că tunelurile încapsulate în beton gros au conducte de apă, sistem de ventilație și cabluri, astfel încât cei care se retrag acolo să poată rămâne mai multe zile sau săptămâni. Ieșirile din aceste tuneluri sunt vizibile pe țărmul stâncos, după cum arată imaginile publicate de Insider.

Tunelul inferior include o pasarelă mobilă care duce spre ieșire. "Această configurație de tunel are toate tipurile de siguranță și securitate. Există un sistem de incendiu. Există apă, există canalizare. Este creat pentru ca cineva să supraviețuiască sau să fugă", a spus Thaddeus Gabryszewski, un inginer de construcții care a analizat diagramele pentru Insider, adăugând că acestea conțin indicii ale obsesiei lui Putin pentru ideea de supraviețuire.

Cele două tuneluri au o lungime de 40, respectiv 60 de metri, cu o lățime de șase metri, ceea ce oferă aproximativ 600 de metri pătrați de spațiu subteran ce pare sigur în cazul unei explozii nucleare. Capacitatea refugiului subteran de a rezista la un atac nuclear depinde de doi factori care nu apar în planșe - modul în care sunt armate învelișurile de beton cu o grosime de 38 de centimetri și materialul folosit pentru a umple zona din jurul lor, a spus Gabryszewski.

Elementele de construcție au mai multe caracteristici care sugerează că Putin a comandat structura având în vedere cele mai defavorabile scenarii. Ies în evidență cele 16 suporturi pentru cabluri, fiecare de aproximativ 30 cm lățime, încorporate în peretele tunelului inferior. Aceste rafturi din beton sunt proiectate pentru cablurile de energie electrică, iluminat, sârmă din cupru și cablu de fibră optică necesare unui post de comandă.

Volumul mare al conductei care trece prin tunelul inferior este important, depășind cu mult necesarul operării sistemelor interne ale tunelului. "Aceste canale ar putea fi pentru comunicații, iluminat sau energie - orice ar putea trece printr-o țeavă sau conductă. Sunt o grămadă de cabluri doar pentru un tunel. Deci ar putea fi un fel de sistem de rezervă pentru palat", a spus expertul, adăugând că în loc să fie doar un coridor de evadare, tunelurile par să fie coloana vertebrală de urgență a întregului complex.

O planșă în secțiune care arată puțul liftului de legătură dintre cele două tuneluri indică șase puțuri de ventilație amenajate pentru asigurarea aerului proaspăt sau filtrat. Toate aceste canale au fost concepute cu gândul la un atac chimic, având în vedere amplasarea lor pe mai mult de un nivel, ceea ce face mai dificilă limitarea completă a aprovizionării cu aer curat a palatului, iar numărul mare de cabluri ar putea avea același scop, a explicat Gabryszewski. "Dacă se produce vreun atac, Putin ar avea două surse de aer, una superioară și una inferioară", a spus el.

Planșele nu oferă detalii despre structurile din estul complexului. Întrucât se pare că acestea leagă tunelurile cu un drum, e posibl ca structurile să reprezinte o rută pentru transportul proviziilor către liftul secret și palat. Gabryszewski a observat o zonă de lângă capătul drumului, sub tuneluri, care ar putea fi folosită pentru încărcarea proviziilor.

Cum au ajuns pe internet planurile buncărului secret

Metro Style, compania fondată în anii '90 de trei oameni de afaceri ruși care au fondat ulterior și alte firme de construcții, a primit de la statul rus contracte pentru realizarea tunelurilor de metrou în Moscova. Când a postat planșele arhitecturale pe site-ul său, Metro Style nu a menționat că tunelurile au fost construite pentru Putin, ci le-a prezentat ca pe "un complex de structuri subterane pentru o casă de la malul mării din Gelendjik, în ținutul Krasnodar". Gelendjik este cel mai apropiat oraș de palatul lui Putin, situat la cinci ore de condus de capitala regiunii, Soci.

Un link către planșe, salvat în arhiva Wayback Machine , a circulat timp de mai mulți ani printre "scormonitori", exploratori urbani din Moscova care vizitează și documentează locuri ascunse, cu acces interzis. Linkul a ajuns în posesia echipei de investigații a lui Alexei Navalnîi , liderul opoziției ruse condamnat la nouă ani de închisoare.

Planșele arhitecturale au fost trimise către Insider de o sursă anonimă din rândurile "săpătorilor" care s-a prezentat ca membru al unui grup intitulat "Sect Ze". Un reprezentant al grupului a explicat de ce a transmis materialele: "Fiindcă ne-am săturat de fața tâmpită a lui Putin și vrem să arătăm transportul lui subteran paranoic." Într-un apel video ulterior, acesta a spus că a decis să vorbească "pentru a grăbi sfârșitul regimului".

Putin s-a pregătit mult timp pentru confruntarea cu Vestul

Michael C. Kimmage, un fost oficial al Departamentului de Stat care a lucrat în sectorul politicilor Ucrainei și Rusiei, a spus că pregătirile atente pe care Putin le-a făcut cu peste un deceniu în urmă arată cât de concentrată era mintea lui asupra posibilității unui conflict existențial cu Occidentul.

Existența tunelurilor fortificate, la aproape 1.600 de kilometri distanță de Moscova, demonstrează că Putin nu a fost interesat doar de crearea unor condiții de lux, ci și de rămânerea în viață în condiții extreme. Supraviețuirea a fost un factor probabil în spatele alegerii locului îndepărtat al tunelurilor, apreciază Kimmage, care acum este profesor la Catholic University.

"De două ori când au avut loc transformări mari în istoria Rusiei - 1917 și 1991 - statutul capitalei și poziția liderilor de acolo au fost o mare problemă. Putin rezolvă această situație prin crearea unei rețele de reședințe cât mai departe de centru. Așa că un sistem de tuneluri în complexul de la Marea Neagră este foarte logică. Chiar și fără o amenințare activă, această posibilitate îl îngrijorează" , a spus Kimmage.

"El știe că stă în fruntea unui vulcan. Nu pare atât de psihopat încât să declanșeze un conflict nuclear - are nepoți - dar e de mult timp în acest punct. Aceste tuneluri, acest buncăr, fac parte din asta", a adăugat fostul oficial american.


populare
astăzi

1 Dan Dungaciu / României i s-a dat peste mână. Germania a blocat proiectul unionist, pentru că era împotriva înțelegerii sale cu Rusia asupra Moldovei

2 Audiență de excepție la Antena 3 în timpul emisiunii cu Nicolae Ciucă / O informație care spune multe despre sondajele lui pește prăjit...

3 Christophe Barraud, un guru al prognozelor: Harta SUA se va face roșie

4 VIDEO Clip electoral controversat în SUA / Democrații spun că republicanii vor interzice masturbarea dacă vor câștiga alegerile

5 CTP, despre prestația lui Ciucă la ultima dezbatere electorală: „A fost cea mai bună apariție publică a sa”