Ascensiunea și decăderea prieteniei de 30 de ani dintre Bill Gates și Warren Buffett. De ce s-au răcit relațiile între cei doi

Ascensiunea și decăderea prieteniei de 30 de ani dintre Bill Gates și Warren Buffett. De ce s-au răcit relațiile între cei doi

Warren Buffett și Bill Gates, ambii clasându-se printre cei mai bogați oameni din lume, sunt prieteni de decenii. Prietenia lor a început în anii '90 și a dus la parteneriate comune și la filantropie care au schimbat lumea. Totuși, în ultimii ani, relațiile lor de afaceri și cele personale s-au răcit.

Bill Gates și Warren Buffett FOTO: Arhivă

Bill Gates și Warren Buffett FOTO: Arhivă

Prietenia dintre Gates și Buffett a început pe 5 iulie 1991.

Mama lui Gates, Mary, a invitat-o acasă la ea pe regretata Meg Greenfield, editor la Washington Post. Greenfield plănuia să îl aducă și pe prietenul ei, Buffett.

Mary Gates l-a presat pe fiul ei să li se alăture, dar acesta nu a vrut să își ia liber de la serviciu, a relatat Business Insider.

„Despre ce ar fi trebuit să vorbim eu și el, despre ratele P/E?” a scris mai târziu Gates într-un articol pentru Fortune. Dar el a ales să apară pentru că Greenfield plănuia să o aducă și pe legendara Katharine Graham, editor la Post, cu care Gates dorea să discute.

Nici Buffett nu dorea în mod deosebit să se întâlnească cu Gates.

În timp ce conduceam până acolo, am spus: „Ce naiba ne vom petrece toată ziua cu acești oameni? Cât timp trebuie să stăm ca să fim politicoși?” își amintea Buffett ani mai târziu pentru Fortune.

Spre surprinderea amândurora, cei doi s-au înțeles, potrivit Fortune.

Gates și-a amintit că a fost impresionat de întrebările lui Buffett, cum ar fi: „Dacă ai construi IBM de la zero, cum ar arăta diferit?”

Gates i-a spus lui Buffett să cumpere acțiuni la Intel și Microsoft

Acesta a fost începutul unei prietenii profunde și al unui mentorat reciproc. Buffett a participat la mai multe evenimente Microsoft, dar nu a făcut niciodată parte din consiliul de administrație al companiei și nici nu a investit în compania de tehnologie, a raportat anterior Business Insider.

În 2018, el a declarat că ar fi un conflict de interese din cauza prieteniei lor apropiate.

Gates nu părea să se îngrijoreze atât de mult de un conflict de interese.

El s-a alăturat consiliului de administrație al Berkshire Hathaway în 2004, după decesul primei soții a lui Buffett, care era membră a consiliului, a raportat Market Watch.

Amândoi își atribuie succesul extraordinar concentrării cu laser, a scris Alice Schroeder într-o biografie a lui Buffett. Gates a scris că a învățat de la Buffett cum să își gestioneze timpul prin prioritizarea anumitor persoane și sarcini.

La scurt timp după ce s-au cunoscut, Gates a declarat că i-a cerut lui Buffett să-i recomande cartea sa de afaceri preferată, iar Buffett i-a împrumutat lui Gates exemplarul său din „Business Adventures” de John Brooks.

Aceasta este acum și cartea de afaceri preferată a lui Gates, care încă mai are exemplarul lui Buffett.

Și-au unit adesea forțele pentru cauze politice și filantropice

În 2010, Gates și Buffett, împreună cu soția de atunci a lui Gates, Melinda French Gates, au lansat The Giving Pledge, care încurajează miliardarii să doneze cea mai mare parte a averii lor unor cauze caritabile în timpul vieții sau prin testament. Până în prezent, au fost promise aproximativ 600 de miliarde de dolari.

De asemenea, Gates îl consideră pe Buffett cel care l-a inspirat să înființeze Fundația Bill & Melinda Gates în 2000.

Buffett a donat o parte din averea sa, inclusiv acțiunile Berkshire, Fundației Bill și Melinda Gates.

În 2006, Buffett s-a angajat să doneze 99% din averea sa filantropiei și a declarat că Fundația Gates va fi cel mai mare beneficiar al donațiilor sale în timpul vieții sale.

Contribuțiile lui Buffett la fundația lui Gates din 2006 până în 2023 se ridică la cel puțin 39 de miliarde de dolari, luând în considerare aprecierea acțiunilor Berkshire de-a lungul timpului, a raportat The New York Times.

În 2014, Gates, Buffett și magnatul cazinourilor Sheldon Adelson au publicat un articol de opinie în New York Times în care militau pentru reforma imigrației.

În timpul pandemiei COVID-19, Buffett l-a numit pe Gates „consilierul său științific”. În februarie 2020, Fundația Bill și Melinda Gates a promis 100 de milioane de dolari pentru combaterea pandemiei.

Înainte de pandemie, au fost văzuți încercând saltele în orașul natal al lui Buffett, savurând Dairy Queen și jucând ping pong.

În iulie 2020, Andy Serwer de la Yahoo a scris că, în timpul pandemiei, Warren și Gates „vorbeau mai regulat”. Buffett i-a spus lui Serwer că cei doi bărbați programau o convorbire săptămânală de o oră, dar de obicei depășeau timpul alocat.

În același an, Gates a demisionat din funcțiile deținute la Berkshire Hathaway și Microsoft. Miliardarul a declarat că dorea „să dedice mai mult timp priorităților filantropice”.

De-a lungul anilor, sentimentele lui Buffett față de Gates par să se fi răcit. New York Times a relatat în august că Buffet a început să creadă că Fundația Gates a devenit birocratică, împiedicând productivitatea filantropică. El a fost descurajat să audă că unii oameni îl consideră pe Gates nepoliticos.

În urma decesului finanțatorului și agresorului sexual căzut în dizgrație Jeffrey Epstein în 2019, au apărut știri conform cărora Gates s-a întâlnit cu Epstein în mod repetat. Ulterior, Gates a declarat că întâlnirile au fost în scopuri filantropice și au fost o „greșeală uriașă”.

Demisia lui Buffett din fundația lui Gates

În 2021, Gates și soția sa și-au anunțat divorțul după 27 de ani de căsnicie. La scurt timp după aceea, Buffett a demisionat din consiliul format din trei persoane de la Fundația Bill și Melinda Gates.

„Obiectivele mele sunt 100% în sincronizare cu cele ale fundației, iar participarea mea fizică nu este în niciun fel necesară pentru atingerea acestor obiective”, a declarat Buffett la acea vreme.

Într-o postare pe blog din 2022, Gates a declarat că jumătate din resursele Fundației Gates au provenit din donațiile lui Buffett.

Cu toate acestea, Buffett, care are 93 de ani, a declarat recent că angajamentul său din 2006 față de fundație va rămâne doar cât va trăi.

În 2023, el a detaliat planurile de distribuire a averii sale după moartea sa, lăsând-o celor trei copii ai săi sarcina de a o disemina. Buffett nu a menționat Fundația Gates, iar The New York Times a relatat că copiii săi au convenit în unanimitate că niciuna dintre acțiunile Berkshire rămase nu va merge la fundație.

Pe blogul său, Gates scria cândva în mod regulat despre Buffett.

În 2018, el a scris despre cum cei doi prieteni au vizitat un magazin de dulciuri „fantastic” în Ohama, unde Buffett locuiește și lucrează. În 2019, Gates a scris o postare intitulată „Grilling and chilling with Warren”. În 2020, Gates i-a urat lui Buffett o aniversare fericită de 90 de ani. Acesta a inclus o fotografie cu el ținând un tort cu chipul lui Buffett pe el.

Dar cele câteva postări din 2021 și 2022 care îl menționează pe Buffett sunt strict de afaceri. În loc să scrie despre excursiile tipilor nebuni, Gates i-a mulțumit lui Buffett pentru contribuțiile sale generoase la Fundația Gates. În 2023, Gates nu l-a menționat pe Buffett într-o singură postare. Iar în cele peste 20 de postări de până acum din 2024, Gates nu l-a menționat pe Buffett decât o singură dată, concentrându-se din nou exclusiv pe filantropie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Monica Tatoiu, uluită după recalcularea pensiei. Câți bani va primi fosta profesoară de matematică

2 Rusia, un butoi cu pulbere. Efectele mai puțin vizibile ale incursiunii ucrainene din regiunea Kursk

3 VIDEO SR-72 „Darkstar”, noua „dihanie” scoasă de SUA din „cutia cu maimuțe”

4 Un geniu medieval a inventat viagra pentru săraci. Rețeta naturistă pentru virilitate, veche de peste un mileniu

5 Pedepse grele în cazul amantelor lesbiene ucigașe