Asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi: Plângere depusă în Germania contra prinţului moştenitor saudit
Organizaţia 'Reporteri Fără Frontiere' (RSF) a anunţat marţi depunerea unei plângeri în Germania pentru crime împotriva umanităţii, vizându-l în special pe prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, ONG-ul denunţând ''responsabilitatea'' acestuia în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi şi întemniţarea altor 30 de confraţi de-ai acestuia, transmite AFP.
Depusă luni ''la procurorul general al Curţii federale de Justiţie de la Karlsruhe'' ţinând cont de competenţa sa ''cu privire la principalele infracţiuni internaţionale'', plângerea ''se referă la persecuţia generalizată şi sistematică a jurnaliştilor în Arabia Saudită'' şi îi vizează, de asemenea, pe alţi patru înalţi demnitari saudiţi, a precizat RSF într-un comunicat.
În afară de prinţul Mohammed bin Salman, ''suspectat de comandarea în mod direct a asasinării'' lui Jamal Khashoggi, RSF îi indică pe fostul ''consilier apropiat'' Saud al-Qahtani, pe fostul director adjunct pentru informaţii Ahmed al-Assiri, pe fostul consul general al Arabiei Saudite la Istanbul Mohammed Al-Otaibi şi pe Maher Mutreb, ''ofiţer de informaţii'' aflat la conducerea ''echipei care l-a torturat şi ucis'' pe jurnalistul care lucra pentru The Washington Post.
Plângerea detaliază tratamentele la care au fost supuşi 33 de jurnalişti aflaţi în prezent în închisori din Arabia Saudită.
ONG-ul subliniază că sistemul judiciar german se dovedeşte a fi ''cel mai adaptat'' în virtutea competenţei universale aplicate în străinătate, care permite unui stat să urmărească în justiţie autorii celor mai grave crime, indiferent de naţionalitatea lor şi de locul unde au fost comise faptele.
Această acţiune, prin care RSF speră să deschidă o anchetă, ceea ce ar fi o ''premieră mondială'', survine la câteva zile după publicarea unui raport al SUA care arată că prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a ''validat'' operaţiunea pentru ''capturarea sau uciderea'' lui Khashoggi.
Riadul a afirmat că asasinatul a fost comis de agenţi saudiţi care au acţionat singuri. După un proces lipsit de transparenţă desfăşurat în Arabia Saudită, cinci saudiţi au fost condamnaţi la moarte şi alţi trei la închisoare, pedepsele capitale fiind ulterior comutate. AGERPRES