
Așa o fi?
„Materialele biologice" umane sunt o marfă esențială în medicină, iar penuria persistentă a acestor materiale creează un blocaj major în calea progresului. Soluția, potrivit celor care și-au pierdut umanitatea, este reprezentată de corpurile umane „de proveniență etică", numite „bodyoids", crescute în pântece artificiale.
"Progresele recente în biotehnologie oferă acum o cale de a produce corpuri umane vii fără componentele neuronale care ne permit să gândim, să fim conștienți sau să simțim durerea. Mulți vor găsi această posibilitate deranjantă, dar dacă cercetătorii și factorii de decizie politică pot găsi o modalitate de a reuni aceste tehnologii, am putea într-o zi să fim capabili să creăm corpuri 'de rezervă', atât umane, cât și non-umane", au scris în MIT Technology Review cercetătorii de la Universitatea Stanford, care încearcă să își vândă ideea unui public mai larg.
"Există încă multe obstacole tehnice în calea realizării acestei viziuni, dar avem motive să credem că bodyoids ar putea transforma radical cercetarea biomedicală, abordând limitările critice ale modelelor actuale de cercetare, dezvoltare a medicamentelor și medicină. Printre multe alte beneficii, acestea ar oferi o sursă aproape nelimitată de organe, țesuturi și celule pentru utilizare în transplanturi.", adauga cercetatorii, care au sugerat că bodyoizii ar putea fi folosiți chiar și pentru hrană.
Acești oameni de știință susțin că astfel de „bodyoids" ar servi mai multor scopuri. Se presupune că acestea ar atenua lipsa de organe, ar putea fi utilizate în experimente medicale în locul animalelor și am putea chiar să le mâncăm. Așa-numitele bodyoids ar fi crescute în pântece artificiale și ar avea capacitatea stranie de a rezista la dureri infinite.
Oamenii de știință Carsten T Charlesworth, Henry T Greely și Hiromitsu Nakauchi, și-au prezentat propunerea bizară în MIT Technology Review și au explicat de ce planul ar revoluționa medicina. Aceștia au afirmat că trupurile zombi vor fi esențiale pentru testarea de noi medicamente și pentru cultivarea de organe umane pentru transplanturi.
De exemplu, acestea ar putea oferi o alternativă etică la modul în care folosim în prezent animalele pentru cercetare și alimentație, furnizând carne sau alte produse fără suferința sau conștientizarea animalelor.
Deși poate părea science-fiction, progresele tehnologice recente au împins acest concept în domeniul plauzibilității. Celulele stem pluripotente, unul dintre primele tipuri de celule care se formează în timpul dezvoltării, pot da naștere la orice tip de celulă din organismul adult. Recent, cercetătorii au folosit aceste celule stem pentru a crea structuri care par să imite dezvoltarea timpurie a embrionilor umani reali. În același timp, tehnologia uterului artificial avansează rapid, iar alte căi pot fi deschise pentru a permite dezvoltarea fetușilor în afara corpului.
Astfel de tehnologii, împreună cu tehnicile genetice consacrate de inhibare a dezvoltării creierului, fac posibilă imaginarea creării de „bodyoids" - o sursă potențial nelimitată de corpuri umane, dezvoltate în întregime în afara corpului uman din celule stem, care nu au sensibilitate sau capacitatea de a simți durerea.