Așa o fi?

Așa o fi?

China, cunoscută drept punctul zero pentru pandemia de Covid, ar putea alimenta o creștere globală a unei noi boli infecțioase: supergonoreea.

Până la 98% dintre probele de bacterii prelevate de la pacienții cu BTS din 13 provincii chineze au avut capacitatea de a evita antibioticele de primă linie, potrivit unui nou raport CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor), informează Daily Mail.

Bacteriile care cauzează gonoree au excelat în a lucra în jurul antibioticelor, atât de mult încât singurul tratament recomandat rămas este ceftriaxona.

În 2022, cercetătorii afiliați la CDC din China au colectat peste 2.800 de probe de bacterii de la pacienți cu gonoree.

Peste 97% dintre probe au fost rezistente la medicamentul ciprofloxacin, cunoscut sub numele de Cipro, în timp ce 78% au rezistat tratamentului cu penicilină, un alt antibiotic omniprezent.

Aproximativ 17% dintre probe au fost rezistente la azitromicină și cefiximă, în timp ce opt la sută au fost imune la standardul actual de îngrijire, ceftriaxona.

Procentul de tulpini de bacterii gonoreice rezistente la ceftriaxonă a crescut de la 2,9% la 8,1%, ceea ce este mult mai mare decât ceea ce este raportat în alte țări.

De exemplu, în Marea Britanie, în 2022, doar 0,21% dintre tulpini au arătat o susceptibilitate redusă la ceftriaxonă.

Datele CDC au arătat că în SUA, doar aproximativ 0,2% dintre tulpini au avut o rezistență mai mare la ceftriaxonă între 2016 și 2020.

În Canada, din 2017 până în 2021, rata rezistenței la ceftriaxonă a rămas relativ stabilă la aproximativ 0,6 la sută.

Cercetătorii au spus: „Aceste constatări subliniază necesitatea urgentă a unei abordări cuprinzătoare pentru a aborda N. gonorrhoeae rezistentă la antibiotice în China, inclusiv identificarea factorilor care contribuie la această rată ridicată de rezistență".

China a fost doar a doua țară care a documentat un caz de gonoree rezistentă la ceftriaxonă în 2016, după ce Japonia a identificat unul în 2009.

Cu ratele de rezistență la antibiotice în creștere, vor fi întotdeauna necesare noi medicamente pentru combaterea infecțiilor.

Gonoreea se transmite prin contact sexual cu penisul, vaginul, gura sau anusul unui partener infectat. Se poate răspândi și perinatal de la mamă la copil în timpul nașterii.

În cele mai multe cazuri, nu este o afecțiune mortală, deși, dacă este lăsată netratată, poate deveni o problemă inflamatorie mai severă, care duce la durere în zona pelviană și chiar la infertilitate.

Din punct de vedere istoric, penicilina a fost tratamentul de primă linie, dar din cauza rezistenței pe scară largă, utilizarea sa a scăzut.

Apoi, ciprofloxacina și alte fluorochinolone au luat locul penicilinei ca primă linie de apărare, până când și ele au devenit ineficiente, când rezistența a devenit mai răspândită.

Folosirea excesivă sau abuzul de antibiotice accelerează acest lucru. Acum, ceftriaxona este tratamentul de bază.

Dar, având în vedere ritmul în care tulpinile pot muta și depăși anumite medicamente, ar putea fi necesar ca unul să fie înlocuit cu altul în viitorul apropiat. De asemenea, poate necesita dezvoltarea unui medicament complet nou.

La nivel global, toate tipurile de infecții rezistente la antibiotice ucid aproximativ 700.000 de oameni anual.

Se estimează că această cifră va crește la 10 milioane de decese anuale până în 2050, dacă nu se iau măsuri urgente pentru a combate răspândirea acestor agenți patogeni.

„Colaborarea internațională și schimbul de informații sunt esențiale pentru a preveni răspândirea transfrontalieră a tulpinilor rezistente și pentru a identifica opțiuni alternative de tratament pentru gonoree", transmit cei care cerecetează fenomenul.


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Foarte interesante amănunte...

4 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron