Așa o fi?
Informația despre participarea corespondenților de presă la raid a fost furnizată de site-ul Honest Reporting , o instituție care monitorizează presa din Ierusalim. Aceasta a identificat cel puțin 6 fotografi freelanceri, corespondenți ai unora dintre cele mai mari instituții media din lume. Aceștia au fost prezenți printre teroriștii Hamas, au asistat la atac (în cel mai fericit caz), apoi și-au trimis informațiile și fotografiile către publicații și agențiile de presă.
E vorba de freelanceri (jurnaliști independenți) palestinieni din Fâșia Gaza care furnizează corespondențe și fotografii pentru instituțiile de presă amintite mai sus.
În cazul fotografului freelancer Hassan Eslaiah, corespondent CNN, lucrurile sunt de-a dreptul grotești. A ieșit la iveală o fotografie în care acesta e îmbrățișat și pupat de Yahya Sinwar, liderul Hamas din Fâșia Gaza și creierul atacului terorist din 7 octombrie. Într-o altă imagine, captură chiar de pe contul său de Twitter, pare că Hassan Eslaiah, aflat pe motocicletă în drum spre Israel, flutură în mână o grenadă!
După izbucnirea scandalului, CNN l-a concediat pe acest corespondent. The New York Times, Associated Press (AP) și Reuters au întrerupt brusc, de asemenea, cooperarea cu corespondenții lor din Fâșia Gaza.
Marea problemă din spatele acestor întâmplări e însă alta: din moment ce au fost de față la atacul Hamas, este clar că acești jurnaliști au știut din timp că urmează masacrul. Cu toate acestea, au tăcut, devenind astfel cel puțin complici.
Mai mult decât atât, toate relatările din Fâșia Gaza venite după 7 octombrie și publicate de agențiile de presă internaționale, CNN și New York Times sunt puse sub semnul întrebării. Corespondenții acestora au fost acuzați și până acum că ar fi pro-palestinieni, dar în acest moment există dovada clară a complicității lor cu teroriștii.
Cancelaria premierului israelian Benjamin Netanyahu a emis joi o declarație, menționând că privește „cu maximă gravitate faptul că fotoreporterii care lucrează în presa internațională au participat la difuzarea actelor brutale de crimă comise de teroriștii Hamas sâmbătă, 7 septembrie, în comunitățile adiacente Fâșiei Gaza. Acești jurnaliști au fost complici la crime împotriva umanității, acțiunile lor au fost contrare eticii profesionale”.
Mesajul lui Benny Gantz, fost general și lider al unui partid de centru-dreapta intrat în Guvernul de uniune națională de după atacul terorist, a fost de-a dreptul amenințător: „Dacă au existat jurnaliști care au știut de masacru, care au tăcut și au făcut fotografii în timp ce copiii erau masacrați, ei nu sunt diferiți de teroriști și pedeapsa lor este severă”.
Danny Danon, parlamentar israelian și fost ambasador al acestei țări la ONU, a fost și mai clar: „Agenția de securitate internă a Israelului a anunțat că îi va elimina pe toți participanții la masacrul din 7 octombrie. La această listă vor fi adăugați fotoreporterii care au luat parte la înregistrarea asaltului”.