Așa o fi?
De mai mulți ani analiștii au anunțat că China va deveni în curând cea mai mare putere economică a lumii și că va depăși Statele Unite. Însă acum Douglas Carswell, un expert britanic, dezvăluie eșecul politicii Beijingului, susținând că dezastrul demografic și controlul represiv al statului asupra populației vor sufoca dragonul roșu.
Timp de trei decenii China a cunoscut o creștere economică anuală de două cifre. Ea a trecut de la a fi o economie în mare parte agrară, care reprezenta mai puțin de 2% din producția mondială în 1980, la aproape o cincime din producție în prezent, potrivit The Telegraph .
Lăsând China să se alăture sistemului internațional, au sugerat oameni inteligenți de la Londra și Washington, China va deveni parte a acestuia. Gândiți-vă la toate acele zeci de milioane de chinezi din clasa de mijloc, ne-au asigurat ei. În curând, ca și clasele de mijloc din America și Europa, vor cere toate capcanele democrației liberale.
Dar, în loc să devină mai occidentală, este clar că China sub președintele Xi nu este doar neoccidentală, ci este tot mai anti-occidentală. China de astăzi nu face parte din ordinea internațională, ci se agită pentru a o submina. Politica externă chineză pare să se bazeze pe crearea de structuri și procese rivale. Agenții guvernului chinez se angajează în genul de activități de spionaj la care te-ai putea aștepta de la un inamic ostil.
Cei care au perpetuat această iluzie a Chinei obișnuiau să ne spună că, în urma predării britanice a Hong Kong-ului, China va deveni mai asemănătoare Hong Kong-ului. În schimb, s-a întâmplat invers. Hong Kong a fost aliniat cu restul Chinei, iar libertățile pe care le avea poporului ei au fost luate.
Departe de a-și lua locul la masa internațională, China se comportă de parcă ar vrea să o răstoarne. China adună trupe, nave, avioane și rachete în vestul Pacificului, agresând Taiwanul și făcând puțin secret din planul ei de a invada insula.
În loc să devină mai occidental, guvernul Chinei caută în permanență noi modalități de a restricționa accesul la internet a cetățenilor săi. Tehnologia digitală a fost valorificată pentru a monitoriza activitățile de zi cu zi ale propriilor ei oameni. Autocrații care prezidează China sunt atât de subțiri și falimentați din punct de vedere moral, încât reprimă activ mișcarea Falun Gong.
De zeci de ani, analiștii economici internaționali prevăd că economia Chinei o va depăși pe cea a Americii. La un moment dat, ni s-a spus că acest lucru se va întâmpla în anii 2020. Apoi au fost anii 2030. Acum, unii spun că ar trebui să se întâmple înainte de 2050.
Expertul britanic susține că economia Chinei nu o va depăși niciodată pe cea a Americii. Abia anul trecut, China a încetat să fie cea mai populată țară de pe planetă, când India a depășit-o. Viitorul demografic al Chinei pare de rău augur.
Astăzi există 1,4 miliarde de oameni în China. Până la sfârșitul acestui secol, unii estimează că populația Chinei va scădea cu aproximativ 40%, până la 800 de milioane. Sub Xi Jinping, China a abandonat reformele Deng și a revenit la ceea ce s-ar putea numi tradiția Ming a controlului de sus în jos.
De la busolă și tipar până la praf de pușcă, China a fost casa multora dintre marile invenții care au modelat lumea modernă. Dar tendința Chinei de a controla populația a împiedicat-o să beneficieze de acele invenții, așa cum au putut avea europenii.
Teama mea este că liderii Chinei de astăzi s-ar putea crede că sunt prinși într-o fereastră de oportunitate similară. Calamitatea demografică a Chinei, împreună cu creșterea lentă, înseamnă că puterea ei relativă va scădea doar.