Așa o fi?

Așa o fi?

China strânge date genetice de la popoarele lumii. Lucrează la o armă ADN devastatoare. Laboratoarele sofisticate Fire-Eye colectează date genetice pe care le trimit la o bancă de date în China.

China strânge date genetice de la popoarele lumii. Lucrează la o armă ADN devastatoare, avertizează Pentagonul.

Când cea mai mare parte a Europei a fost blocată în aprilie 2020, un avion a sosit în capitala sârbă, având un cadou din partea Republicii Populare Chineze, o invenție numită Fire-Eye, un laborator portabil sofisticat ce putea detecta infecțiile cu coronavirus din fragmentele genetice minuscule pe care agentul patogen le lasă în urmă.

China strânge date genetice de la popoarele lumii. Lucrează la o armă ADN devastatoare

Curând, sârbii au descoperit că aceasta era cea mai neînsemnată dintre capacitățile laboratorului.

Ochiul de Foc a excelat nu numai la descifrarea codului genetic pentru viruși, ci și pentru oameni, cu mașini ce pot descifra instrucțiunile genetice conținute în celulele fiecărei persoane de pe Pământ, potrivit inventatorilor chinezi.

La sfârșitul anului 2021, în timp ce pandemia încă făcea ravagii, oficialii sârbi au anunțat că lucrează cu o companie chineză pentru a transforma laboratorul într-o unitate permanentă, cu planuri de recoltare a întregului genom al cetățenilor sârbi.

Oamenii de știință din Serbia au fost încântați, iar premierul țării, Ana Brnabic, a lăudat China pentru că a oferit țării balcanice „cel mai avansat institut de medicină de precizie și genetică din regiune”.

Cu toate acestea, acum, laboratoarele Fire-Eye din China – dintre care zeci au fost donate sau vândute țărilor străine în timpul pandemiei – atrag atenția agențiilor de informații occidentale, pe fondul neliniștii tot mai mari cu privire la intențiile Chinei.

Unii analiști consideră că efortul Chinei de colectare de date foarte valoroase de ADN uman în țări din întreaga lume, ce este în desfășurare de mai bine de un deceniu, are legătură cu zona militară.

Beijingul s-a străduit în timp să achiziționeze companii de genetică din SUA și să obțină date prin operațiuni sofisticate de hacking, spun oficialii de informații din SUA și Occident.

Mai recent, a primit un impuls neașteptat din cauza pandemiei de coronavirus, care a creat oportunități pentru companiile și institutele chineze de a distribui mașini de secvențiere a genelor și de a construi parteneriate pentru cercetarea genetică în locuri în care Beijingul avea anterior acces redus sau deloc, au spus oficialii, potrivit msn.com .

Pe fondul pandemiei, laboratoarele Fire-Eye ar prolifera rapid, răspândindu-se pe patru continente și în peste 20 de țări, din Canada și Letonia până în Arabia Saudită și din Etiopia și Africa de Sud până în Australia.

Banca de date genetice din China, pe lista neagră a SUA

Multe, precum cel din Belgrad, funcționează acum ca centre permanente de testare genetică.

„Covid-19”, a spus un analist senior de informații din SUA, care urmărește îndeaproape sectorul biotehnologiei din China, „a fost ușa”.

BGI Group, compania din Shenzhen care produce laboratoare Fire-Eye, a declarat că nu are acces la informațiile genetice colectate de laboratorul pe care l-a creat în Serbia.

Oficialii americani notează că BGI a fost ales de Beijing pentru a construi și a opera China National GeneBank, un depozit vast și în creștere deținut de guvern, ce include acum date genetice extrase de la milioane de oameni din întreaga lume.

Citește și:

Anul trecut, Pentagonul a enumerat oficial BGI ca una dintre „companiile militare chineze” ce operează în Statele Unite, iar o evaluare a informațiilor din SUA din 2021 a legat compania de efortul global direcționat de Beijing de a obține și mai mult ADN uman, inclusiv din Statele Unite.

Guvernul SUA a trecut, de asemenea, pe lista neagră filialele chineze ale BGI, pentru că ar fi ajutat la analiza materialului genetic adunat în China pentru a sprijini represiunile guvernamentale asupra minorităților etnice și religioase ale țării.

Intenția Beijingului de a culege ADN-ul de pe întreaga planetă a stârnit controverse, în special după o serie Reuters din 2021 despre aspecte ale proiectului.

Academicieni chinezi și oamenii de știință militari au atras, de asemenea, atenția prin dezbaterea fezabilității creării de arme biologice care ar putea viza într-o zi populațiile pe baza genelor. Ar fi o armă devastatoare, creând un genocid.


O instalație cu cel mai mare depozit unic de informații genetice din lume este situată în Shenzhen, operat de BGI, la nord de Hong Kong


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

3 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet