Așa o fi?

Așa o fi?

Civilizațiile antice au reprezentat întotdeauna un obiect de interes pentru cercetători. Tehnologia, arhitectura și cultura lor impun încă respect și uimire.

Una dintre moștenirile misterioase ale civilizațiilor antice sunt tunelurile subterane care au fost descoperite pe diferite continente. Ce sunt aceste structuri, care sunt funcțiile lor și cine le-a creat?

Tunelurile subterane sunt un sistem de pasaje subterane care pot fi folosite în diferite scopuri. Ele pot avea diferite forme, dimensiuni și adâncimi. Unele dintre ele au fost create în antichitate, în timp ce altele au fost create de civilizațiile ulterioare.

Planeta noastră este acoperită de un sistem de tuneluri antice, inclusiv fundul oceanului. Aceste structuri subterane misterioase au fost parcă sculptate cu laserul în roca solidă a Pământului și au pereți netezi care seamănă cu sticla. Cele mai vechi tuneluri au fost descoperite în 1965 de etnologul argentinian Juan Moritz, având o vechime estimată la aproape un milion de ani. Expediții au cercetat tuneluri în diferite părți ale lumii, iar cele mai multe dintre ele au rămas încă neexplorate.

Experții cred că tunelurile subterane antice străpung continentul nord-american și îl conectează cu Europa și Asia de Est. În unele locuri se află cele mai importante intersecții ale acestor tuneluri - noduri. Unul dintre noduri se află sub Muntele Shasta din California. Un alt nod este Tibetul, străbătut la propriu de tuneluri subterane cu pereți perfect netezi. Vaste goluri subterane neexplorate au fost descoperite recent în Egipt, sub piramidele de pe platoul Giza.

În regiunea Caucazului și în Crimeea există, de asemenea, un nod al sistemului subteran antic. Speologii au descoperit tuneluri în Caucaz, sub creasta Uvarov, care duc spre Crimeea, Marea Caspică și regiunea Volga. În regiunea Volga se află lanțul muntos Medveditsky, în adâncurile căruia există, de asemenea, o rețea extinsă de tuneluri.

Până în prezent, nu toate tunelurile au fost descoperite, dar ele continuă să uimească prin misterul lor. Cine și de ce a creat aceste structuri subterane antice? Poate că răspunsurile la aceste întrebări sunt ascunse în adâncurile tunelurilor, care încă nu au fost explorate.

Există multe teorii cu privire la scopul pentru care au fost folosite tunelurile subterane. Unii cercetători cred că au fost folosite pentru apărare și pentru a salva populația în caz de război sau dezastre naturale. Alții sugerează că au servit la transportul oamenilor și al bunurilor între diferite orașe și așezări. Există, de asemenea, teorii conform cărora tunelurile subterane au fost folosite în scopuri religioase sau ca loc de depozitare a obiectelor de valoare.

Cercetătorul polonez Jan Paenk a descoperit că planeta noastră este acoperită de un sistem de tuneluri străvechi, care au fost arse în roca solidă a Pământului. Pereții lor sunt din rocă topită solidificată care arată ca sticla. Dar cine a construit aceste structuri, a căror vechime este estimată la milioane de ani, și de ce?

Un posibil răspuns la această întrebare este existența unei civilizații foarte evoluate care a dispărut de pe suprafața planetei. Tunelurile, care au o vechime de peste 12.000 de ani, sunt considerate a fi cele mai sofisticate din punct de vedere al designului și al preciziei orientării. Ele nu ar fi putut fi create de oamenii primitivi care locuiau pe Pământ la acea vreme.

Există, de asemenea, speculații conform cărora tunelurile antice au fost create pentru a pregăti un război nuclear. Grupul de cercetare al experților francezi a demonstrat că mai multe zeci de cratere mari de pe suprafața planetei, despre care se crede că ar fi urme ale unor lovituri de meteoriți, au arătat că acestea ar fi putut fi formate de explozii nucleare. Vârsta celor mai multe dintre cratere este estimată la 25 de mii de ani. Cel mai adânc se află în Africa de Sud și a fost format de o lovitură nucleară de peste 500 de mii de tone în echivalent TNT.

Astfel, este posibil ca oamenii din antichitate să fi fost conștienți de iminența unui bombardament nuclear și să se fi pregătit din timp pentru acesta. În acest scop au fost create adăposturi subterane. Cu toate acestea, tunelurile descoperite sunt goale, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la faptul că acestea au ajutat oamenii să supraviețuiască în cazul unui dezastru nuclear.

Teoriile despre o civilizație străveche, foarte evoluată și despre pregătirile pentru un război nuclear rămân speculații, dar tunelurile antice continuă să surprindă și să ne facă să ne întrebăm ce altceva se mai ascunde în adâncurile planetei noastre.

Potrivit unor studii recente, tunelurile și labirinturile subterane care se află sub picioarele noastre ar putea să nu fie doar structuri ale unor civilizații antice, ci o adevărată lume locuită. Unii oameni de știință cred că aceste structuri au fost create de locuitorii high-tech ai Pământului, care au prevăzut dezastrele globale și au decis să se stabilească într-un loc sigur. Cu toate acestea, există o altă versiune - că acestea sunt bazele extratereștrilor, care au stabilit de mult timp contacte cu serviciile speciale. Ce se ascunde de fapt în lumea subterană misterioasă?

Deși au fost descoperite tuneluri subterane pe diferite continente, oamenii de știință nu reușesc încă să determine cu exactitate pentru ce au fost folosite. Majoritatea teoriilor se bazează pe speculații și conjecturi.

Unul dintre principalele mistere este cum au putut civilizațiile antice să creeze structuri subterane atât de complexe și de mari dimensiuni, fără a utiliza tehnologia modernă. Unii oameni de știință speculează că au folosit o tehnologie care s-a pierdut de-a lungul timpului.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…