Așa o fi?
Iată că ”masculul alfa” al statului român a ajuns să ”schelălăie” până și acolo unde chiar Constituția trasează o linie roșie peste care nu poate trece clasa politică. Pentru că, într-adevăr, politica externă a României este ”atributul exclusiv” al președintelui. Astfel că nici măcar nu s-a pus problema până acum ca rivalii politici ai șefului statului să își bage nasul în ”oala prezidențială” externă.
Harnagea, ”veriga slabă” din ”lanțul slăbiciunilor” Aurescu – IohannisIată însă că lucrurile ”se împut” până și aici! Ceea ce denotă, o dată în plus, cât de mic a început să fie Klaus Iohannis în ochii sistemului… Pentru că seria de dezvăluiri din ”NAȚIONAL” cu privire la ”tocarea” fondurilor bugetare alocate de Ministerul Afacerilor Externe către Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid) se dovedește deja una cu finalizare! Mai ales că, după Direcția Națională Anticorupție, și alte organe de anchetă penală au deschis dosar după dosar în urma campaniei noastre de dezvăluiri. Mai mult decât atât, în loc să fie încetinite de ultimele ”eforturi logistice” ale ”vechiului SIE”, anchetele înaintează cu o ”viteză nebună”.
Fostul șef al Serviciului de Informații Externe fiind deja ”în corzi”, astfel încât Cătălin Harnagea chiar nu mai avea cum să evite trecerea la ”next level”. Pentru că, în ciuda nenumăratelor rapoarte instituționale care au avertizat cu privire la deturnarea fondurilor acordate strict pentru proiectele strategice de cooperare internațională adoptate expres de către Guvernul României, Bogdan Aurescu nu doar că nu a stopat ”jaful”, dar a făcut și ”zid” în jurul directorului general al RoAid. Iată însă că, mult mai curând decât se așteaptă ”ucenicul” lui Năstase, ajuns între timp ”Bichon”-ul lui Iohannis, acesta se va convinge nu doar de ”loialitatea reciprocă” a lui Cătălin Harnagea… Dar și de cruda realitate că asigurările primite că de la DNA s-a pus ”stop game” la dosarul ”detonat” prin Ordonanța din 16.07.2021 sunt practic unele ”fără acoperire”.
DOCUMENT. Raportul Curții de ConturiAstfel că, atât Cătălin Harnagea, cât și Bogdan Aurescu trebuie să se pregătească deja pentru cel mai negru scenariu penal, odată cu procedurizarea cu celeritate a dosarului nr. 8364/P/2021, după cum reiese din documentele oficiale de ultimă oră intrate în posesia noastră. La fel ca și ”săgețile” fostului director al Serviciului Român de Informații, George Maior… Dar și ”bătrânii combinatori” din ”zona gri” a Serviciului de Informații Externe, cei care încă roiesc în jurul generalului rezervisto – pensionar Silviu Predoiu. Pentru că, pur și simplu, structura contrainfornativă care a documentat și deschis această ”Cutie a Pandorei” a întregului sistem nu poate permite ca fondurile de care spionii români care își riscă viața în cele mai teribile teatre de operațiuni ale lumii au atâta nevoie să fie ”tocate” de ”burtoșii” din birourile RoAid și MAE! Și încă pe proiecte ”strategice” pentru securitatea națională a României, precum cele ”africane”, care fac obiectul noului dosar penal!
”Banii SIE, băgați în gunoiul din Zanzibar”
Astfel titram ”lovitura” din 23 august. Atunci când publicam capitolul din Raportul Curții de Conturi care identifica o nouă ”gaură neagră” folosită pentru dispariția fondurilor Ministerului Afacerilor Externe, prin ”paravanul” RoAid asigurat de fostul șef al SIE, Cătălin Harnagea.
Cine strânge ”gunoiul SIE” din Zanzibar?” Curtea de Conturi a României – Departamentul 1 – NOTĂ DE RELAȚII – Solicitare domnului Harnagea Cătălin Constantin încadrat la Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare în funcția de director în perioada 01.01.2020 – 31.12.2020 în temeiul prevederilor art. 5 alin (2) din Legea nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, republicată. Aspectele în legătură cu care vi se solicită relații se referă la următoarele aspecte:
1. În urma analizei prin eșantionare a granturilor alocate de către RoAid în cadrul activităților de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară, s-a constatat faptul că în anul 2020 au fost încheiate acordurile de finanțare nr. 9/05/2020 (pentru Zanzibar – Tanzania) și nr. 10/3879/2020 9 pentru Lusaka – Zambia) cu operatorul economic SC Premium Audit Consulting SRL, în scopul implementării a 2 proiecte a căror valoare totală a fost de 2.742.547,2 lei (571.364) euro. În vederea implementării proiectelor (pentru atingerea rezultatelor așteptate menționate anterior), beneficiarul grantului – SC Premium Audit Consulting SRL a încheiat contracte cu diverși operatori economici interni sau externi și a prezentat RoAid, în calitate de finanțator, documente în justificarea cheltuielilor efectuate din fonduri publice. Ca urmare a verificărilor efectuate de către echipa de audit s-au constatat următoarele :
– Pentru dotarea cu mașini de gunoi și pubele, SC Premium Audit Consulting SRL a prezentat RoAid un document, care a stat la baza achiziției unor mașini de gunoi, al cărui text conține intercalate fraze în limbile chineză și engleză, fapt care face imposibil de descifrat care a fost înțelegerea părților respectiv : obiectul contractului, obligațiile părților, sumele care sunt angajate în acesta.
”Afacerea măștilor africane”
De asemenea, raportul identifică și alte ”indicii temeinice” cu privire la ”blatul” RoAid – SC Premium Audit Consulting SRL, precum cel din ”afacerea măștilor africane” :
” În ceea ce privește dotarea cu materiale necesare gestionării pandemiei cu noul Corona virus echipa de audit a constatat faptul că SC Premium Audit Consulting SRL a achiziționat și recepționat de la un operator economic din România ( SC Virus Protect SRL) , doar în baza facturilor emise de acesta. Menționăm faptul că în această situație, nu există un contract, în fapt angajament legal, întocmit între cele două părți beneficiare de fonduri publice, fiind efectuate plăți în sumă totală de 285.458,79 lei ( cu OP nr. 6/16.10.2020 și cu OP nr. 4/16.10.2020, conform extrasului de cont) doar în baza facturilor emise. Este de precizat faptul că pentru materialele de mai sus nu există în dosarele proiectelor și nu au fost prezentate auditorilor, documente din care să rezulte transportul/distribuția acestora către beneficiarii finali ( Zanzibar – Tanzania, Lusaka – Zambia) pentru a face dovada că și-au atins scopul menționat în cadrul proiectelor”.
DNA, Ordonanța din 16.07.2021
Ce a urmat după dezvăluirile ”NAȚIONAL”? Primul document oficial : ” Direcția Națională Anticorupție. Către Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare.
În interesul urmăririi penale care se efectuează în dosarul penal cu nr. de mai sus, vă comunicăm că prin ordonanța din 16.07.2021 s-a dispus predarea de către Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a următoarelor documente:
– înscrisuri din care rezultă bugetul de venituri și cheltuieli al Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare, pentru fiecare din anii 2018, 2019 și 2020, inițial și cu rectificările ulterioare, aprobate de către ordonatorul de credite, precum și notele de fundamentare la bugetul inițial, la rectificări, la solicitările de aprobare a virării de credite de la un capitol bugetar la altul;
– înscrisuri ( procedura de acordare, acordurile de finanțare/ ordinele ministrului afacerilor externe în baza cărora au fost transferate fonduri către beneficiarii menționați mai jos, înscrisuri din care rezultă plata granturilor, inclusiv ordonanțări de plată, angajamente bugetare individuale/globale, propuneri de angajare a unor cheltuieli, documente emsie de beneficiari în baza cărora Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a decontat cheltuieli, orice alte înscrisuri care au legătură cu procedura de acordare a granturilor și cu plata acestora) privind fondurile publice acordate sub formă de granturi, în perioada 2018 – 2020, către următoarele societăți comerciale : PREMIUM AUDIT CONSULTING SRL, DATA COM SRL, EXELO TRAINING &DEVELOPMENT SRL, RMR REGER SRL, MESSTECH NIK SRL, RIDGELINE INDUSTRIAL SRL, T2 SRL, TENDOR INVESTMENT GRUP SRL, PATARA ADVISORY SRL. Documentele solicitate vor fi predate până la termenul stabilit – 30.07.2021,în fotocopii certificate pentru conformitate cu originalul, numerotate și opisate, în baza unei adrese emisă în acest sens de către Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare. Desemnăm persoană de contact – cms. șef (…), procuror șef adjunct secție (…).
SICE : ”Până pe 25.11.2021”!
Deci ordinele ministrului de Externe în baza cărora s-ar fi efectuat plățile pentru ”serviciile fictive” au ajuns deja la DNA! Iar acum vor ajunge și la Serviciul de Investigare a Criminalității Organizate, în urma documentului oficial cu nr. 2225167/B3/BV/05.11.2021, cu Nr. Unic 8364/P/2021:
” Către Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid). Având în vedere cercetările ce se efectuează în dosarul penal cu numărul de mai sus, înregistrat la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1București, precum și în baza Ordonanței de predare documente nr. 8364/P/2021 din data de 05.11.2021, anexată, vă solicităm să ne transmiteți înscrisurile solicitate. Conform Ordonanței de predare documente menționate mai sus, înscrisurile solicitate vor fi transmise organelor de cercetare penală din cadrul DGPMB – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice până la data de 25.11.2021. În caz contrar,se va face aplicarea art. 171 C.Proc. Pen”.
De asemenea, o solicitare identică a fost transmisă și către SC PREMIUM AUDIT CONSULTING SRL, cu același termen limită de 25.11.2021. SURSA: National.ro /Cătălin Tache