Așa o fi?

Așa o fi?

Dezvăluirile despre succesul în afaceri al fostului șef al DGIA, generalul Gheorghe Rotaru a deschis o adevărată ”Cutie a Pandorei”! Pentru că ”nea Gigi” nu este nici primul, dar cu siguranță nici ultimul șef de serviciu secret care se retrage în brațele mai mult decât generoase ale mediului privat. Cel mai relevant exemplu în acest sens rămânând totuși cel al fostului șef al Serviciului de Telecomunicații Speciale, generalul Marcel Opriș.

Generalul Medar, omul lui Băsescu în CSAT
Numai că, uite că are și serviciul secret al Ministerului Apărării Naționale ”Oprișul” său! Și nu, nu este vorba de generalul Gheorghe Rotaru. Și nici de generalul Gheorghe Savu. Cel mai căutat ”trainer” de către marile companii românești și mai ales multinaționale fiind generalul Sergiu Medar. Fost șef al Direcției Generale de Informații a Armatei, consilier prezidențial pe probleme de apărare și securitate națională și implicit coordonatorul Comunității Naționale de Informații. Și care acum, după ce a fost condamnat penal la ”plantat panseluțe” în dosarul ”Case pentru generali” își oferă serviciile de ”tehnici de business competitive intelligence”. Oferind astfel cel mai bun răspuns la veșnica întrebare ”ce fac spionii când nu mai spionează”? Tot culeg informații, dar în mediul privat! Și nu pe grade, ci pe bani! Mulți bani…

”Cârtița lui Băsescu”

Aceasta a fost ”eticheta” dată în sistem generalului Sergiu Medar, pe când era ”doar” șeful Direcției Informații și Reprezentare Militară din cadrul Direcției Generale de Informații a Armatei. Postură din care, după cum a reieșit negru pe alb în urma unei informări secrete, se întâlnea cu omul politic Traian Băsescu, fără a îi raporta superiorului său ierarhic de atunci, șeful DGIA, generalul Gheorghe Rotaru. Dar ”s-a meritat”! Pentru că, la doar câteva zeci de ore de la preluarea mandatului prezidențial, prima grijă a lui Traian Băsescu a fost să semneze decretul pentru înaintarea lui Sergiu Gheorghe Medar la gradul de general – locotenent cu trei stele!

Marcel Opriș, cel mai de succes afacerist din servicii

Pentru că altfel, după cum chiar Traian Băsescu avea să recunoască ulterior, ”Medar ar fi trebuit să iasă la pensie”. Iar după ce a împiedicat această trecere în rezervă, Traian Băsescu l-a transformat pe Medar în ”tatăl tuturor spionilor”, prin numirea sa, în 25 noiembrie 2005, drept consilier prezidențial pentru apărare și securitate națională și șef al Comunității Naționale de Informații. Medar fiind celebru în sistem și penrtu că își desfășura activiotățile mai mult de la ”biroul” din restaurantul deținut pe atunci de Dorin Cocoș, în Parcul Herăstrău… Oricum, prin preluarea șefiei ”oalei informative” a tuturor serviciilor secrete din România, generalul Sergiu Medar a încununat o carieră militară spectaculoasă. Și ale cărei principale repere sunt subliniate în chiar prezentarea oficială a acestuia de către Centrul de Studii Globale pentru cunoaștere strategică și performanță – Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu : ” Prof. univ. dr. Sergiu Medar este general de armată (R) român, care a îndeplinit funcția de consilier prezidențial pentru apărare și securitate națională, coordonând în această calitate Comunitatea Națională de Informații.

Coleg de lot cu Dobrițoiu, Medar predă tehnici de business intelligence

În perioada în care a fost consilier prezidențial a îndeplinit și funcția de membru în CSAT. În anul 1992, Sergiu Medar a fost numit ca adjunct al atașatului apărării, militar, aero și naval al României în Statele Unite ale Americii, Republica Argentina și Republica Federativă a Braziliei. A îndeplinit funcția de șef al Direcției de Informații Militare. A predat în calitate de profesor asociat la Centrul Marshall din Garmisch ( Germania), la Colegiul Militar Întrunit de Informații de pe lângă Direcția de Informații a Armatei SUA, la Universitatea Națională de Informații din Washington. Preocupările de cercetare ale domnului profesor Medar se extind asupra domeniilor securității private, politicilor globale și de competitive intelligence”.

Ce îi învață pe bancheri!

Generalul Sergiu Medar face parte din nenumărate ”centre de studii globale”, dar principala sa calitate asumată din mediul privat a fost cea de asociat al unei ”firme specializate în strângerea de informații”. Este vorba despre Integrated Corporate Security Services SRL, înființată în anul 2011 alături de generalul în rezervă Adreian Vasile Pârlog, fost șef al Departamentului de Analiză al Direcției Generale de Informații a Armatei și de absolventul Colegiului Militar din Breaza, Grigore Amilcar Corduneanui Dragotă.

Hăpău are unde se retrage la pensie

Și pentru a înțelege mai bine cum își rotunjește pensia generalul Sergiu Medar, poate ar fi interesant de aflat ce îi învață acesta pe bancherii care par a fi principalii săi clienți buni platnici. Așa cum a fost cazul invitării sale, în calitate de consultant de business intelligence, de Institutul Bancar Român, Banca Națională a României și Asociația Română a Băncilor, pentru a da un singur exemplu… Astfel că, vorbindu-le bancherilor despre tehnicile culegerii de informații din exteriorul companiilor, ”Tatăl Spionilor” le-a spus că ” atunci când faceți fișa unui client trebuie să știți cine e. La prima întâlnire nu vreți să luați imediat o decizie, abia îl citiți, nu știți dacă vă minte, ce gesturi face când vă minte. Trebuie să urmăriți dacă folosește cuvinte nearticulate în frază, când folosește un articol nehotărât – unul, altul – poate însemna că minte”.

Effect based operation

De asemenea, tot generalul Sergiu Medar prezintă și la diverse seminarii plătite principalele ”Tehnici de Business Intelligence aplicate în procesul de Negociere comercială”. Acesta subliniind că, ”pentru a transforma procedurile și tehnicile de negociere într-o artă este nevoie ca negociatorul, alături de acestea, să adauge și cunoștințe de informații în afaceri/business intelligence. Aceasta presupune planificarea negocierii ca o operațiune de business intelligence, inclusiv perioada care precede negocierile; culegerea și analiza informațiilor înainte, pe timpul și după negocieri; stăpânirea unor tehnici de persuasiune care să fie eficient folosite pe timpul negocierilor. Procesul de negociere poate fi asemănat cu ceea ce în arta militară se cheamă „effect based operation”, care presupune că, pe timpul derulării operațiunilor militare, se obțin informații în timp real pe baza cărora se iau măsurile necesare pentru asigurarea victoriei”.

Astfel că, dacă tot stă cu raportul de pensionare la mapă, generalul Marian Hăpău chiar nu se poate îngrijora că nu își găsește un loc de muncă. Pentru că toți foștii șefi din Direcția Generală de Informații a Armatei, de la Rotaru și Medar, până la Savu activează cu succes în consultanța din domeniul militar, tehnicii de securitate sau business competitive intelligence… Mai puțin generalul Gherghe, ce este drept, cel care momentan dă cu mătura prin Cornetu… SURSA: National.ro /Cătălin Tache


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”