Așa o fi?

Așa o fi?

Încă un magistrat a ales să se retragă în ”zona de confort” a ”pensiilor nesimțite” acordate de statul român multor procurori și judecători din fostele ”structuri de elită”. Numai că, desigur, aceasta chiar nu este o știre! Mai ales că vorbim de cererea de pensionare a unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea. Numai că, la vârful sistemului se monitorizează deja cu maximă celeritate ”retragerea ordonată” a lui Gheorghe Popovici…

I-o mai fi loial Popovici lui Kovesi…?
Cel care a fost unul dintre principalii lideri ai fostei ”Republici a Procurorilor”. Omul ales să îl înlocuiască pe Lucian Papici, după ce timișoreanul care a pus bazele ”unităților de elită” ale DNA a căzut apoi în dizgrația unei Laura Codruța Kovesi aflată la apogeul carierei sale. Și pe când până și procurorul general de atunci, Tiberiu Nițu ajunsese să se ascundă prin toaletele Parchetului General, pe unde apuca și el, doar când auzea că urlă subalterna sa, ”Zeița Cătușelor”, după el! Iar din postura de șef al temutei Secții a I-a din cadrul DNA, cea de combatere a infracțiunilor de corupție și care se ocupa cu cazurile de corupție directă precum luare și dare de mită, trafic de influență sau cumpărare de influență, Popovici chiar că a avut în mâinile sale ”pâinea și cuțitul” luptei anticorupție.
Călin Nistor și Dănuț Volintiru nu au semnat rechizitoriul din ”Dosarul Ghiță”

Numai că, după ce și-a agățat ”la curea” nenumărate ”trofee” formate din lideri ai clasei politice, mediului de afaceri și chiar ai sistemului, Popovici a ajuns ”din vânător, vânat”.Chiar alți ”grei” ai DNA precum Călin Nistor, Marius Iacob sau Dănuț Volintiru aflându-se în tabăra care, după ”decaparea” Laurei Codruța Kovesi au ridicat ”batista de pe țambalul” lui Popovici. Procuror care a ajuns să fie acuzat că practic devenise ”călăul lui Kovesi”, fiind preferat de fosta șefă a DNA pentru ”contrasemnarea” rechizitoriilor refuzate cu temerile de rigoare de ceilalți procurori anticorupție din cauza lipsei de probe. Iar acum, că Popovici este deja cu un picior la pensie, ”rămășițele” fostei ”Republici a Procurorilor” pregătesc vendetta… Chiar dacă se tem că Popovici și-ar putea pune în practică amenințarea că, după atâția ani petrecuți la conducerea celei mai temute Secții din DNA s-ar putea spovedi…

Situație în care Popovici și-ar putea ”îngropa” tot la fel de bine foștii colegi, cât și pe actualul procuror șef european! Depinde doar de care ”placă” o pune… Mai ales că, după cum bine se știe până la vârful sistemului, în vremurile sale de glorie Popovici avea ”obsesia” de a solicita – și obține pe bandă rulantă! – mandate pe siguranță națională de monitorizare, audio, video și ambiental a unor importanți colegi de la Parchetele Curților de Apel!

Marea schismă de la Ploiești

Pe când nimeni nu se mai îndoia că, dacă vrea, poate să devină prima femeie președinte din România, Laura Codruța Kovesi a fost confruntată cu prima ”rebeliune” internă. Una extrem de timidă, ce-i drept… Și care a fost provocată de informațiile alarmante privind ”torturile psihice” la care nume grele ale sistemului erau supuse la ”unitatea de elită” de la Ploiești. Acolo unde arestul de la Câmpina era practic condus de ”Portocală” Negulescu, existând cazuri de ofițeri superiori și magistrați cărora nu li se permitea accesul la toaletă înainte de vizita familială, pentru ca să fie văzuți de cei dragi ”pișați pe ei” la propriu! Și pentru a le ”modela” astfel ”colaborarea” la dictare cu Structura Teritorială Ploiești a DNA. Oricum, după ani, ajuns la conducerea Direcției Naționale Anticorupție, Călin Nistor a încercat din răsputeri să scape de Popovici, cerând chiar CSM revocarea acestuia! Marea schismă din DNA intervenind chiar după dosarul Ghiță de la Ploiești. Atunci când, concomitent cu acțiunea lui Nistor, procurorii noii Secții Speciale au acuzat că ” Laura Codruța Kovesi, prin dispozițiile pe care le-a luat cu privire la un act de sesizare al instanței prin ignorarea referatelor procurorilor cu funcții de conducere din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Structura Centrală, l-ar fi determinat pe un procuror șef de Secție să confirme, fără vinovăție, un rechizitoriu nelegal și netemeinic.

Procuror filat degeaba trei ani de zile!

Astfel au fost trimise în judecată cinci persoane, despre care un număr total de patru procurori au precizat în scris că nu se impune trimiterea în judecată”! Procurorul șef de Secție care a executat în cele din urmă ”oferta de nerefuzat” a Laurei Codruța Kovesi fiind identificat în persoana lui Gheorghe Popovici. În timp ce ceilalți procurori cu funcții de conducere în DNA care și-au asumat inclusiv în scris decizia că nu sunt suficiente probe pentru trimiterea în judecată a ”Dosarului Ghiță” ar fi fost Călin Nistor, Marius Iacob și Dănuț Volintiru. Numai că semnătura lui Popovici a fost suficientă pentru trimiterea în judecată a lui Sebastian Ghiță, Liviu Tudose – procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Viorel Dosaru – inspector șef al IPJ Prahova, Constantin Ispas – ofițer superior de poliție și Aurelian Constantin – procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești. După care, în 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a achitat pe toți cei cinci inculpați. Astfel că ”Dosarul Ghiță”, instrumentat acum de SIIJ, rămâne încă un ”cartof fierbinte”. Rămânând de văzut decât dacă, la o adică, Popovici își va asuma fapta confirmării rechizitoriului sau va merge și el pe varianta impunerii acestei soluți de către Laura Codruța Kovesi…

Și-a interceptat colegii!

În plus, iminentul pensionar Popovici mai poate avea o armă secretă împotriva dușmanilor săi, care se înmulțesc pe zi ce trece. Este vorba, desigur, de legendara sa ”fonotecă”. Totul după ce același Popovici a devenit subiect al unei alte cercetări, după ce acesta l-ar fi ascultat peste un an de zile, cu mandate ”în suveică”, pe un coleg procuror de la vârful Parchetului Curții de Apel București. Popovici făcându-i doosar penal acestuia, în urma unui denunț înregistrat la DNA. Iar după câteva zile bune, Popovici a solicitat în instanță emiterea mai multor mandate de supraveghere tehnică a procurorului vizat, constând în interceptarea comunicațiilor și supraveghere audio, video și prin fotografiere. Iar deși la acea dată nu exista niciun temei real în dosar, solicitarea lui Popovici a fost aprobată.

Lucian Papici, predecesorul lui Popovici

Astfel că, periodic, acesta a continuat să ceară și să obțină noi și noi mandate de supraveghere ale procurorului. Apogeul fiind atunci când, după un an de zile în care pare să nu se fi descoperit nimic relevant, Popovici a cerut de această dată un nou mndat de supraveghere tehnică, dar și obținerea datelor privind tranzacțiile financiare, a extraselor de cont și a documentelor justificative aferente conturilor bancare ale procurorului pe ultimii trei ani. După care, prin Ordonanța 728/P/2015 din 4 septembrie 2018, Popovici a dispus clasarea cauzei! La trei ani după înregistrarea dosarului! Și de filare totală a procurorului de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București! Și care, prin prisma profesiei, intrase în contact direct cu nenumărați alți colegi magistrați sau din alte strcuturi ale statului român! Fiind ascultat și filmat non stop, zeci de luni de zile, doar pentru ca apoi Popovici să închidă dosarul! Ulterior până și Inspecția Judiciară constatând lipsa oricărui motiv pentru acest filaj prelungit… SURSA: National.ro /Cătălin Tache


populare
astăzi

1 A început și Andrei Caramitru „să fure curent”? Sau are viziune, pur și simplu?

2 VIDEO I-au schimbat cheița la băiat? / Makaveli întoarce armele împotriva lui Georgescu!

3 Râdem, glumim, dar lucrurile ăstea sunt reale

4 „Se crede buricul pământului” / „A început să îmi fie frică” / Lucrurile care îi scot din sărite pe românii care circulă pe autostradă

5 VIDEO Imaginea zilei în România