Așa o fi?

Așa o fi?

”Școala lui Cîțu la Grinnell College, SUA, plătită de Isărescu” titram ”lovitura” din 29 martie. Atunci când dezvăluiam că una dintre cele mai legendate rivalități din viața publică a României ultimilor ani, cea dintre Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu și actualul premier liberal Florin Cîțu a fost recent documentată a fi doar un scenariu al serviciilor secrete. Unul extrem de reușit, ce-i drept, din moment ce chiar unii dintre cei mai apropiați oameni ai ”indestructibilului” Mugur Isărescu ar fi băgat mâna în foc că ”Manole” i-a dat interzis lui Cîțu în sediul Băncii Naționale, încă de când acesta era ministru de Finanțe. Și că prioritatea absolută a lui Isărescu, în afară de cea din fișa postului, de echilibrare a monedei naționale, nu ar fi decât să ”îl calce pe cap” pe Cîțu, pe oriunde l-ar prinde. Și că Isărescu nu se va lăsa până ce Cîțu nu va pleca din Palatul Victoria.

Cîțu pleacă singur de la Palatul Victoria
Tot la fel cum liderii Partidului Național Liberal erau la rândul lor siguri că, mai ales sub presiunea constantă a vechiului camarad Lucian Isar, premierul Florin Cîțu nu se va lăsa până nu îl va debarca din fruntea Băncii Naționale a României pe Isărescu. Și iată că, după cum indică informațiile de ultimă oră intrate în posesia noastră, nu mai este mult și se vor petrece ambele minuni! Iar guvernatorul Mugur Isărescu va părăsi ”de bună voie și nesilit de nimeni” conducerea Băncii Naționale a României. La fel cum și Florin Cîțu va pleca din fruntea ”guvernului meu”. Dar doar pentru a prelua postul de guvernator al BNR. Cel pe care Isărescu i-l oferă astfel drept premiu de consolare pentru pierderea șefiei Guvernului! Și să mai zică vreun operativ de azi că fosta DIE chiar a murit!

Sângele apă nu se face!

Iată că unul dintre cele mai bine ascunse secrete ale lui Mugur Isărescu – mai bine protejat chiar decât cel al notelor informative semnate pentru Securitatea ceaușistă cu numele de cod ”Manole” – a ieșit totuși la iveală. Dar cum niciodată nu este prea târziu, dezvăluirea noastră privind posibilitatea ca tocmai Mugur Isărescu să fi fost cel care a asigurat ”școlarizarea” lui Florin Cîțu la costisitorul Grinnell College din Iowa, SUA, în perioada 1992-1996 a deschis o adevărată ”Cutie a Pandorei”.

O înțelegere în trei…

Astfel că se verifică intens acum inclusiv sentimentele aproape paterne pe care Mugur Isărescu le dovedește, fie și în cel mai mare secret, față de ”fiul rătăcitor” Florin Cîțu. Iar dacă dubla mișcare prevăzută pentru luna septembrie se va face, atunci chiar că se va dovedi că, fie și după atâtea decenii, ”sângele apă nu se face”! Și s-ar explica totodată și de ce ”foaia matricolă” a lui Florin Cîțu a devenit brusc secret de stat. Pentru că, să nu uităm, Florin Cîțu a intrat la Liceul Energetic din Râmnicu Vâlcea în anul 1986. Iar după terminarea acestuia, timp de doi ani nu a intrat la facultate. După care, brusc, la doar 20 de ani, banalul absolvent de liceu energetic ajungea direct student al prestigiosului și totodată costisitorului Grinnell College din statul american Iowa.

160.000 de dolari a costat școlarizarea la Grinnell College

Acolo unde s-a înscris fără a fi beneficiarul vreunei burse de studii. Astfel că Florin Cîțu a trebuit să plătească taxele de școlarizare. În perioada 1992 – 1996, taxa minimă pentru un singur an la Grinnell College fiind de 40.000 de dolari. Drept urmare, cineva tot a trebuit să plătească pentru Florin Cîțu cel puțin 160.000 de dolari. Iar după cum dezvăluiam recent, ”binefăcătorul” tânărului Cîțu ar putea fi nimeni altul decât chiar Mugur Isărescu. Mai ales că în 1992, fosta DIE, fie ea și cu o literă schimbată, tot dispunea de fonduri operative practic ”fără număr”. Și excela în ”plantări” peste hotare. Dintre care unele s-au dovedit pe deplin reușite. Altele, doar investiții fără nicio finalizare. Dar prea multe dintre ele au făcut mai mult rău, decât bine, față de statul român. Cel în fața căruia au depus la un moment dat jurământul de credință. Și mai ales în cazul celor care nu au rezistat ”cântecelor de sirenă” ale structurilor străine similare, fie ele ”ostile” sau ”partenere”…

De ce în septembrie…

Desigur că, dacă tot s-a bătut palma pe acest scenariu, rămâne marea întrebare de ce a fost aleasă tocmai luna septembrie pentru transpunerea sa în practică… Răspunsul fiind însă unul cât se poate de simplu, cel puțin pentru inițiații sistemului. Cei care știu foarte bine că actualul premier mai poate ”trage” după el nemulțumirile inerente ale pandemiei. Iar cum pe Florin Cîțu nu îl mai așteaptă o carieră politică în față, atunci acesta poate deconta pe persoană fizică încă alte câteva luni de restricții. În plus, dinamica operativă a întregului plan impune luna septembrie drept termenul optim pentru retragerea lui Mugur Isărescu și aducerea în fruntea BNR a actualului premier.

”Să fie bine, ca să nu fie rău” la Congresul PNL

Tocmai pentru ca acesta să nu îi treacă prin cap cumva să o ia pe urmele pesedistului ”de catifea” Sorin Grindeanu. Astfel că, având promisiunea fermă a încredințării postului de guvernator al BNR, Florin Cîțu nu va mai risca să se baricadeze în Palatul Victoria, ca Grindeanu. Și chiar ar sprijini din interior ”implozia” actualei coaliții, pentru a se face mult mai lesne loc guvernului minoritar… Dar mai ales astfel Cîțu nu va mai candida la președinția Partidului Național Liberal, al cărui Congres este prevăzut în această toamnă. Ceea ce ar simplifica determinant actualele calcule politice…

SURSA: National.ro/Cătălin Tache


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

3 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet