Așa este în America...
Pe măsură ce se apropie ziua inaugurării lui Donald Trump, americanii își cumpără iPad-uri, materiale de construcții, diverse alimente și mașini electrice străine, arată The Guardian.
Tablete și electrocasnice fabricate în China, mașini hibride construite în Canada, vin european. Pe măsură ce a doua inaugurare a lui Donald Trump ca președinte se apropie cu pași repezi, americanii își fac provizii de bunuri în așteptarea tarifelor pe care Trump intenționează să le aplice importurilor, potrivit unui sondaj realizat de sursa citată.
De la alegeri, Trump a promis să impună imediat un tarif de 25% asupra importurilor mexicane și canadiene, împreună cu creșterea tarifelor existente asupra importurilor chinezești cu 10%. În timpul campaniei electorale, Trump a declarat că va impune tarife de 10-20 % la toate importurile.
Economiștii sunt pe larg de acord că prețurile vor crește odată cu tarifele. Deși politica este menită să încurajeze companiile americane să își producă bunurile pe piața internă, lanțul global de aprovizionare a devenit atât de încâlcit și interconectat încât, pentru multe companii, cel mai simplu lucru va fi să transfere costul tarifelor asupra consumatorilor - directori din mai multe companii, inclusiv Walmart, Columbia Sportswear și AutoZone, au confirmat că vor face acest lucru.
Prețuri cu 46% mai mari
Într-un sondaj Harris/Guardian din noiembrie, aproape jumătate (44%) dintre respondenți au declarat că plănuiau să facă achiziții înainte ca Trump să intre în funcție, în timp ce aproape două treimi (62%) au declarat că își ajustau cel puțin planurile financiare pentru anul viitor.
The Guardian a întrebat cititorii dacă au făcut sau plănuiesc să facă achiziții în așteptarea tarifelor lui Trump. Zeci de respondenți au răspuns cu ceea ce au cumpărat având în vedere ziua inaugurării.
Mulți cititori au spus că au făcut achiziții majore de electronice în anticiparea noilor tarife împotriva Chinei. Potrivit Consumer Technology Association, un tarif de 60% asupra importurilor din China ar putea crește prețurile laptopurilor și tabletelor cu 46% și ale smartphone-urilor cu 26%.
Chiar dacă mulți au spus că ar fi preferat să nu facă achiziții mai mari, mulți au simțit presiunea tarifelor iminente.
Electrocasnicele, cum ar fi mașinile de spălat și uscătoarele și aparatele de bucătărie, au fost, de asemenea, în centrul atenției. National Retail Federation estimează că consumatorii ar plăti 6,4-10,9 miliarde de dolari în plus pe electrocasnice odată cu tarifele.
Cei care plănuiau să renoveze locuința au cumpărat materiale de construcție în așteptarea tarifelor, în special a celor impuse Canadei, care ar putea afecta materiale precum lemnul importat pentru dulapuri.
Având în vedere că penuria din timpul pandemiei Covid-19 este încă o amintire recentă pentru mulți, oamenii se aprovizionează, de asemenea, cu produse de primă necesitate, inclusiv alimente și hârtie igienică, cu incertitudinea prețurilor viitoare. Alții și-au făcut provizii de alimente care să reziste pe rafturile lor.
Câțiva cititori au declarat că și-au cumpărat recent mașini hibride, anticipând că Trump va pune capăt creditului fiscal pentru vehicule electrice al lui Joe Biden.
Laboratorul bugetar de la Universitatea Yale estimează că prețurile de consum ar putea crește cu 1,4 % până la 5,1 % dacă Trump și-ar pune în aplicare planul tarifar amplu, ceea ce ar echivala cu o creștere suplimentară de 1.900 $ până la 7.600 $ pe gospodărie.
Ar fi o creștere dureroasă a prețurilor pentru consumatorii americani, dintre care mulți sunt încă afectați de inflația înregistrată în anii de după pandemie. Inflația a atins un vârf de 9,1% în iunie 2022 și de atunci a scăzut sub 3%.
În ciuda acestei îngrijorări a consumatorilor, Trump a continuat să insiste că va institui tarife vamale imediat ce va intra în funcție, îndeplinind astfel o promisiune făcută în timpul campaniei electorale. În interviul său din 9 decembrie acordat emisiunii Meet the Press, Trump a declarat că tarifele „nu îi costă nimic pe americani”.
Tarifele „au adus bani acestei țări. Și nu am avut niciodată șansa de a merge până la capăt pentru că a trebuit să luptăm cu Covid în ultima parte. Am făcut-o cu mare succes”, a spus Trump, referindu-se la primul său mandat.