Așa ceva s-a inaugurat vineri într-un oraș din România

Așa ceva s-a inaugurat vineri într-un oraș din România

Cea mai de mare lucrare în infrastructura urbană din Râmnicu Vâlcea, de la Revoluţie încoace, a fost inaugurată vineri după-amiaza, după 15 ani de la iniţierea proiectului şi peste un deceniu de la demararea lucrărilor. O investiţie care a depăşit 20 de milioane de euro, fonduri europene şi sume alocate din bugetul local, scrie Adevărul.

Municipiul Râmnicu Vâlcea este printre puţinele oraşe din ţară care sunt tăiate în două de calea ferată, de la nord la sud. Dintotdeauna aceasta a constituit un mare handicap pentru traficul între centrul oraşului şi cartierele din zona de est. Din acest motiv, legătura auto între jumătăţile de oraş, dar şi cu şoseaua de centură, se făcea până acum cu dificultate, după stat la barierele CFR zeci de minute.

Tot acest timp pierdut, ambulanţele, maşinile de pompieri şi orice autovehicul de intervenţie reprezentau o serie de probleme, în ciuda celor trei pasaje existente pe sub calea ferată care n-au rezolvat decât traficul auto pentru maşini mici. Încă de pe vremea comunistă se discuta despre realizarea unui pasaj suprateran peste calea ferată. Discuţiile au fost repuse pe tapet în anul 2000, iar proiectul a fost iniţiat în primul mandat al actualului primar: 2004 – 2008.

Fiind vorba despre o lucrare de anvergură care cuprindea nu doar pasajul propriu zis, ci şi legături rutiere necesare cu zonele de sud şi de nord ale oraşului, rampele aferente etc. din acest motiv, dar şi din altele care acum contează mai puţin, proiectul a fost demarat pe bucăţi, sub mai multe administraţii publice locale.

Cei peste 20 de milioane de euro investiţi reprezintă doar sumele alocate lucrărilor efective, fiindcă despre costurile cu exproprierile nu vorbeşte nimeni, deşi se recunoaşte că suma este mult mai mare decât valoarea investiţiei în sine.

Pasajul suprateran „Tudor Vladimirescu” din Râmnicu Vâlcea este legat de podul peste râul Olt, pentru a se ieşi pe drumul naţional (DN 7 / E 81) spre Piteşti / Sibiu. Momentul de vineri, 29 noiembrie, a fost marcat de o paradă de maşini de epocă, un moment artistic al actorilor Teatrului Municipal ”Ariel” – „Arc peste timp”, precum şi un concert al Fanfarei ”Gabriel Chaborschi” a Palatului Copiilor, plus alocuţiunile de rigoare, în prezenţa a sute de localnici.

Citește integral pe  Adevărul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…