Așa arată vilele în care patronii firmei care a produs tragedia de la Crevedia vor să-și petreacă arestul la domiciliu
Patronii staţiei GPL de la Crevedia Daniel Doldurea şi Ionuţ Stîngă vor să își petreacă arestul la domiciliu în două ansambluri rezidențiale de lux, unul din București, iar altul din Corbeanca, unde câte un imobil valorează circa 400.000 de euro, scrie ziare.com .
Judecătoria Sectorului 5 a respins luni, 27 noiembrie, cererea Parchetului General de prelungire a măsurii arestului preventive și a dispus plasarea celor doi în arest la domiciliu.
La trei luni de la tragedia din Crevedia, unde o stație GPL a sărit în aer pe data de 26 august 2023, patronii firmei Flagas SRL au mari șanse să scape de arestul preventiv. Explozia de atunci s-a soldat cu 6 morți, 53 de răniți și distrugeri semnificative pe o rază de 1 kilometru.
Avocatul lui Ionuţ Doldurea a adus la cunoștința instanței de judecată că în cazul admiterii cererii de plasare în arest la domiciliu acesta va locui într-o vilă din cartierul Paradisul Verde din Corbeanca, județul Ilfov. De exemplu, vecinii lui Ionuț Doldurea vând un imobil cu 4 camere de 110 mp. cu suma de 339.000 de euro, potrivit datelor de pe Imobiliare.ro.
De asemenea, apărătorul lui Ionuț Stîngă a arătat că acesta va locui într-o vilă din București, strada Fabrica de Cărămidă, sector 1. O asemenea proprietate din cartierul bucureștean de lângă lacul Grivița se vinde cu 550.000 de euro, potrivit aceleiași surse.
La ambele adrese sunt imobilele în care cei doi locuiau înainte de tregedia de la Crevedia.
Doldurea și Stîngă, atenționați de judecător să nu „evadeze” din vile
Un judecător de drepturi și libertăți de la Judecătoria Sectorului 5 a admis cererea celor doi asociați ai SC Flagas SRL și a respins solicitarea procurorilor de prelungire a mandatelor de arestare preventivă:
- „Respinge - ca neîntemeiată - propunerea de prelungire a arestării preventive formulată de Parchetul de pe lângă de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – în d.u.p. nr. 462/P/2023 faţă de inculpaţii: Doldurea Ionuț-Daniel și Stîngă Cosmin-Ionuț.
- Dispune înlocuirea arestării preventive a inculpaţilor Doldurea Ionuț-Daniel şi Stîngă Cosmin-Ionuț cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, pe o durată de 30 de zile, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
- Impune inculpatului Doldurea Ionuţ-Daniel obligaţia de a nu părăsi imobilul în care locuieşte efectiv (şi anume cel din sat Petreşti, comuna Corbeanca, cartier Paradisul Verde, strada Romaniţei nr. 16, jud. Ilfov), fără permisiunea organului judiciar ce a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza.
- Impune inculpatului Stîngă Cosmin-Ionuţ obligaţia de a nu părăsi imobilul în care locuieşte efectiv (şi anume cel din Municipiul Bucureşti, strada Fabrica de Cărămidă, nr. 7L, sector 1), fără permisiunea organului judiciar ce a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza.
- Pe durata arestului la domiciliu, inculpaţii Doldurea Ionuţ-Daniel și Stîngă Cosmin-Ionuţ trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice cu suspecţii, inculpaţii şi martorii din dosarul de urmărire penală
- Pe durata măsurii, inculpaţii pot părăsi imobilele de domiciliu pentru prezentarea în faţa organelor judiciare, la chemarea acestora.
- Atrage atenţia inculpaţilor Doldurea Ionuţ-Daniel și Stîngă Cosmin-Ionuţ că încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligaţiei de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau condiţiilor de deplasare, stabilite potrivit legii, constituie infracţiunea de evadare.
- Atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive.
- Cu drept de contestaţie, în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 27.11.2023”, se arată în minuta Judecătoriei Sectorului 5.
Patronii firmei GPL care a sărit în aer la Crevedia – Daniel Ionuț Doldurea și Cosmin Ionuț Stîngă – au fost arestați preventiv pe data de 6 septembrie, pentru „distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru”, o infracțiune care este pedepsită cu închisoarea de la 5 la 12 ani.
Amploarea dezastrului de la Crevedia: 6 morți și 53 de răniți
Daniel Ionuț Doldurea este fiul primarului PSD de Caracal, Ion Doldurea, și patronul firmei Flagas, alături de asociatul său, Cosmin Ionuț Stîngă.
Iată ce au reținut procurorii în referatul cu propunere de arestare preventivă:
- „Cei doi inculpaţi, pe o perioadă îndelungată de timp, de cel puţin 3 ani, în mod sistematic, au promovat în cadrul societăţii o politică de funcţionare grefată pe încălcarea repetată a dispoziţiilor legale privind derularea operaţiunilor de alimentare, transport, transvazare şi depozitare cu combustibil GPL.
- Toate aceste operaţiuni au fost efectuate în scop pecuniar, în pofida deciziilor de ordin administrativ aplicate de autorităţile publice cu atribuţii de supraveghere şi control în materie şi abdicând de la normele elementare ce se impuneau a fi respectate în desfăşurarea acestei activităţi.
- Faptele descrise au avut drept consecinţă decesul a 5 persoane (n.r. - 6 morți după decesul unui rănit pe data de 2 octombrie la u spital din Germania), vătămarea corporală a altor 53 persoane, 6 case distruse total, 77 case distruse parţial, alte distrugeri materiale semnificative - autospeciale ale echipelor de intervenţie, echipamente de intervenţie, bunuri materiale ale cetăţenilor pe o rază de aprox. 1 km”, se arată în documentul citat.
- În acest dosar, până în acest moment au fost audiate, în calitate de persoană vătămată, 16 persoane care au suferit pagube materiale şi morale şi care au precizat că se constituie parte civilă în cauză. Totodată, 22 de persoane au fost audiate în calitate de martori.
- Totodată, în cursul zilei de azi, 6 septembrie 2023, procurorul de caz a emis o ordonanţă de instituire a unor măsuri asigurătorii, apreciind că în cauză este necesară aplicarea unor asemenea măsuri pentru a se putea asigura repararea pagubelor cauzate prin comiterea infracţiunii şi pentru a garanta executarea cheltuielilor judiciare”, au arătat reprezentanţii Parchetului.
Cum au fentat legea patronii SC Flagas SRL
Pe data de 26 august o explozie devastatoare a avut loc la stația GPL din Crevedia, deflagrația fiind soldată cu moartea a 5 persoane și rănirea altor 54.
Potrivit datelor financiare, firma lui Ionuț Doldurea, SC Flagas SRL, a avut un profit net de 32 de milioane de lei în 2022 și datorii de 73 de milioane de lei, iar obiectul de activitate se întinde de la vânzarea de timbre și monede, până la vânzarea de carburanți.
SC Flagas SRL are doi acționari: Ionuț Doldurea (51%) și Cosmin Stîngă (49%), potrivit datelor ListaFirme.ro.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că societatea comercială unde s-au produs exploziile de la Crevedia nu avea documente sau autorizaţie de funcţionare.
Angajații lui Daniel Ionuț Doldurea de la punctul de lucru din Crevedia mutau gaz petrolier lichefiat (GPL) dintr-o cisternă în alte cu ajutorul unui sistem improvizat, chiar și după ce firma și-a pierdut autorizația de securitate la incendiu . După anularea autorizației, firma Flagas nu mai putea vinde GPL, dar a continuat să desfășoare în mod ilegal activități care presupuneau avizarea ISU .
Autorizația pe care SC Flagas SRL o deținea până în vara anului 2020 se referea la un rezervor fix, denumit Skid, de capacitate mai mică, de unde erau alimentate buteliile și rezervoarele mașinilor. După pierderea autorizației, punctul de lucru din Crevedia al firmei lui Daniel Ionuț Doldurea n-a mai desfășurat activități de vânzare a GPL, dar nu și-a oprit activitatea.