Așa arată resortul de super lux din Maldive unde își fac liderii PSD vacanțele/VIDEO
Așa arată resortul de super lux din Maldive unde își fac liderii PSD vacanțele. Trei firme deținute de un off-shore cipriot ar fi trebuit să primească gaze la preț redus din producția internă grație măsurilor luate de guvernul PSD prin OUG 114 și unei decizii a ANRE, condusă de PSD-istul Dumitru Chiriță. E vorba despre Premier Energy, Premier Energy Trading și Timgaz SA, aflate pe lista beneficiarilor non-casnici care urmau să primească gaze la preț redus. Off-shore-ul Ligatne Limited, care controlează cele trei firme, a fost fondat de un cetățean ceh cu afaceri de aproape 1 miliard de euro în domeniul jocurilor de noroc și hoteluri în Maldive, loc preferat pentru concedii al unor politicieni români. Noua OUG adoptată săptămâna trecută nu mai permite însă acest lucru. Însă informația furnizată de G4Media.ro rămâne.
Premier Energy
Premier Energy a fost înscrisă la Registrul Comerțului în 2007, sub denumirea de Petrom Distribuție Gaze și era controlată de OMV Petrom. În 2013 a fost preluată majoritar de off-shore-ul cipriot Ligatne Limited, Cipru prin intermediul unui SRL cu același nume, SC Ligatne SRL.
În prezent, este deținută, conform datelor oficiale de la Registrul Comerțului, de LIGATNE LIMITED, care are o participațiune de 99,994658% din capitalul social al societății. Un alt off-shore – SERENITY RESOURCES LIMITED, înregistrat în Insulele Virgine Britanice, are doar 0,005342% din capitalul social.
La rândul său, Premier Energy deține părți importante din capitalul social al altor două companii de pe lista cu firme care primesc gaze la preț promoțional, publicată de ANRE, – Timgaz S.A. și Premier Energy Trading SRL.
Ligatne Limited
Ligatne Limited este deținută, conform Forbes România, de cehul Jiří Šmejc, prin intermediul firmei din Insulele Britanice Virgine – Serenity Resources Limited.
Smejc a mai deținut prin fondul de investiții Emma Capital și un pachet de 90,85% din Gaz Sud Group. compus companiile Gaz Sud și Grup Dezvoltare Rețele. În martie 2018, SC Gaz Sud SA a fost absorbită, conform datelor de la Registrul Comerțului, de Premier Energy SA, după ce, la rândul ei, a absorbit Grup Dezvoltare Rețele SA în ianuarie 2017.
În aprilie 2018, prin intermediul unei societăți nou-înființate, SC Ligatne Gas SRL, Ligatne Grup a cumpărat, pentru 8,5 milioane de euro, o altă firmă specializată în distribuția de gaze – Covi Construct 2000 din Voluntari, tranzacție care a avut girul Consiliului Concurenței.
Cine e Jiří Šmejc
Conform site-ului fondului de investiții EMMA Group, Jiří Šmejc a fost, în ultimii 15 ani, unul dintre cei mai importanți antreprenori din Europa Centrală. A dezvoltat un furnizor de credite – Home Credit Group și fondul de investiții Emma. În 1999, Jiří Šmejc a devenit acționar al postul de televiziune NOVA din Cehia, vândut ulterior companiei americane CME cu aproape 1 miliard de euro. CME deține și postul românesc de televiziune PRO TV.
Velaa Private Island: O minune în Maldive
Una dintre pasiunile cehului Smejc a fost cumpărarea unei insule în Insulele Maldive și amenajarea unei stațiuni de lux, după cum scrie publicația americană Forbes într-un review al destinației de vacanță. În 2010, Jiri Smejc a cesionat Velaa de la guvernul maldivian pentru o perioada de 50 de ani. În acel moment, pe insulă erau doar arbusti si pomi de papaya.
Toate materialele pentru amenajarea resortului de pe insulă au fost aduse din străinătate – lemnul din Borneo, piatra din deșerturile iordaniene, ghivece de flori din Indonesia si şezlongurile din Italia. Chiar şi pomii au fost aduşi din insulele invecinte. O noapte de cazare în resort costă între 1500 de dolari pentru o camera în extrasezon si 30.000 de dolari pentru o noapte într-un apartament de 4 camere într-o rezidenta privata în timpul sezonului.
Potrivit surselor G4Media.ro , mai mulți lideri PSD și-au petrecut în ultimii ani vacanțele în stațiunea de lux controlată de Smejc.
Decizia ANRE: