Artiștii nu pot fi amendați pentru mesajele „vulgare”, dacă „spectatorii aleg să participe la concert”. Ultima decizia a instanței

Artiștii nu pot fi amendați pentru mesajele „vulgare”, dacă „spectatorii aleg să participe la concert”. Ultima decizia a instanței

O instanță din București a anulat amenda primită de un artist pentru melodiile sale considerate "vulgare", statuând că spectatorii au ales în mod liber să participe la concert și nu au fost ofensați.

Publicul de la Neversea, electrizat de prestațiile artiștilor. FOTO Arhivă

Publicul de la Neversea, electrizat de prestațiile artiștilor. FOTO Arhivă

Este sezonul festivalurilor, iar scandalurile nu au întârziat să apară. Cătălin Guță, solistul trupei Șatra B.E.N.Z., a fost amendat de Jandarmerie în timpul festivalului Neversea din 2023 , din cauza versurilor considerate obscene din melodiile sale. Decizia a stârnit controverse, aducând în prim plan discuția despre libertatea de exprimare și limitele acesteia în contextul artistic.

Judecătoria Sector 4 București a decis anularea amenzii, considerând că nu a fost tulburată ordinea publică. Instanța a subliniat că spectatorii au ales în mod liber să participe la concert, cunoscând genul muzical și stilul artistic al trupei.

Atât timp cât participarea la Festivalul de muzică Neversea și implicit participarea la concertul trupei, nu a fost una liberă, cu atât mai mult se poate reţine că spectatorii în mod deliberat au ales a participa la respectivul concert, fără a considera că melodiile trupei provoacă indignare sau lezarea demnități acestora. Participanții la concert au participat în mod voluntar la spectacol, din apreciere pentru trupa respectivă, având așteptarea legitimă a genului muzical și a limbajului reprezentativ pentru trupă”, se arată în decizia instanței, consultată de Ziare.com.

Deși decizia instanței susține libertatea de exprimare a artistului, unii critici au ridicat problema expunerii minorilor la conținut vulgar. Festivalul Neversea are o limită de vârstă de 18 ani, însă unii minori ar fi putut fi totuși prezenți la concert.

Cătălin Guță a fost apărat de avocatul Vlad Mureșan, din cadrul Buju, Stanciu & Asociații, care a susținut, în mare parte, că actele artistice sunt protejate de libertatea de exprimare și nu pot fi cenzurate”.

Argumentele noastre au subliniat importanța artistică și culturală a libertății de exprimare, un principiu fundamental în orice societate democratică. Deși precedentul judiciar nu este izvor de Drept, ne dorim ca hotărârea instanței să fie menținută, deoarece este vorba despre dreptul la libera exprimare, prevăzut în Constituție. Așa cum reiese din filmări, probe în instanță, participanții la spectacol au cântat împreună cu el (cu solistul trupei Șatra B.E.N.Z), au aplaudat, nu a fost nimeni indignat, știau ce gen muzical abordează”, au subliniat reprezentanții societății de avocatură Buju, Stanciu & Asociații, pentru Ziare.com.

Cătălin Ștefan Ion (Cheloo) și Bogdan Ionuț Pastacă (Ombladon) de la Paraziții, Macanache – Constantin-Bogdan Dinescu, Gheboasă (Gabriel Gavriș) sunt câțiva dintre artiștii care au fost amendați la diferite festivaluri din țară.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Nu ştiu cine a dat...” / Cum a reacționat Roxana Nemeș după ce a aflat că a fost filmată în timpul unei partide de amor

2 Sean Penn și iubita sa din Republica Moldova, cu 34 de ani mai tânără, fotografiați în aeroportul LAX

3 Madalina Pamfile, prinsă de poliție în timp ce conducea haotic, în sectorul 1: fosta asistentă TV a fost încătușată după o reacție agresivă

4 Cum dai vârsta biologică a organismului înapoi prin 8 lucruri simple

5 „I-am ajutat suficient pe ucraineni?” Un general român decorat de americani are răspunsul