Artileria, factorul care ar putea decide cursul războiului din Ucraina în 2023
În contextul indiciilor că Rusia se pregătește să-și reia ofensiva în primăvară, SUA și aliații se străduiesc să asigure muniția de artilerie necesară Kievului pentru a ține piept forțelor rusești, relatează Insider.
Suedia va trimite Ucrainei sisteme de artilerie Archer FOTO Profimedia
Războiul din Ucraina a fost dus în mare parte cu artilerie, iar aceasta ar putea fi decisivă pentru evoluția viitoare a războiului, în măsura în care ambele armate își epuizează stocurile, cred experții.
„Disponibilitatea muniției ar putea fi cel mai important factor care să decidă cursul războiului în 2023, iar [asigurarea acestui necesar -n.red] va depinde de stocurile și producția străină”, scriau în decembrie pentru Foreign Policy Research Institute experții americani în domeniul apărării Michael Kofman și Rob Lee.
Ucraina are nevoie de muniție pentru armele sale sovietice, dar și pentru o mare varietate de obuziere și lansatoare de rachete pe care le-a primit de la țările occidentale.
Recent, armata americană a început să caute companii care pot ajuta la asamblarea muniției pentru obuziere cu rază de acțiune extinsă XM1128 155 mm.
Luna aceasta, armata americană organizează o zi a industriei pentru „a informa baza industrială cu privire la potențialele cerințe ale armatei SUA de a accelera producția și livrarea proiectilelor de 155 mm și a echipamentelor auxiliare și la necesitatea de a extinde capacitatea bazei industriale". Aceasta include nu doar proiectilul în sine, ci și toate componentele necesare.
SUA au căutat muniții și la aliații non-europeni - de pildă, SUA cumpără 100.000 de obuze de 155 mm din Coreea de Sud, care vor fi trimise în Ucraina.
Problema este că extinderea liniilor de producție poate dura ani de zile, un proces care nu este ajutat de birocrația din cadrul Pentagonului, scrie Insider. Provocările sunt și importante Europa, care are o industrie de armament mare, dar fragmentată, împărțită la mai multe națiuni. După ce și-a redus considerabil bugetul apărării după Războiul Rece, Europa se străduiește să aprovizioneze Ucraina, în ciuda stocurilor și a capacității de producție limitate.
SUA s-au angajat să furnizeze Ucrainei și „muniție non-standard”, ceea ce înseamnă cartușe pentru armele ucrainene de concepție rusească. Lista de cumpărături a Ucrainei include obuziere de 152 mm și 122 mm, rachete de 122 mm și muniție pentru tancuri. Cum aceste muniții nu sunt produse în SUA, oficialii americani le cumpără de la fabrici din Europa de Est ce au capacitatea de a produce muniții de concepție sovietică.
Artileria a fost de bază pentru atacurile ambelor armate. Rusia s-a bazat pe baraje masive de artilerie pentru a-și susține infanteria și blindatele lente, în timp ce Ucraina a înregistrat succese extraordinare folosind obuze și rachete ghidate cu precizie, cum ar fi lansatorul de rachete multiple HIMARS.
În noiembrie, Pentagonul a estimat că Rusia a tras 20.000 de obuze pe zi, în timp ce Ucraina a tras între 4.000 și 7.000 de obuze.
Există un motiv întemeiat pentru care Ucraina a țintit depozitele de muniții rusești cu rachete HIMARS ghidate prin GPS. Este posibil ca Rusia să se confrunte cu o penurie de obuze atât de gravă încât Moscova să fie obligată să cumpere muniție din Coreea de Nord. Forțele ucrainene au raportat că barajele rusești au scăzut în intensitate.
În Primul și al Doilea Război Mondial, stocurile de muniții de artilerie nu ar fi fost o problemă. SUA, Germania, Marea Britanie și Rusia au dezvoltat în cele din urmă suficiente capacități de producție pentru a-și menține tunurile în acțiune. De pildă, în timpul ofensivei sovietice împotriva înălțimilor Seelow, în aprilie 1945, artileriștii Armatei Roșii au tras 500.000 de obuze în 30 de minute.
Dar lucrurile s-au schimbat după Războiul Rece. Timp de două decenii, SUA s-au concentrat pe sprijinirea operațiunilor de contrainsurgență la scară mică, mai degrabă decât pe "marele război" consumator de muniție de tipul celui care are loc acum în Ucraina. Armatele și industriile de apărare europene s-au restrâns, în timp ce armata post-sovietică a avut de suferit în urma unor reduceri bugetare ample.
Între timp, achizițiile în domeniul apărării s-au orientat din ce în ce mai mult către cumpărarea unui număr mic de proiectile și rachete ghidate scumpe și de înaltă tehnologie.
Totuși războiul ruso-ucrainean a demonstrat necesitatea unor cantități mari de obuze care să fie disponibile în mod continuu.
SUA și țările europene au promis noi ajutoare militare
Joi, națiunile occidentale s-au angajat să trimită vehicule blindate, artilerie și muniții suplimentare pentru a susține efortul de război ucrainean, relatează BBC.
Statele Unite au promis un nou pachet de ajutor în valoare de 2,5 miliarde de dolari. Astfel, sprijinul acordat de SUA Ucrainei a ajuns la 26,7 miliarde de dolari de la invazia la scară largă a Rusiei din februarie anul trecut.
Tancurile grele nu au fost incluse, dar Pentagonul va trimite în schimb 59 de vehicule blindate Bradley, 90 de transportoare de personal Stryker și sisteme de apărare aeriană Avenger, printre altele.
Anunțul a fost făcut după ce nouă națiuni europene au promis mai mult sprijin în urma unei reuniuni în Estonia. Printre acestea se numără:
Marea Britanie - 600 de rachete Brimstone;
Danemarca - 19 obuziere autopropulsate Caesar de fabricație franceză;
Estonia - obuziere, muniție, vehicule de sprijin și lansatoare de grenade antitanc;
Letonia - sisteme de apărare antiaeriană Stinger, două elicoptere și drone;
Lituania - tunuri antiaeriene și două elicoptere;
Polonia - tunuri antiaeriene S-60 și 70.000 de proiectile;
Republica Cehă - produce în continuare muniție de calibru mare, obuziere și transportoare blindate de personal;
Țările de Jos - se așteaptă ca sprijinul să fie detaliat vineri, în cadrul reuniunii miniștrilor apărării din 50 de țări la baza militară Ramstein din Germana.
Ucraina așteaptă să fie luată o decizie în privința livrării de tancuri
„Ne pregătim pentru reuniunea de mâine de la Ramstein de mâine. Aşteptăm un sprijin militar puternic din partea Statelor Unite'', a declarat joi seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Agerpres.
„Este nevoie de tancuri germane, tancuri finlandeze, tancuri daneze, tancuri franceze, adică Europa Occidentală trebuie să pună la dispoziţie tancuri mai moderne Ucrainei, pentru ca aceasta pur şi simplu să se poată apăra'', a subliniat premierul polonez Mateusz Morawiecki.
Germania este supusă unor presiuni în creştere din partea mai multor vecini europeni, pentru a autoriza exportul tancurilor Leopard. Noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, a declarat joi că răspunsul Berlinului va fi clar ''în următoarele ore sau mâine (vineri) dimineaţă''.
„Acum așteptăm o decizie din partea unei capitale europene astfel încât să fie activate lanțurile de cooperare pregătite în privința tancurilor", a spus Zelenski joi seara.
Sursa: adevarul.ro