Articolul ce prevede că hotărârile pronunţate în urma acordului de recunoaştere a vinovăţiei nu pot fi atacate cu recurs în casaţie - neconstituţional

Articolul ce prevede că hotărârile pronunţate în urma acordului de recunoaştere a vinovăţiei nu pot fi atacate cu recurs în casaţie - neconstituţional

Curtea Constituţională a României a stabilit joi că sunt neconstituţionale dispoziţiile articolului din Codul de procedură penală care prevede că hotărârile pronunţate în urma admiterii acordului de recunoaştere a vinovăţiei nu pot fi atacate cu recurs în casaţie.

Potrivit unui comunicat al CCR, transmis AGERPRES, în cursul zilei de joi plenul Curţii a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 434 alineatul (2) litera g) din Codul de procedură penală, având următorul cuprins: "Nu pot fi atacate cu recurs în casaţie: (...) g) hotărârile pronunţate ca urmare a admiterii acordului de recunoaştere a vinovăţiei".

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 434 alin. (2) lit. g) din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale", se precizează în comunicat.

Sursa citată menţionează că, în argumentarea soluţiei de admitere pronunţate, Curtea a constatat că dispoziţiile articolului 434 alineatul (2) litera g) din Codul de procedură penală - care exclud posibilitatea atacării cu recurs în casaţie a hotărârilor pronunţate ca urmare a admiterii acordului de recunoaştere a vinovăţiei - creează, cu privire la persoane aflate în situaţii similare, o vădită inegalitate de tratament sub aspectul recunoaşterii liberului acces la justiţie, această inegalitate nefiind justificată în mod obiectiv şi rezonabil, astfel că dispoziţiile de lege criticate aduc atingere prevederilor constituţionale ale articolului 16 referitor la egalitatea în drepturi şi celor ale articolului 21 privind accesul liber la justiţie şi dreptul la un proces echitabil.

De asemenea, Curtea a reţinut că exigenţele articolului 131 din Constituţie cu privire la rolul Ministerului Public impun legiuitorului să asigure procurorului - care acţionează ca apărător al intereselor generale ale societăţii, dar şi ale părţilor din proces, în spiritul legalităţii - posibilitatea exercitării căii extraordinare de atac a recursului în casaţie, inclusiv în ceea ce priveşte hotărârile penale definitive pronunţate ca urmare a admiterii acordului de recunoaştere a vinovăţiei.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei de judecată care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 VIDEO Fostul polițist Viorel Teacă și-a publicat talonul de pensie, deși susținea că vrea să renunțe la acest drept

5 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…