Articol de SENZAȚIE în L’Express: Femeile duc lupta anticorupție din România. Cine și-ar fi imaginat că șefa DNA îi va declara război lui Victor Ponta.

Articol de SENZAȚIE în L’Express: Femeile duc lupta anticorupție din România. Cine și-ar fi imaginat că șefa DNA îi va declara război lui Victor Ponta.

«Femeile sunt în fruntea instituțiilor judiciare din România. Aplaudate în special de Uniunea Europeană, magistratele duc o luptă fără milă împotriva corupţiei care a cangrenat întreaga societate. Au ajuns până la punctul de a îl vâna pe premierul în funcție.» Așa începe articolul de patru pagini intitulat „Femei contra corupților din București”, al jurnaliștilor francezi de la L’Express, scrie  BN24.ro .

„Ea a îndrăznit. Pe 5 iunie Laura Kövesi i-a declarat război premierului român, social-democratul Victor Ponta. A declanșat urmărirea penală pentru spălare de bani, conflict de interese și complicitate la evaziune fiscală pentru fapte din 2007 și 2008, pe vremea în care acesta era avocat. Vestea a provocat o mare bătălie la București. Nimeni nu şi-ar fi închipuit că şefa DNA îl va ataca pe şeful Guvernului. Ei bine toţi s-au înşelat! Această brunetă solidă de 42 de ani, fostă baschetbalistă cu reputaţie de incoruptibilă nu este la prima lovitură. De la venirea sa în fruntea DNA, din 2013, Kövesi a prins în plasele ei peşti mari : miniştrii, primari, oameni de afaceri şi acum un prim ministru în funcție. Cine şi-ar fi imaginat un astfel de scenariu acum câţiva ani ? Țara era în mâinile baronilor care se comportau ca nişte naşi mafioţi. Racketul şi deturnarea banilor publici erau norma. Impunitate era totală, iar corupţia, endemică, cangrena întreaga societate.”

Jurnaliștii francezi îl creditează cu cel mai mare merit pe Traian Băsescu, care, din 2004 de când a venit la putere, a înțeles importanța luptei anticorupție și a plasat femei în funcții cheie.

„Astăzi majoritatea instanţelelor judiciare sunt conduse de femei : Laura Kövesi la DNA, Livia Stanciu la Înalta Curte de Casaţie şi de Justiţie, Laura Andrei, preşedinta Tribunalului Bucureşti, şi multe altele.”

L’Express îi dedică pasaje largi Monicăi Macovei, ministrul Justiției care a pus bazele DNA și a început lupta cu baronii. Chiar dacă a fost îndepărtată din guvern din această cauză, notează jurnaliștii sistemul pus la punct de ea rezistă și mai târziu face primele victime importante.

„Treptat, tabloul de vânătoare al DNA se îmbogăţeşte. În 2012, fostul premier social-democrat, Adrian Năstase, este condamnat pentru corupție. Apoi vine rândul magnatului media Adrian Sârbu, anchetat pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Iar recent, Elena Udrea, candidat la președinție, cocheta presei românești, care s-a crezut mult timp deasupra legii. Următorul an, în 2013, DNA face 4000 de dosare, din care 1000 ajung în instanță. În 2015 sunt chiar mai numeroase, pentru că mișcarea de curățire beneficiază și astăzi de susținerea populară.”

Președinta Tribunalului București, Laura Andrei, este văzută de jurnaliștii francezi ca una dintre cele mai importante persoane în lupta anticorupție. Întrebată de ce politicienii nu se tem totuși când văd atâtea arestări la televizor, Laura Andrei sugerează că sunt beți de putere.

„Acestă femeie zâmbitoare, cu vocea dulce, care pare fragilă, conduce o armată de 230 de judecători, majoritatea femei. Anul trecut, echipa sa a tratat mai mult de 800 de cazuri de corupție, majoritatea trimise de la DNA.(…) În spatele său, în bibliotecă are icoane ortodoxe puse pe etajere. «De fiecare dată când un judecător de pensionează, îmi oferă una. Pentru protecția mea, fără îndoială.» Pentru că amenințările sunt frecvente. În urmă cu câteva zile a primit o scrisoare de la o persoană care a pierdut un proces. «Îmi pune la îndoială integritatea mea ca judecător. Apoi în descrie, oră cu oră ce face soțul meu într-o zi. Apoi îmi spune că se va interesa de fiul meu. Și nu este vorba decât de un litigiu comercial.»”

Cu toate acestea, Laura Andrei spune că loviturile cele mai grele vin din interior și face referire la cazul recent al judecătorului Mircea Moldovan, condamnat la 22 de ani de închisoare. Totul a pornit după ce a primit o scrisoare în care i se spunea că magistratul este corupt. Chiar dacă a ezitat, spune ea, a cerut o anchetă a DNA, iar judecătorul a fost găsit vinovat.

 „Spectrul arestărilor se lărgeşte şi el şi nimeni nu mai e la adăpost. Anul trecut 7 judecători şi 13 procurori au fost şi ei încarceraţi sub acuzaţia de corupţie. Unii spun că e nevoie de un deceniu pentru ca societatea să se vindece de acest cancer care este corupţia. De aceea probabil România ar urma să mai fie supusă ani de zile de acum încolo Mecanismului de Cooperare şi Verificare impus de Bruxelles„, mai spun jurnaliștii francezi.

Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA, spunea acum câteva luni pentru L’Express că cea mai mare calitate a Direcției este independența față de politic.

„Am reușit să demonstrăm că suntem independenți față de Putere. Ministru sau simplu cetățean, toată lumea este tratată în același fel. Iar românii știu asta. Când văd oameni politici în spatele gratiile își dau seama că ceva s-a schimbat cu adevărat în țară.”



populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri