Artă urbană: Mii de oameni dezbrăcaţi şi pictaţi în albastru, fotografiaţi de Spencer Tunick, în Anglia - VIDEO

Artă urbană: Mii de oameni dezbrăcaţi şi pictaţi în albastru, fotografiaţi de Spencer Tunick, în Anglia - VIDEO

3.200 de oameni s-au dezbrăcat şi s-au pictat, duminică, în patru nuanţe de albastru, pentru a sărbători relaţia oraşului britanic Hull, din regiunea Yokshire, cu marea, fiind fotografiaţi de artistul american Spencer Tunick, ca parte a lucrării "Sea of Hull",comandată de Galeria Ferens Art din oraş.

Artă urbană: Mii de oameni dezbrăcaţi şi pictaţi în albastru, fotografiaţi de Spencer Tunick, în Anglia - VIDEO

Mii de oameni s-au dezbrăcat şi s-au vopsit în patru nuanţe de albastru pentru a sărbători relaţia oraşului britanic Hull cu marea. 3.200 de oameni s-au pictat cu nuanţe de albastru înainte ca fotograful american Spencer Tunick să îi imortalizeze, dumunică. Lucrarea se numeşte "Sea of Hull/ Marea din Hull" şi a fost comandată de Galeria Ferens Art pentru a marca evenimentul de anul viitor când oraşul Hull va fi numit Oraşul culturii din Marea Britanie, informează The Guardian.

Oamenii au venit cu miile la eveniment, unii pe jos, alţii sprijiniţi de cârje, alţii imobilizaţi la scaunul cu rotile, dar toţi dezbrăcaţi.

Înainte de ivirea zorilor, duminică, 3.200 de oameni s-au adunat în centrul oraşului Hull, ş-au dezbrăcat de haine şi s-au descălţat de pantofi pentru a se picta în culori albastre în numele artei, tot evenimentul fiind aranjat de Tunick, cunoscut pentru instalaţiile sale ambiţioase care reunesc mulţimi de nuduri.

Spencer Tunick a declarat că fotografiile surprinse incorporează unele dintre locurile unice ale oraşului, printre care podul Scale Lane, un pod mobil, o reală atracţie pentru turiştii care vizitează oraşul britanic.

Drumurile din centrul oraşului au fost închise între miezul nopţii şi ora 10 am, participanţii pozând în locuri care reflectă istoria maritimă a oraşului.

Tunick, care abia a terminat lucrul la o instalaţie din Bogotá, a declarat că Hull a fost unul dintre cele mai adecvate oraşe pentru o şedinţă foto şi cel mai bun din Marea Britanie, depăşindu-le pe Gateshead în 2005 şi Salford în 2010. “Am avut nevoie în jur de 2,500 până la 3,000 [de voluntari] pentru a face această operă şi au venit 3.200. Am fost incredibil de norocos să pot umple străzile”, a declarat artistul.

Oamenii au fost direcţionaţi să stea în anumite poziţii cu ajutorul instrucţiunilor venite de la megafon din partea asistenţilor lui Tunick, în cadrul unei sesiuni foto care a durat trei ore.

Tunick a declarat că legătura dintre corpul uman şi modul în care acesta se integrează în spaţiul public i-a inspirat lucrarea: “Trupul natural, moale, vulnerabil care se suprapune lumii de beton - crează o dinamică care mă interesează”, a spus acesta.

Mulţimea de oameni albaştri a fost şi o reprezentare a creşterii nivelului maritim cauzat de schimbările climatice, a mai declarat Tunick: “Este ideea că trupurile şi oamenii inundă străzile. Este extrem de surprinzător să vezi cât de mulţi oameni maturi au participat, inclusiv cei cu probleme locomotorii - în scaune cu rotile, cârje. Au avut răbdare, am avut şi tineri şi bătrâni şi le sunt extrem de recunoscător.”

Mulţimea l-a inclus şi pe colecţionarul de artă în vârstă de 80 de ani Stéphane Janssen din SUA, care a mai pozat de 20 de ani în proiectele lui Tunick, prima oară la vârsta de 64 de ani. El a declarat că era un pic răcoare, dar că acest lucru nu s-a comparat cu instalaţia lui Tunick din Dublin într-o dimineaţă friguroasă de vară în 2008. “Copiii mei sunt foarte conservatori. Nu cred că e adecvat ca fundul tatălui lor să fie pe peretele unui muzeu, dar mie îmi place ideea”, a spus acesta.

Kirsten Simister, curator de artă la Galeria Ferens, a declarat că galeria a fost încântată de rezultat: “Evenimentul s-a derulat ca din puşcă din prima zi, cu un număr copleşitor de participanţi şi am fost încântaţi să vedem cum Spencer i-a alăturat azi pentru a crea noi imagini remarcabile şi amintiri de neuitat pentru participanţi.”

Stéphane Janssen a declarat că este ultima oară când ia parte într-una din lucrările lui Tunick, dar are cuvinte de laudă pentru oricine doreşte să ia parte într-un proiect al fotografului: “Am susţinut întotdeauna că este cel mai puţin sexual lucru pe care l-am văzut în viaţa mea. Suntem dezbrăcaţ, dar nu contează. Suntem egali. Oameni mari, mici, toate culorile, toţi paşii vieţii.”

Fotografiile lui Tunick vor fi expuse în galerie în 2017, când Hull va găzdui evenimentul Oraşul Britanic al Culturii şi vor fi cumpărate pentru colecţia permanentă a galeriei Ferens.

Oraşul porturar Hull de la marginea râului Humber are un trecut martitim bogat care datează din secolul al XII-lea.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!