Artă rupestră de acum 24.000 de ani, descoperită în Spania. „Ne-am dat seama că e vorba ceva important''
O echipă de arheologi de la o universitate britanică a descoperit un sit important de artă rupestră paleolitică pe coasta estică a Spaniei, incluzând reprezentări ale unor cai, cerbi şi bouri, informează DPA şi PA Media, citate de Agerpres.
Cai, cerbi şi bouri, reprezentați pe pereții peșterii. FOTO: cambridge.org
În peştera cu o adâncime de 500 de metri Cova Dones, aflată în Millares, în apropiere de Valencia, au fost descoperite peste 100 de picturi şi desene străvechi, despre care se crede că au cel puţin 24.000 de ani .
Locul e binecunoscut de localnici şi excursionişti, însă desenele nu erau cunoscute înainte de descoperirea cercetătorilor de la universităţile Zaragoza şi Alicante, care sunt afiliate cu Universitatea din Southampton.
„Când am văzut pentru prima dată desenul unui bour, ne-am dat imediat seama că e vorba despre ceva important'', a spus Aitor Ruiz-Redondo, lector de preistorie la Zaragoza şi Southampton.
Cercetarea a fost publicată în revista Antiquity.
„Deşi Spania e ţara unde se află cele mai numeroase situri de artă paleolitică rupestră, majoritatea sunt concentrate în nordul Spaniei. Iberia estică este o regiune unde au fost descoperite mai puţine astfel de situri'', a mai declarat lectorul.
Cel mai important sit de artă rupestră paleolitică descoperit în această regiune
Cercetătorii au identificat peste 100 de motive, 19 dintre acestea fiind confirmate drept reprezentări de animale, iar multe fiind realizate, în mod neobişnuit, din argilă.
Oamenii de știință cred că descoperirea, care datează din iunie 2021, este cel mai important sit de artă rupestră paleolitică descoperit în această regiune şi care conţine cele mai numeroase motive din Europa după Antiquity (Bizkaia) în 2015.
„Animalele şi semnele au fost pictatate pur şi simplu prin plimbarea degetelor şi a palmelor acoperite cu argilă peste pereţi'', a spus Ruiz-Redondo.
Cercetătorii cred că vor fi descoperite şi alte desene în aceste peşteri, iar cercetarea lor continuă.
Sursa: adevarul.ro