Arta ne poate prelungi viața cu zece ani. Nouă activități recomandate de specialiști
Cu toții am auzit că pentru o viață sănătoasă trebuie să facem mișcare în fiecare zi, să consumăm fructe și legume și să ne hidratăm corespunzător. În același timp însă, arta are un rol vital pentru sănătatea creierului . Specialiștii susțin că practicarea anumitor activități din această sferă ar putea chiar să ducă la prelungirea vieții, chiar cu până la zece ani.
Expoziție de artă imersivă FOTO Twitter
Potrivit unui neurolog de top, implicarea zilnică în activități artistice poate avea beneficii uriașe în ceea ce privește scăderea nivelului de stres și minimizarea problemelor de sănătate fizică și mentală. Talentul nu este un factor important, ci doar menținerea capacității de a învăța lucruri noi, chiar și mai târziu în viață, scrie The Telegraph.
Procesul este explicat pe larg de Susan Magsamen, profesor și director executiv al International Arts + Minds Laboratory, al centrului pentru Neuroestetică aplicată de la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins. Noua ei carte, „Your Brain on Art”, scrisă în colaborare cu Ivy Ross, vicepreședintele Google pentru design hardware, reunește mai multe studii care prezintă argumente convingătoare despre rolul vital al artei, în sănătatea creierului.
„Dovezile sunt aici: fabricarea măștilor ajută soldații să se recupereze mai repede de PTSD, iar un spital care tratează bolnavii de cancer, conceput pentru a crește și a spori experiențele senzoriale, ajută astfel pacienții să se vindece mai repede”, spune Susan Magsamen.
În carte, autoarea se bazează pe cercetări de ultimă oră pentru a sublinia că implicarea în „45 de minute de de artă” – de la colorat, dans sau muzică – reduce cortizolul (substanța chimică a stresului) și ne poate ajuta să trăim vieți mai fericiți și mai sănătoși
Domeniul ei de studiu este neuroestetica, studiul modului în care arta afectează creierul. Profesoara a venit și cu exemplul unui bărbat cu Alzheimer care, după ce a ascultat o listă de melodii pe care obișnuia să le iubească, și-a recunoscut fiul pentru prima dată, după un deceniu.
„Muzica declanșează mai multe căi cerebrale care stimulează cortexul auditiv (care procesează sunetul), amigdala (sediul emoției) și hipocampul (memoria)”, spune ea. „Când ascultăm muzică nostalgică, activează hipocampul, dar, mai important, alte zone ale creierului, care, de asemenea, se leagă de memorie și reamintire care nu au fost deteriorate.”, a explicat ea.
9 activități artistice care ne pot prelungi durata vieții
1. Cel puțin 30-45 de minute de activități artistice, fiecare zi
Oamenii care se angajează în arte în mod ideal în fiecare zi, dar cel puțin în fiecare săptămână, se găsesc că au suferință mentală mai mică, o funcționare mentală mai bună și o calitate îmbunătățită a vieții.
2. Fredonează și/sau cântă o melodie
Ambele activează nervul vag, angajând sistemele parasimpatice pentru a te face să te simți calm și mai optimist. Potrivit studiilor, cântatul îi ajută pe pacienții cu demență să se reconecteze cu familia și prietenii, deoarece activează diferite căi către amintirile din creier.
3. Creează unui playlist personal
Cântecele asociate cu amintiri fericite ne eliberează anxietate și stimulează starea de spirit. Vibrația sonoră are capacitatea de a scoate corpul dintr-o reacție instinctuală de tip „luptă-fugi-rămâi împietrit” și este un instrument excelent de combatere a stresului. Funcționează la nivel inconștient și schimbă, literalmente, vibrațiile din corp.
4. Citește o poezie pe care o iubești
Acest lucru funcționează aproape similar cu ascultarea muzicii, stimulând circuitul principal de recompensă al creierului.
5. Modelează un obiect din lut sau plastilină
Lucrul cu lut este singura formă de artă în care ambele mâini au același nivel de dexteritate. Calitatea tactilă a lucrului cu lut sau plastilină reduce starea de spirit negativă și anxietatea și ajută, de asemenea, capacității de concentrare. Lucrul cu argila eliberează serotonina, ridicând astfel moralul fără efort și sporind perspectiva optimistă.
6. Frecventează unui cerc de tricotat
Petrecerea timpului alături de alte persoane, în tip ce tricotați sau coaseți, are ca rezultat conexiuni sociale mai puternice. De asemenea, ajută la menținerea concentrării și la reducerea anxietății.
7. Colorează
Atunci când vorbim de colorat am tinde să credem, poate, că este o activitate destinată numai copiilor. Nimic mai greșit. În calitate de adulți, o jumătate de oră de colorat stimulează aceleași părți profunde ale creierului, la fel cum ar face-o și meditația. În același timp, ajută la focusare.
8. Miroase ceva ce îți place
Mirosul activează până la 75% din emoții. O baie fierbinte parfumată cu lavandă sau un alt parfum plăcut este o activitate relaxantă și de efect pentru schimbarea dispoziției.
9. Vizitează o expoziție interactivă
Arta imersivă dizolvă granițele dintre artă și privitor. Toate simțurile sunt implicate și apar reacții emoționale puternice, care intensifică învățarea și memoria.
Sursa: adevarul.ro