Arta de a nu-ți păsa - 9 moduri simple de a trăi o viață fericită
Există o diferență notabilă între a nu-ți păsa de nimic și a stăpâni arta de a nu-ți păsa de anumite lucruri. Diferența constă în echilibru. Decizia de a nu-ți păsa de orice poate duce la apatie și deconectare, dar alegerea înțeleaptă a ceea ce să ignori poate duce la fericire și pace.
Arta de a nu-ți păsa nu înseamnă să fii lipsit de inimă. Este vorba despre a te elibera de grijile inutile care îți întunecă ziua, permițându-ți să te concentrezi pe ceea ce contează cu adevărat.
Acestea sunt nouă moduri simple de a stăpâni această artă și de a duce o viață mai fericită, potrivit hackspirit.com.
1) Renunță la nevoia de a obține aprobare
Unul dintre lucrurile majore care ne împovărează în viață este nevoia insațiabilă de a fi plăcut și aprobat de toată lumea. Este o povară grea care poate face ca și cele mai simple sarcini să pară un munte.
Iată cum stau lucrurile - este imposibil să mulțumești pe toată lumea. Întotdeauna vor exista oameni care nu te vor plăcea, indiferent de ceea ce faci. Și asta este perfect în regulă.
Cheia pentru a stăpâni arta de a nu-ți păsa este să renunți la această nevoie neîncetată de aprobare. Este vorba de a înțelege că valoarea ta nu este legată de ceea ce cred alții despre tine.
Când nu vă mai pasă de părerile celorlalți, vă eliberați de stresul și anxietatea pe care le produce încercarea constantă de a satisface așteptările. Acest lucru nu înseamnă să devii indiferent sau nepoliticos, ci mai degrabă să te concentrezi mai mult asupra propriei tale fericiri și mai puțin asupra plăcerii celorlalți.
2) Învață să spui nu
Uneori este incredibil de greu să spui nu. Fie că era vorba de a accepta o muncă suplimentară, de a fi de acord cu evenimente sociale de care nu ești interesat sau de a-ți da timpul și resursele altor.
Aceste lucruri îți pot afecta sănătatea și fericirea.
A spune nu nu nu înseamnă să fii egoist, ci să stabilești limite și să-ți respecți propriul timp și propria energie.
În marea schemă a lucrurilor, acest mic cuvânt are o putere enormă în ceea ce privește contribuția la bunăstarea noastră.
Iar stăpânirea utilizării sale este o parte esențială a artei de a nu ne preocupa de stresul inutil.
3) Acceptă imperfecțiunea
Perfecțiunea este un mit. De fapt, arta japoneză Kintsugi se învârte în jurul filozofiei conform căreia obiectele stricate nu sunt ceva ce trebuie ascuns, ci afișat cu mândrie. Atunci când o piesă de ceramică se sparge, în loc să fie aruncată, este reparată cu lac de aur sau argint. Ideea este de a sărbători imperfecțiunile în loc să încerci să le ascunzi.
În același mod, este important să ne îmbrățișăm propriile imperfecțiuni. Nimeni nu este perfect, iar încercarea de a atinge perfecțiunea nu duce decât la stres și îndoială de sine.
În schimb, acceptați că veți face greșeli și că veți avea defecte. Priviți-le nu ca pe niște eșecuri, ci ca pe niște oportunități de creștere și învățare.
Odată ce începeți să vă sărbătoriți imperfecțiunile, în loc să vă temeți de ele, veți descoperi că vă pasă mai puțin de judecata celorlalți și mai mult de călătoria voastră personală spre autoperfecționare.
4) Practică conștientizarea
În lumea rapidă de astăzi, mințile noastre sunt adesea aglomerate de griji legate de trecut și de anxietate cu privire la viitor. Această trăncăneală mentală constantă poate duce la stres, anxietate și un sentiment general de nefericire.
Aceasta este practica de a fi pe deplin prezenți în acest moment, conștienți de locul în care ne aflăm și de ceea ce facem, fără a fi prea reactivi sau copleșiți de ceea ce se întâmplă în jurul nostru.
Aducând mai multă atenție în viața ta, ești capabil să renunți la grijile inutile și să te concentrezi pe ceea ce contează cu adevărat. Este un instrument puternic în a stăpâni arta de a nu-ți face griji pentru lucrurile inutile.
5) Prioritizează grija de sine
Îngrijirea de sine este deseori împinsă în partea de jos a listelor noastre de lucruri de făcut. Suntem atât de concentrați pe respectarea termenelor limită, pe grija față de ceilalți și pe respectarea așteptărilor societății, încât uităm să avem grijă de noi înșine.
Cu toate acestea, îngrijirea de sine nu este un lux sau un act de egoism. Este o necesitate pentru bunăstarea noastră mentală și fizică. Aceasta include o alimentație sănătoasă, exerciții fizice regulate, un somn adecvat și alocarea de timp pentru activități care vă plac.
Atunci când acordați prioritate îngrijirii de sine, spuneți, în esență, că bunăstarea voastră contează. Alegi să nu-ți pese de presiunile societății care cer productivitate constantă în detrimentul sănătății voastre.
6) Iartă
A păstra resentimente și ranchiună poate fi o povară grea. Este ca și cum ai căra un rucsac plin de pietre oriunde ai merge. Te îngreunează, face fiecare pas mai greu și te împiedică să mergi înainte.
Eliberați această greutate prin practicarea iertării. A ierta pe cineva nu înseamnă să uiți ce a făcut sau chiar să te împaci cu el. Este vorba despre a renunța la furie și resentimente pentru propria ta liniște sufletească.
Nu este întotdeauna ușor să ierți, mai ales atunci când durerea este profundă. Dar păstrarea furiei nu face decât să vă dăuneze vouă, nu și persoanei care v-a greșit. Alegând să iertați, alegeți să renunțați la această povară și să vă eliberați de lanțurile amărăciunii.
7) Acceptă schimbarea
Schimbarea sperie pe oricine. Gândul de a-ți părăsi zona de confort, de a-ți fi perturbată rutina, este neliniștitor.
Schimbarea este o parte naturală a vieții. Anotimpurile se schimbă, oamenii se schimbă, iar circumstanțele se schimbă. În loc să te împotrivești, îmbrățișarea schimbării poate deschide uși către noi oportunități și experiențe.
Este în regulă să fii speriat sau nesigur. Dar nu uita, ieșirea din zona de confort este locul unde se întâmplă magia.
8) Creează un mediu pozitiv
Mediul în care ne înconjurăm are un impact profund asupra stării noastre de spirit, a gândurilor și a stării generale de bine. Acest lucru include mediul fizic, cum ar fi casa și spațiul nostru de lucru, precum și mediul social, care include persoanele cu care interacționăm.
Crearea unui mediu pozitiv înseamnă să vă declasificați spațiul fizic, să vă înconjurați cu lucruri care vă aduc bucurie și pace. Înseamnă, de asemenea, să elimini negativitatea din viața ta. Aceasta ar putea fi relații toxice, autoflagelare sau orice altceva care vă drenează energia.
Atunci când creați în mod conștient un mediu pozitiv, faceți o alegere de a vă îngriji de liniștea voastră. Alegi să nu-ți pese de menținerea unor relații sau obiceiuri care nu-ți servesc.
Aveți dreptul să vă aranjați viața într-un mod care să vă aducă fericire și împlinire.
9) Crede în tine însuți
În centrul stăpânirii artei de a nu-ți păsa este să crezi în tine însuți. Este vorba de a avea încredere în instinctele tale, de a-ți prețui abilitățile și de a-ți cunoaște valoarea.
Atunci când crezi în tine, nu te vei lăsa influențat de opiniile sau judecățile altora. Vei lua decizii bazate pe ceea ce este mai bine pentru tine, nu pe ceea ce așteaptă alții de la tine.
A avea încredere în tine nu înseamnă să fii arogant sau să respingi feedback-ul. Este vorba de a avea încredere în abilitățile tale și de a te simți confortabil cu cine ești.
În cele din urmă, singura persoană care trebuie să fie de acord cu alegerile tale ești tu. Așa că ai încredere în tine, crede în abilitățile tale și trăiește o viață care se aliniază cu valorile și credințele tale.
Sursa: adevarul.ro