Art Safari / Ediţia a IX-a: Lucrări de Picasso, Dali, Iancu şi artă de patrimoniu semnată de Theodor Aman
Ce-a de-a IX-a ediţie a Art Safari îşi va deschide porţile, începând de joi, la Palatul Dacia-România, propunând publicului cinci pavilioane, cu artă românească şi internaţională, evaluată la peste 14 milioane de euro, între care unul, în premieră naţională, propune un tandem Pablo Picasso - Salvador Dali.
În cadrul acestei ediţii, publicul va avea şansa să vadă şi o expoziţie dedicată artistului-fenomen de secol XX şi creator al primelor construcţii moderniste din Bucureştiul interbelic - Marcel Iancu, dar şi lucrări de patrimoniu aparţinând maestrului Theodor Aman.
De asemenea, expoziţia celebrei fotografe Barbara Klemm va dezvălui fotografii-document cu Germania de Vest şi de Est înainte de unificare, dar şi cu România comunistă, iar unul dintre starurile artei româneşti contemporane, Irina Dragomir, va avea propria expoziţie la Art Safari.
Ioana Ciocan, General Manager Art Safari, a declarat, la conferinţa de presă dedicată anunţării evenimentului, că expoziţiile vor putea fi vizitate aproape trei luni în Palatul Dacia-România, organizatorii prelungind perioada de vizitare pentru a acoperi cererile de vizitare.
"Am prelungit data Art Safari de la 10 zile la trei luni, pentru că, din păcate, nu am reuşit să primim pe toată lumea în anii trecuţi. Este o cerere foarte mare de vizitare. (...) Considerăm totuşi că va fi, de fapt, un timp scurt de vizitare; o expoziţie importantă în ţările vecine durează, şase, nouă, douăsprezece luni", a adăugat Ioana Ciocan.
Managerul Muzeului Municipiului Bucureşti, Adrian Majuru, a elogiat conceptul Art Safari.
"De ce Art Safari şi de ce este important Art Safari din punctul de vedere al Muzeului Municipiului Bucureşti? Avem nevoie de optimism, iar cel mai bun şi potrivit concept, care poate construi în oraşul Bucureşti paliere unde să se întâlnească curente diferite în artă, patrimoniu şi artă contemporană, iar mesajul unit să fie acela de a avea un oraş cosmopolit, unde să poţi întâlni şi artişti veniţi din Occident, dar şi din Levant, unde să poţi avea un contact direct cu ceea ce se întâmplă în alte şcoli de artă din această lume şi evident să putem avea şi un spaţiu de reprezentare a ceea ce putem deveni în mod real, acesta este conceptul Art Safari, pe care îl mai întâlnim în unele mari oraşe din Europa Occidentală şi care se poziţionează şi în Bucureşti foarte ferm", a arătat Majuru.
* Pavilionul Muzeal "Theodor Aman. Primul artist român modern", curatoriat de Elena Olariu, este dedicat primului mare maestru al picturii româneşti. Peste 100 de lucrări (pictură şi artă grafică) împrumutate de la muzee din ţară şi din colecţii private vor fi expuse în această secţiune.
Curatorul expunerii, Elena Olariu, a spus că operele marelui maestru Theodor Aman surprind stilul de viaţă al elitei sociale şi culturale româneşti din secolul XIX, descriind personalităţi ale epocii, evenimente mondene, întâmplări istorice sau pur şi simplu femei frumoase.
"Este o mare retrospectivă Aman. Cred că o astfel de expoziţie se poate face odată la 100 de ani", a susţinut Ioana Ciocan, care a menţionat "două lucrări foarte importante" care se regăsesc în expunere, respectiv "Proclamarea Unirii", care vine de la Muzeul Naţional de Istorie (peste 310.000 de euro) şi "Hora" (300.000 de euro), provenind dintr-o colecţie privată.
* Pavilionul Central "Picasso, Dali & Falla - Pălăria cu trei colţuri" va expune 75 de lucrări care prezintă arta grafică a lui Pablo Picasso şi Salvador Dali, realizată pentru "Pălăria cu trei colţuri"- celebrul spectacol de balet cu care muzica lui Manuel de Falla şi-a făcut debutul triumfal pe scena internaţională. Picasso şi Dali au fost comisionaţi să creeze decorurile şi costumele, iar Picasso a realizat chiar şi machiajul dansatorilor.
Curatoriată de Oscar Carrascosa, expoziţia de la Art Safari este realizată în parteneriat cu Ambasada Spaniei şi Institutul Cervantes şi "îmbină, desenul, pictura şi muzica", potrivit ambasadorului Regatului Spaniei la Bucureşti, Manuel Larrotcha Parada.
"Expoziţia reprezintă o ocazie unică de a prezenta patrimoniul artistic spaniol în România. Art Safari ne oferă oportunitatea de a prezenta pentru prima oară în România această magnifică expoziţie care îmbină, pictura, muzica şi baletul, în lucrări de grafică realizate de doi plasticieni 'fundamentali' ai artei spaniole şi universale a secolului XX - Pablo Pablo Picasso şi Salvador Dali, în paralel cu muzica lui Manuel de Falla, un compozitor proeminent al aceleiaşi perioade", a spus diplomatul spaniol.
* Pavilionul Aniversar "Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany" propune o expoziţie de fotografie semnată de Barbara Klemm şi curatoriată de Matthias Flugge. Potrivit organizatorilor, expoziţia reuneşte 155 de lucrări, dintre care 25 sunt realizate de Barbara Klemm în România, în anii '70 şi în anii '90.
"Expoziţia marchează 30 de ani de parteneriat şi prietenie germano-române în Europa", a declarat la vernisaj ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, Peer Gebauer.
Gebauer a elogiat "stilul unic" de realizare a fotografiilor "în alb şi negru" al Barbara Klemm, care lasă în urmă o serie de fotografii de o "valoare istorică", unele dintre acestea prezentând România, văzută în urma unor vizite ale artistei.
* Pavilionul Invitat "Marcel Iancu. Reconstruind artele România - Israel" oferă o expoziţie dedicată unui artist-fenomen al secolului XX. Viaţa lui Marcel Iancu, care a activat într-o gamă largă de discipline, poate fi împărţită în două capitole: primii 46 de ani în Europa, urmaţi de 43 de ani în Israel.
Expoziţia prezentă la Art Safari include, aşa cum a precizat la vernisaj curatorul expoziţiei, Raya Zommer-Tal, 75 de lucrări din ambele perioade şi este prima prezentare cuprinzătoare a activităţii sale artistice de pe parcursul a şaptezeci de ani, ce se va desfăşura în localitatea sa de naştere.
"Cea mai valoroasă lucrare din expoziţie vine de la Muzeul Naţional de Artă al României şi este în valoare de 300.000 de euro, făcând parte din colecţia permanentă a muzeului", a spus Ioana Ciocan.
Ambasadorul Israelului la Bucureşti, David Saranga, a declarat că Marcel Iancu, "un artist fenomen al secolului XX", reprezintă "o punte vie" între poporul român şi cel israelian.
"Iancu reprezintă o punte vie între popoarele noastre. Creaţia artistică a lui Marcel Iancu începe în Românie, continuă prin Europa, pentru a se împlini apoi în Israel. Artist complex, vizionar, Marcel Iancu iese din tiparele vremii, pentru a-şi crea propria identitate artistică. (...) Iancu nu doar a definit arta de Avangardă în România şi Israel, dar a şi ridicat-o la un nivel internaţional de apreciere. A adus modernitatea la Bucureşti, lăsând o moştenire arhitecturală unică pe care o regăsim şi astăzi pe străzile din oraş", a spus David Saranga.
* Pavilionul Contemporan "Roşu, galben şi albastru", al cărui curator este Alexandru Rădvan, oferă o explozie de culoare semnată de Irina Dragomir.
Alexandru Rădvan, curatorul Pavilionului Contemporan, a afirmat că Irina Dragomir este "un artist stabil".
"Şi cred că în aceste vremuri în care totul se mişcă, totul este dinamic (...) un artist ca Irina oferă nişte garanţii. Ea îşi vede de drumul ei artistic în linişte, foarte metodic, lucrând precis, cu un gust special pentru joc", a apreciat Alexandru Rădvan.
Arta expusă la Art Safari este evaluată la peste 14 milioane de euro, cea mai valoroasă lucrare din întregul Pavilion (peste 300.000 de euro) fiind semnată de Marcel Iancu şi făcând parte din colecţia permanentă a Muzeului Naţional de Artă al României.
Art Safari va putea fi vizitat în perioada 12 mai - 7 august, de joi până duminică, în Palatul Dacia-România, din Centrul Vechi al Bucureştiului.
Un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, Art Safari Bucureşti se desfăşoară sub patronajul Primăriei Municipiului Bucureşti şi UNESCO România şi este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti.
Alături de expoziţiile curatoriate, organizate în Bucureşti sau în străinătate, Art Safari promovează conţinut educaţional pentru toate vârstele, găzduind inclusiv ateliere de artă pentru copii şi tururi ghidate pentru copii şi adolescenţi. La cele opt ediţii de până acum, Art Safari a înregistrat 231.000 de vizitatori. AGERPRES