Arsenalul nuclear al Rusiei. De ce arme dispune Moscova și cât de puternice sunt
Putin amenință cu arsenalul său nuclear, dar în ce constă și cât de puternic este acesta de fapt? Rusia poate lansa bombe nucleare de pe bombardiere strategice, rachete intercontinentale și submarine, relatează Jerusalem Post.
Rusia a amenințat cu arsenalul său de arme nucleare FOTO SHUTTERSTOCK
Amenințările recente ale președintelui rus Vladimir Putin au pus pe jar puterile lumii, care analizează dacă conflictul din Ucraina ar putea escalada până la utilizarea armelor nucleare de către Rusia. La sfârșitul săptămânii trecute, firma israeliană de informații ImageSat International (ISI) a anunțat că a detectat o „prezență neregulată” a bombardierelor strategice rusești TU-160 și TU-95, care au fost desfășurate la baza aeriană Olenia de lângă Finlanda.
Potrivit imaginilor din satelit, patru TU-160 au fost detectate la 21 august, iar trei TU-95 la 25 septembrie. Ambele aeronave au capacitatea de a transporta arme nucleare.
Potrivit unui raport din 2022 al Federației Oamenilor de Știință din America, Rusia posedă un număr de 5,977 de arme nucleare din care 1.588 sunt clasificate drept „desfășurate”, iar restul drept „retrase”. Stocul de arme nucleare al Rusiei a scăzut de la circa 40.000 cât era estimat în anii `80, la aproximativ 10.000 în 2000, ca în prezent să fie aproape înjumătățit.
Arsenalul nuclear al Rusiei
Rusia dispune de 812 rachete balistice dotate cu focoase nucleare, ce pot fi lansate de pe uscat. Alte 512 sunt amplasate pe submarine. Se estimează că un număr suplimentar de 200 de proiectile nucleare se află la bazele bombardierelor. Restul se află în depozite: 977 fiind focoase strategice și 1.912 nestrategice (tactice).
Ce putere au armele nucleare ale Rusiei
Bombele mici au în medie încărcături de o kilotonă de TNT, cele medii depășesc 100 de kilotone în timp ce bombele nucleare strategice ajung la 1.000 de kilotone. Se crede că cea mai mare bombă a Rusiei Țar, testată în 1961, a avut circa 50 de megatone sau 50 de milioane de tone de TNT.
Ce vehicule pentru arme nucleare folosește Rusia?
Federaţia Rusă dispune de 40 de rachete balistice intercontinentale Satan 1 din era sovietică ce pot purta până la 10 focoase nucleare, fiecare cu o încărcătură de 500-750 de kilotone. Acestea pot fi lansate din silozuri subterane speciale.
Rusia dezvoltă o versiune nouă Satan 2 sau Sarmat, una dintre cele șase tipuri de arme strategice la care a lucrat în ultimul deceniu. Cu o greutate de peste 200 de tone, Sarmat are o rază de acțiune de 18.000 de kilometri.
Racheta balistică intercontinentală „Topol-M”, în serviciu din 1997, are mai multe versiuni, și are o rază de acțiune de până la 11.000, cu o încărcătură de 1.200 kg. Poate fi lansată atât din silozuri cât și din lansatoare mobile terestre.
Potrivit site-ului Missile Threat, „după punerea în aplicare a Noului START, Rusia deținea 15 rachete mobile și 50 de rachete Topol-M lansabile din silozuri. Potrivit unui raport american din 2013, existau aproximativ 80 de rachete operaționale".
Rachete nucleare subacvatice
Vechile rachetele balistice nucleare „SS-N-23 Skiff” (codificare NATO) cu o rază de acțiune de 8.300 de km și încărcătură de 2.800 kg au intrat într-un program de extindere a valabilității numit R-29RMU2 Sineva. Rusia ar dispune de câteva zeci de astfel de rachete.
Rachete nucleare aeropurtate
Rusia dispune de TU-95 Bear, un bombardier intercontinental de mari dimensiuni dezvoltat în anii 1950, care de atunci a fost actualizat de mai multe ori.
Potrivit site-ului Global Security, racheta subsonică „Kh-55 se află în serviciul Rusiei din 1984 în calitate de rachetă de croazieră cu lansare în aer, dotată cu armament nuclear. Racheta transportă o încărcătură de 200 de kilotone. Kh-55 este omologul sovietic al rachetei de croazieră americane AGM-86 ALCM. Rachetele de croazieră Kh-55 sunt desfășurate pe bombardierele strategice TU-95 MS și TU-160. Fiecare bombardier TU-95MS poate transporta până la șase rachete X-55, amplasate pe o instalație cu tambur de lansare de tip catapultă în compartimentul de bombe al aeronavei. În plus față de lansatorul rotativ intern, Bear poate transporta mai multe Kh-55 în exterior, deși în condiții de zbor în suprasarcină."
Tupolev TU-160, care este în serviciu de la sfârșitul anilor 1980, este cel mai modern bombardier nuclear rusesc și este echipat pentru a transporta racheta nucleară cu rază scurtă de acțiune Kh-15. Potrivit site-ului ucrainean NV, "bombardierele strategice TU-95 și TU-160 au fost dezvoltate în URSS la începutul anilor 1950, respectiv la începutul anilor 1980. Aceste avioane sunt unele dintre cele mai puternice și mai mari din lume. Printre altele, ele pot transporta arme nucleare".
"Greutatea maximă la decolare a avionului Tu-160 este de 275 de tone, iar masa maximă a încărcăturii este de 45 de tone", a declarat NV. "Bombardierul se poate ridica la o înălțime de 16 km, poate accelera până la o viteză de până la 2.230 km/h și poate zbura până la 14.000 km. fără realimentare."
Rusia ar putea folosi și arme nucleare tactice mai mici. Acestea ar fi arme cu o rază de acțiune mai scurtă și pot purta cantități explozive mai mici, de la o kilotonă la câteva zeci de kilotone.
Rachete nucleare lansate de la sol
Rusia mai dispune de o rachetă de croazieră lansată de la sol (GLCM), SSC-8, în codificarea NATO. Potrivit site-ului Missile Threat, „În ianuarie 2014, Statele Unite și-au informat aliații din NATO cu privire la o rachetă rusă care a încălcat reglementările privind raza de acțiune și lansatorul din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF)".
Într-un raport oficial de conformitate din iulie 2014, Statele Unite au constatat că „Federația Rusă a încălcat obligațiile care îi revin în temeiul Tratatului INF de a nu deține, produce sau testa în zbor o GLCM cu o capacitate de rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 km sau de a deține/produce lansatoare pentru astfel de rachete. Deși racheta nu a fost numită la momentul respectiv, analiștii recunosc astăzi că SSC-8 este racheta neconformă la care se face referire în raport."
Se crede că Rusia are 20 de astfel de sisteme ce utilizează rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune 9M728 și 9M729 cu focoase nucleare. În raportul FAS, care face trimitere la un articol din Bulletin of Atomic Scientists, se menționează că „această cifră presupune cinci sisteme SSC-8, fiecare cu patru lansatoare, însumând 80 de rachete...Se crede că majoritatea sunt convenționale, cu 4-5 focoase nucleare pe sistem".
Este posibil ca armele nucleare ale Rusiei să nu mai poată fi folosite
Într-un articol recent publicat de CNN, fostul ofițer al armatei britanice și fost comandant al forțelor chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN) din Marea Britanie și NATO, Hamish de Bretton-Gordon, a discutat această problemă a capacităților nucleare ale Rusiei. El a afirmat că focoasele și rachetele Rusiei „sunt probabil în stare rezonabilă, dar vehiculele pe care sunt montate sunt, cred și am informații din surse sigure, în stare proastă. Judecând după starea restului echipamentului armatei ruse expus în Ucraina, aceasta este o presupunere corectă".
"Cred că armele nucleare tactice ale lui Putin sunt inutilizabile", a mai spus el. "Chiar dacă vehiculele lor funcționează, în momentul în care își pornesc motoarele pentru a se mișca, vor fi detectate de serviciile de informații ale SUA și NATO".
În timp ce oficialii occidentali cred că Putin încearcă să descurajeze Occidentul, presa americană scrie că o asemenea decizie ar afecta și Rusia, nu doar Ucraina.
„Până și o armă nucleară cu randament scăzut folosită pe câmpul de luptă, pe lângă faptul că ar ucide trupele din imediata apropiere, ar contamina o zonă extinsă și ar expune un număr mare de civili din Ucraina, dens populată, și din țările vecine la riscuri de radiații. De fapt, Rusia și aliatul său, Belarus, s-ar confrunta cu cel mai mare risc de contaminare prin prisma direcției dominante a vântului", se arată într-o analiză ABC News.
Sursa: adevarul.ro