Arsenalul de arme robotice pe care Israelul îl are la dispoziție pentru războiul din Gaza împotriva Hamas | FOTO VIDEO

Arsenalul de arme robotice pe care Israelul îl are la dispoziție pentru războiul din Gaza împotriva Hamas | FOTO VIDEO

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au dezvoltat și desfășurat un arsenal uluitor de arme robotice și autonome, care ar putea să fie aruncate în luptă în războiul împotriva Hamas din Gaza.

De la turnulețe și drone cu inteligență artificială până la tancuri și bărci robotizate, aceste arme terifiante vor juca un rol critic în conflictul dintre Israel și Hamas, scrie Daily Mail .

Drona sinucigașă Harop

Drona sinucigașă Harop

Drona sinucigașă Harop

Harop este o dronă sinucigașă, capabilă să transporte un focos exploziv de 16 kg pentru a lovi o țintă la o distanță de până la 1.000 km.

Dezvoltat de Israel Aerospace Industries (IAI), producătorul de arme de stat al Israelului, Harop este capabilă să caute, să identifice și să atace ținte în mod autonom.

Deși măsoară 2,4 metri lungime și aproape trei metri în diametru, drona își poate plia aripile pentru a fi lansată dintr-un container de pe uscat sau de pe mare.

Operatorul poate desemna o „zonă de deținere” unde drona va zbura automat și va aștepta, precum și un set de criterii pentru ținte.

Atunci când Harop identifică o țintă care îndeplinește criteriile sale, va ataca automat, zburând cu viteze de până la 400 de kilometri pe oră, lovind direct ținta și detonând explozibilii.

Drona enormă folosește un sistem de operare „man-in-the-loop” menit să reducă daunele colaterale.

Aceasta înseamnă că, în timp ce secvența de atac este în mare măsură autonomă, un operator uman poate interveni în orice moment pentru a anula atacul sau pentru a prelua controlul direct asupra dronei.

Sistemul man-in-the-loop este o schimbare majoră față de drona anterioară „Harpy”, care lovea ținte fără niciun control sau intervenție umană.

Harop este, de asemenea, foarte scumpă, costurile pentru export variind între 800.000 USD și 1 milion USD per dronă.

Turele AI

Turele AI

Turele AI

În 2022, locuitorii unei mari tabere de refugiați palestinieni din Cisiordania au simțit direct modul în care sistemele de arme autonome schimbă natura războiului.

În tabăra de refugiați Al-Aroub - unde au loc frecvent proteste - Israelul a instalat turnulețe alimentate cu inteligență artificială, capabile să tragă cu gaze lacrimogene și grenade asomatoare.

Create de firma de arme, Smart Shooter, turnurile folosesc un sistem AI care identifică, urmărește și blochează automat țintele considerate ostile.

Sistemul autonom de control al focului, numit SMASH, necesită totuși ca un soldat să deschidă focul chiar dacă nu mai continuă apoi să țintească cu arma.

Potrivit companiei, acest sistem se numește „One Shot—One Hit” și susține că „combină hardware simplu de instalat cu software avansat de procesare a imaginilor pentru a transforma armele de calibru mic de bază în arme inteligente ale secolului 21”.

Turnulețele folosec muniție mai puțin letală.

„Armata se poate confrunta cu oamenii care perturbă ordinea în zonă și examinează posibilitatea de a utiliza sisteme controlate de la distanță pentru aplicarea măsurilor de dispersare a mulțimilor”, a declarat un purtător de cuvânt al Tzahal pentru Haaretz.

Rotem

Rotem

Rotem

Destul de ușoră pentru a fi purtată într-un rucsac, dar suficient de puternică pentru a trece prin blindaj; drona sinucigașă Rotem este o amenințare formidabilă în războiul urban.

Rotem, proiectat tot de IAI, este operată în același mod ca o dronă comercială quadcopter.

Operatorul poate vedea din perspectiva dronei prin intermediul unei tablete și poate folosi o serie de senzori de la bord pentru a găsi ținte.

Capabilă să manevreze în spații înguste și echipată pentru evitarea automată a obstacolelor, Rotem a fost adaptată cerințelor IDF pentru luptă urbană de precizie.

Drona este, de asemenea, capabilă să se întoarcă în siguranță dacă nu este detonată, o caracteristică vitală pentru un kit care costă zeci de mii de dolari.

La fel ca alte drone folosite de IDF, Rotem este, de asemenea, o armă sinucigașă.

Drona poate aterizează automat pe clădiri sau dealuri și așteaptă să țină în ambuscadă țintele.

Potrivit companiei producătoare, drona „detectează și localizează în mod autonom sursele de foc ostile ale inamicului, cum ar fi artileria, rachetele și lansatoarele de rachete, apoi investighează și lansează un atac direct”.

Nu este specificat cât de mult controlul uman este implicat în acest proces, deși probabil este un sistem uman în buclă.

Rex MKII FOTO Profimedia

Rex MKII FOTO Profimedia

Rex MKII

Conceput pentru a „ține trupele departe de pericol”, Rex MKII este unul dintre cei mai avansați roboți de luptă autonomi din lume.

Echipat pentru a fi atât un vehicul de transport sau de recunoaștere, cât și o platformă de arme, acest vehicul hibrid poate funcționa silențios până la 70de km și până la 400 de km folosind generatorul său de bord.

Controlat de software-ul AI Machine Learning, Rex finalizează sarcinile cu autonomie completă.

Poate fi încărcat cu arme, inclusiv o mitralieră de 7,62 mm, o mitralieră grea de calibru 50 sau un tun de 30 mm.

Potrivit IAI, tehnologia de la bord folosește „bucle de la senzor la trăgător” pentru a selecta ținte în mod autonom în timp real.

Cu toate acestea, un soldat uman trebuie să apese pe trăgaci și să autorizeze tragerea asupra țintelor.

RoBattle

RoBattle

RoBattle

RoBattle face parte dintr-o serie de arme robotizate și semi-autonome lansate de IDF la granița dintre Israel și Gaza.

Cântărind șapte tone și de dimensiunea unei mașini mici, RoBattle este proiectat pentru a îndeplini sarcini care altfel le-ar reveni soldaților umani.

Pentru o flexibilitate maximă, poate fi echipat cu o gamă de sarcini utile diferite, inclusiv senzori și radare, brațe de manipulare sau arme controlate de la distanță.

Versiunile cu arme ale robotului folosesc sistemele de arme la distanță Pitbull concepute de dezvoltatorul israelian de arme General Robotics.

Potrivit IAI, RoBattle efectuează în mod autonom „avangardă, ambuscade, acționează ca momeală, protecție a convoiului și a trupelor, adună informații de luptă, efectuază supraveghere și recunoaștere a țintelor (ISTAR) și are capacități de atac în avans”.

Senzorii combinați cu AI de la bord permit robotului să răspundă la amenințările din jurul său, deși nu este clar cât de multă autorizație umană este necesară pentru utilizarea forței letale.

Protector

Protector

Protector

Prima navă de suprafață fără pilot dezvoltată pentru marina israeliană, Protector este un vehicul cu telecomandă extrem de independent.

Protector este în serviciu din 2014 ca parte a patrulelor de-a lungul coastei Israelului, deși a fost folosit în principal de Marina Republicii Singapore în misiuni anti-piraterie.

Protector este o barcă gonflabilă rigidă capabilă să navigheze cu 55 mile/oră.

Echipat atât cu un tun de apă pentru utilizare neletală, cât și cu sisteme de arme controlate de la distanță, acest robot poate fi folosit în mai multe roluri diferite.

Inițial, înarmat doar cu arme mici, Protector are acum și rachete.

Guardium

Guardium

Guardium

Guardium este una dintre puținele arme robotizate dezvoltate direct de către IDF pentru utilizarea lor în Gaza.

Din 2008, acest vehicul de cercetare semi-autonom patrulează gardul de graniță al Gazei, ca parte a operațiunilor de combatere a terorismului și a contrabandei.

Deși nu este echipat cu nicio armament, Guardium este o sursă vitală de supraveghere pentru forțele israeliene.

Cu camere de 360 ​​de grade și un difuzor, acest vehicul extrem de mobil poate atinge 80 km/h și poate funcționa zile întregi fără reîncărcare.

Guardium poate fi controlat de la distanță sau poate funcționa autonom pentru perioade lungi.

Potrivit IDF, vehiculul este operat cu joystick-uri, pedale de viteză, un volan și monitoare și transmite live de pe teren.

IDF notează, de asemenea, că toți șoferii Guardium sunt femei.

Lt. Avidav, șeful Diviziei Guardium, a scris într-o postare pe blogul IDF: „Solicitanții trebuie să se poată concentra intens, deoarece jobul necesită să fie lipit de un ecran fără întrerupere pentru ture de șase ore”.

Spike Firefly

Spike Firefly

Spike Firefly

Spike Firefly este cel mai recent din arsenalul de arme la distanță al IDF, fiind folosit pentru prima dată în luptă la începutul acestui an.

Aproximativ de dimensiunea unei cutii de lapte și cântărind doar 3 kg, Spike Firefly este o dronă sinucigașă concepută special pentru utilizare în medii urbane dense precum Gaza.

Arma este înarmată și pilotată de un soldat folosind o tabletă.

Cu o rază de zbor de aproximativ 15 minute, drona este proiectată să arunce cantități mici de explozibil asupra combatanților inamici ascunși.

Soldații IDF au trimis șase dintre aceste drone în casele din jurul taberei de refugiați Jenin pentru a distruge ținte teroriste, inclusiv un centru de comandă care adăpostește zeci de încărcături explozive. IDF susține că niciun civil palestinian nu a fost ucis în timpul operațiunii.

Drona poate, de asemenea, să funcționeze autonom și să explodeze peste ținte prestabilite, deși un operator uman este întotdeauna capabil să anuleze atacul în orice moment.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…