Aron (CSM): Înfăptuirea dreptății apare în media mai aproape de scena unor spectacole de operetă

Aron (CSM): Înfăptuirea dreptății apare în media mai aproape de scena unor spectacole de operetă

Președintele CSM, Mircea Aron, a afirmat duminică, cu ocazia Zilei Justiției, că uneori înfăptuirea justiției apare în presă, mai degrabă, ca 'un spectacol de operetă', cu 'procese' televizate la care apar politiceni, avocați, jurnaliști sau experți în probleme juridice.

"Într-o perspectivă mai largă, a publicității, ca regulă a procesului, înfăptuirea dreptății apare în oglinda unor mijloace media — televiziuni, publicații on-line, ziare etc. — mai aproape de scena unor spectacole de operetă. Nu de puține ori pe ecrane se desfășoară procese înainte, concomitent, sau după ce acestea devin realitate, unele nici nu devin, la care participă politicieni, jurnaliști, experți, avocați și chiar judecători în funcție, deontologi, foști demnitari, uneori de cel mai înalt rang în conducerea statului", a declarat Aron.

În context, el a întrebat retoric dacă este deformată realitatea sau "oglinda".

"Desigur, ceea ce remarc eu a crea o problemă în mintea consumatorului de media este răspunsul la întrebarea: este deformată realitatea, sau oglinda? Răspunsul aparține celor avizați și de bună credință și în primul rând celor care au competența să îl dea, respectiv profesioniștii din sistem", a spus Mircea Aron.

El a ținut să precizeze că nu există o societate democratică și civilizată fără libertatea presei și toți oamenii de bună credință așteaptă de la aceasta informații, mai ales când este vorba de lucruri serioase, cum sunt cele care fac obiectul justiției.

"Pe de altă parte, apreciez că actul de justiție nu reclamă aplauze sau huiduieli pentru că în justiție cortina nu trebuie să cadă niciodată, iar pe scenă profesioniștii nu sunt actori sau vedete, ci magistrați care au ales, au fost selectați și investiți să oficieze dreptatea. De aceea, (...) mesajul meu de astăzi este unul de respect și apreciere față de sistemul de justiție românesc, față de corpul magistraților din România, față de grefieri, asimilați, personal auxiliar din instanțe și parchete, față de reprezentanții profesiilor liberale, avocați, notari, practicieni în insolvență, experți, consilieri", a arătat Aron.

El consideră că ceea ce se așteaptă de la magistrați, ca profesioniști ai sistemului, este să asigure un climat social civilizat care să reflecte supremația legii, echilibrul puterilor, corectitudinea relației stat-cetățean.

"Calitatea funcționării sistemului judiciar depinde evident de interacțiunea dintre numeroși intervenienți: poliție, procuror, avocat, grefier, judecător, iar judecătorul nu este decât una dintre verigile acestui lanț de factori și nu ultima, deoarece etapa executării hotărârii are aceeași importanță", a mai spus președintele CSM.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Irina Giurgiu)


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...