Armenia se așteaptă ca mai multe țări să recunoască 'genocidul' după votul din Germania și afirmațiile Papei
Armenia se așteaptă ca mai multe țări să recunoască drept 'genocid' masacrul din 1915 asupra armenilor în Imperiul Otoman, după afirmații recente ale Papei Francisc și după poziția adoptată de parlamentul german, a anunțat președintele armean Serge Sarkissian, potrivit Reuters.
Camera inferioară a parlamentului german a adoptat în această lună o rezoluție prin care crimele comise asupra armenilor creștini de forțele Imperiului Otoman în Primul Război Mondial au fost declarate 'genocid', un termen folosit de numeroși istorici și de multe parlamente din Occident, însă respins de Ankara.
În timpul unei vizite în Armenia vineri, Papa Francisc s-a abătut de la textul discursului său pregătit și a folosit termenul 'genocid', stârnind supărarea turcilor.
Turcia recunoaște că numeroși armeni creștini au fost uciși în confruntările cu forțele otomane la acel moment, însă contestă afirmațiile conform cărora până la 1,5 milioane de persoane au fost ucise și neagă acuzația că aceste crime au fost orchestrate și constituie astfel un genocid.
"Poziția principală a Papei și poziția exprimată de Bundestag vor deschide calea pentru ca alte țări să recunoască" masacrul drept genocid, a spus Serge Sarkissian într-un interviu pentru Reuters. "Germania este un actor extrem de important pe scena internațională, iar această decizie va servi drept exemplu de urmat pentru alte națiuni", a afirmat el.
Sarkissian a criticat poziția Turciei privind aderarea la Uniunea Europeană, spunând că Ankara încearcă să folosească o politică a dictaturii pentru a pune presiune asupra blocului comunitar.
"Nu cred că Turcia este un actor care să își poată impune viziunea sau să exercite presiune asupra Uniunii Europene", a adăugat el. "Sincer, nu văd nicio perspectivă care să deschidă calea pentru aderarea Turciei la UE", a mai afirmat Sarkissian.
AGERPRES