Armenia comemorează genocidul din 1915 în pofida pandemiei COVID-19
Armenia a stins joi luminile pe străzi pentru a comemora victimele genocidului din 1915, ceremonie diferită faţă de cea din anii precedenţi din cauza pandemiei noului coronavirus şi a măsurilor de carantină în vigoare, transmite AFP.
Obişnuita defilare cu torţe din Erevan, care are loc în fiecare an pe 23 aprilie, a fost anulată anul acesta, iar accesul la complexul memorial dedicat armenilor care au pierit, situat pe dealul Tsitsernakaberd şi care veghează de sus capitala, este interzis.
Marcarea a 105 ani de la tragedie "este comemorată în conformitate cu protocolul impus de pandemie" a declarat, într-un comunicat, preşedintele Armen Sarkisian.
"Ne amintim de victime tot timpul şi peste tot, indiferent unde ne aflăm în lume", a adăugat şeful statului armean.
În locul ceremoniilor obişnuite, luminile stradale au fost stinse şi clopotele bisericilor au răsunat în toată ţara.
Sub ploaia de primăvară, Erevanul s-a cufundat în întuneric în timp ce locuitorii au stins lumina în locuinţele lor. Mulţi au aprins lumânări sau lumini pe telefoanele mobile la ferestre.
În luna martie Armenia, care a înregistrat oficial până în prezent 1.523 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 şi 24 de decese, a declarat stare de urgenţă şi a impus carantină generală pentru a opri răspândirea bolii.
Armenii estimează că 1.5 milioane de compatrioţi au fost ucişi în mod sistematic de trupele Imperiului Otoman în timpul primului război mondial.
Turcia respinge termenul de genocid şi vorbeşte de masacre reciproce pe fundalul războiului civil şi al foametei, evenimente care au făcut sute de mii de victime de ambele părţi.
Genocidul armean este recunoscut de aproximativ treizeci de ţări şi de o serie de istorici.
Preşedintele Sarkisian a declarat joi că "recunoaşterea genocidului de către Turcia şi eliminarea consecinţelor sale este o problemă de securitate pentru Armenia, naţiunea armeană şi regiune".
Prim-ministrul Nikol Pachinian şi patriarhul Gareghin al II-lea vor depune vineri flori la Memorialul dedicat genocidului. AGERPRES