În urmă cu mai bine de o lună, comandanţii de artilerie din prima linie au primit un instrument mai avansat, un telemetru laser de înaltă tehnologie pentru ţintire, provenit din Occident. Dar există o problemă: nimeni nu ştie cum să-l folosească. „ Parcă ţi-au dat un iPhone 13 şi ştii doar să dai un telefon“, a spus sergentul Dmitri Pisanka.
Unii soldaţi ştiu să folosească această tehnică. Dar în ultimele zile au fost trimişi pe în alte locuri. Prin urmare, unitatea din sud a fost lăsată doar cu instrucţiunile. „ Încerc să-mi dau seama cum să-l folosesc citind instrucţiunile în engleză folosind Google Translate “, a spus sergentul Pisanka.
„Dar pe lângă instrumentele de război în sine, armata ucraineană are nevoie de cunoştinţe despre cum să le folosească. Fără pregătire, aceeaşi problemă cu care a avut-o unitatea sergentului Pisanka de a folosi telemetru va deveni mai răspândită ”, scrie publicaţia, adăugând că abordarea eşuată a SUA de a echipa armata afgană fără sprijin logistic masiv ar putea fi repetată.
„ Ucrainenii tind să folosească echipamente occidentale, dar au nevoie de pregătire pentru a le întreţine. Unele lucruri sunt greu de grăbit ”, a spus Michael Kofman, director de studii ruse la Institutul CNA.
Nevoie de instructori din ţările NATO
Ţările SUA şi NATO au antrenat armata ucraineană încă dinainte de războiul în toată regula, dar nu cu unele dintre armele avansate pe care le trimit acum. Din 2015 până în anul curent, instructorii americani au antrenat 27.000 de soldaţi ucraineni. În februarie, când Rusia a început o invazie pe scară largă, în Ucraina erau aproximativ 150 de consilieri militari americani. Dar toţi au fost retraşi. De la începutul războiului, Statele Unite au alocat 54 de miliarde pentru a ajuta Ucraina şi au trimis şi o serie de arme.
Dar pentru a evita o confruntare directă cu Rusia, administraţia Biden a refuzat să trimită consilieri militari în Ucraina pentru a instrui armata ucraineană cu privire la noile sisteme. Totodată, s-a decis desfăşurarea de exerciţii în afara ţării. Acest lucru a creat mari probleme pentru armata ucraineană, cum ar fi sergentul Andri Mikita, care serveşte în trupele de frontieră ale Ucrainei. A primit un scurt curs de pregătire de la soldaţi NATO, datorită căruia ştie să folosească rachetele antitanc NLAW. Acum trebuie să călătorească între poziţii, încercând să-i înveţe pe alţi camarazi de arme. Potrivit lui Mikita, în multe cazuri, soldaţii ucraineni înşişi învaţă cum să folosească NLAW vizionand videoclipuri pe internet.
„Dar există tipuri de arme care nu pot fi stăpânite doar cu ajutorul intuiţiei: rachete sol-aer, sisteme de artilerie, unele echipamente. Deci avem nevoie de cursuri formale ”, a explicat el.
Ucraina cere Israelului să-i vândă sistemul „Iron Dome”
Ambasadorul Ucrainei a cerut Israelului să-i vândă sistemul de apărare anti-aeriană Iron Dome şi să furnizeze rachete antitanc pentru a apăra civilii împotriva invaziei Rusiei, scrie Associated Press. Eevgheni Korniciuk a spus că doreşte ca guvernul israelian să susţină cu fapte sprijinul verbal pentru Ucraina privind asistenţa militară.
La o conferinţă de presă la Tel Aviv, el a spus că Ucraina doreşte să cumpere sistemul Iron Dome, susţinând că Statele Unite nu se vor opune unei astfel de vânzări.
SUA sprijină financiar scutul antirachetă Iron Dome al Israelului de aproximativ un deceniu, oferind aproximativ 1,6 miliarde de dolari pentru producţia şi întreţinerea acestuia.
Sistemul este conceput pentru a intercepta şi distruge rachetele cu rază scurtă de acţiune lansate în Israel.
Korniciuk a mai spus că Israelul a refuzat săptămâna trecută cererea SUA pentru Germania de a livra Ucrainei rachete antitanc „Spike”, sub licenţă israeliană.
Israelul şi-a limitat sprijinul pentru Ucraina la ajutorul umanitar şi a fost singura ţară care opera un spital de campanie în interiorul ţării la începutul anului. Israelul se teme că dacă ajută Ucraina din punct de vedere militar, acest lucru ar inflama Rusia, care are o prezenţă militară în Siria vecină.
Israelul, care efectuează atacuri frecvente asupra ţintelor inamice în Siria, se bazează pe Rusia pentru coordonarea securităţii.
Lista armamentului furnizat Ucrainei de SUA
- 6.500 de de rachete antitanc Javelin
- 20.000 de arme antiblindate uşoare
- 1.400 de rachete antiaeriene Stinger
- 108 obuziere M777 cu 220.000 de obuze
- 4 sisteme HIMARS, lansatoare multiple de rachete de mare precizie
- 121 de sisteme de drone Phoenix Ghost şi 700 de drone Switchblade (drone kamikaze)
- 200 de transportoare blindate
- Câteva sute de vehicule Humvee
- 20 de elicoptere Mi-17 de fabricaţie sovietică
- 7.200 de arme de foc cu calibru .50
- 3 sisteme radar antiartilerie