Armele nucleare vor deveni desuete, prezice un savant ucrainean

Armele nucleare vor deveni desuete, prezice un savant ucrainean

Noile tehnologii au potențialul de a face din armele nucleare niște amenințări ale trecutului, a declarat într-un interviu pentru presa ucraineană Volodimir Horbulin, prim-vicepreședinte al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei și șeful Consiliului de Supraveghere al Institutului Ucrainean pentru Studii de Securitate.

Rusia a făcut recent exerciții cu lansatoare de rachete nucleare tactice FOTO SHUTTERSTOCK

Rusia a făcut recent exerciții cu lansatoare de rachete nucleare tactice FOTO SHUTTERSTOCK

„Pot exista condiții în care, mulțumită tehnologiilor avansate, armele nucleare vor deveni învechite, iar epoca nucleară va dispărea în istorie. Aceste condiții sunt legate de dezvoltarea tehnologiilor moderne de interceptare cu rază lungă de acțiune — cele care vizează în mod preventiv focoasele nucleare, făcând amenințarea folosirii lor la fel de periculoasă pentru țara care le posedă, ca și pentru națiunea atacată”, a spus Horbulin, citat de New Voice of Ukraine.

Potrivit vicepreședintelui Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, se înregistrează deja progrese în crearea unei astfel de tehnologii, oferind speranță pentru o eventuală neutralizare a amenințării nucleare.

El a punctat, de asemenea, un eveniment recent ce ar putea semnala această schimbare: „Autodistrugerea simbolică, poate chiar epocală, a jucăriei preferate a lui Putin – racheta Sarmat”.

Pe 22 septembrie, analistul OSINT MeNMyRC a relatat că Rusia a efectuat un test al rachetei sale intercontinentale RS-28 Sarmat la poligonul de testare din Plesetsk, care s-a încheiat cu „eșec total”. Analistul a postat și fotografii ale incidentului.

Potrivit relatării sale, racheta a explodat în silozul său, lăsând în urmă un crater masiv și distrugând poligonul.

Pe 23 septembrie, analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au subliniat că eșecul celui mai recent test de rachetă al Rusiei arată provocările cu care se confruntă dezvoltatorii de rachete ruși pe fondul războiului pe care Kremlinul îl poartă împotriva Ucrainei.

În aceeași zi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că Kremlinul nu are informații cu privire la testul eșuat al rachetei RS-28 Sarmat (Satan 2).

Agenția de presă Tass a postat recent o înregistrare video ce surprinde sisteme de lansare pentru rachetele balistice intercontinentale Iars în timp ce sunt scoase din depozit pentru exerciții.

Desfășurarea are ca scop exersarea „acțiunilor intensive de manevră”, a anunțat Ministrul rus al Apărării pe 7 octombrie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am fost sus acolo unde majoritatea oamenilor vor să ajungă. Nu e nimic acolo. E pustiu. Întoarceți-vă la lucrurile simple”

2 VIDEO O simplă povestioară din Ucraina...

3 Cine sunt milionarii care au cumpărat sute de apartamente la Nordis. 152 de procese au fost deschise

4 Așa o fi?

5 Fosta judecătoare de la CCR Simona-Maya Teodoroiu a murit la doar 55 de ani