Armele ghidate de precizie ale SUA cad rând pe rând pradă războiului electronic al Rusiei. „După șase săptămâni, eficiența a scăzut la doar 6 %“
O altă armă americană ghidată de precizie a fost aparent paralizată de războiul electronic rusesc, a declarat un oficial al Pentagonului.
Muniția, care a fost rapid dezvoltată și transportată în Ucraina, este doar ultima care a eșuat în luptă, subliniind provocarea tot mai mare de a contracara tacticile de bruiaj rusești, scrie Business Insider.
Săptămâna trecută, William LaPlante, subsecretarul apărării pentru achiziții și susținere, a declarat că o nouă versiune a unei arme de precizie americane nu a reușit să atingă țintele rusești parțial din cauza războiului electronic rusesc. LaPlante a declarat în fața unui grup de experți de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale că arma lansată de la sol, o versiune a unui sistem aer-sol, a fost dezvoltată rapid și desfășurată în Ucraina după teste de siguranță relativ limitate și puține teste operaționale.
Odată ce arma a ajuns în Ucraina, „nu a funcționat din mai multe motive”, a spus LaPlante. Acestea au inclus interferențe electromagnetice și complicații de la lansarea armei la sol. „Pur și simplu nu a funcționat”, a spus el.
El a lăsat să se înțeleagă că Ucraina și-a pierdut interesul pentru versiunea experimentală, spunând: "Atunci când trimiți ceva oamenilor care se află în lupta vieții lor și care nu funcționează, ei îl vor încerca de trei ori și îl vor arunca deoparte."
În timp ce LaPlante nu a confirmat despre ce armă este vorba, experții au declarat pentru Defense One că suspectează că este vorba despre bomba de diametru mic lansată de la sol, pe care Ucraina ar fi început să o folosească în februarie.
Finanțarea pentru versiunea terestră a muniției aer-aer a fost aprobată în februarie 2023. Bomba are o rază de acțiune declarată de până la 144 de kilometri, ideală pentru a ținti centrele logistice rusești din apropierea liniilor de front, și se bazează pe GPS, precum și pe un sistem intern pentru a se menține fixată pe țintă. Nu este clar, însă, dacă aceasta este.
Nu ar fi prima armă americană ghidată de precizie care ar fi fost paralizată de războiul electronic rusesc. Sistemul de rachete ghidate cu lansare multiplă, o armă valoroasă pentru Ucraina, care poate fi lansată de pe sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate furnizate de SUA, și munițiile de atac direct comun au fost eșuat în mod repetat din cauza bruiajului rusesc. Oficialii americani din domeniul apărării au remarcat aceste probleme, adăugând că SUA și ucrainenii lucrează la soluții și contramăsuri.
În decembrie, general locotenentul american Antonio Aguto a spus că războiul electronic îndreptat către unele dintre „cea mai precise capabilități ale noastre este o provocare”.
În martie, Daniel Patt, de la Institutul Hudson, a declarat în fața Congresului că obuzele de artilerie Excalibur ghidate de GPS „au avut o rată de eficiență de 70% în atingerea țintelor atunci când au fost utilizate pentru prima dată în Ucraina”, dar că „după șase săptămâni, eficiența a scăzut la doar 6 % deoarece rușii și-au adaptat sistemele de război electronic pentru a o contracara.”
Patt a declarat la vremea respectivă că "eficiența maximă a unui nou sistem de arme este de numai două săptămâni înainte de apariția contramăsurilor".
Războiul electronic a fost o caracteristică proeminentă pe câmpul de luptă din Ucraina, văzută ca o metodă ieftină și eficientă pentru ambele părți de a bruia armele ghidate prin GPS, cum ar fi rachetele și rachetele, precum și sistemele bazate pe semnal, inclusiv dronele, notează BI.
Sursa: adevarul.ro