Armele cheie ale rezistenței ucrainene în fața bombardamentelor rusești: ingeniozitatea și improvizațiile

Armele cheie ale rezistenței ucrainene în fața bombardamentelor rusești: ingeniozitatea și improvizațiile

Atacurile rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au loc la o scară nemaivăzută în lumea modernă, spune șeful companiei energetice naționale, iar ucrainenii sunt nevoiți să fie inventivi pentru a le contracara, relatează Politico.

Rusia și-a întețit atacurile cu rechete și drone în ultimele două luni FOTO EPA-EFE

Rusia și-a întețit atacurile cu rechete și drone în ultimele două luni FOTO EPA-EFE

Ucrainenii au rezistat până acum valurilor de atacuri cu rachete și drone mulțumită unor arme precum ingeniozitatea și capacitatea de improvizație, a subliniat Volodimir Kudrițki, șeful Ukrenergo, compania energetică națională din Ucraina, în cadrul unui interviu pentru Politico.

Astfel, autoritățile au putut să remedieze rapid avariile la rețeaua sa energetică și la conductele de apă, iar barajele de rachete rusești au avut un impact mai puțin devastator decât ar fi sperat Vladimir Putin. Totuși, atacurile Rusiei, începute în urmă cu aproape două luni și efectuate cu ajutorul unor rachete în valoare de miliarde de dolari, au deteriorat circa 50% din infrastructura energetică a Ucrainei.

„Suntem foarte bine pregătiți și gândim în afara tiparelor pentru a ne coordona în urma atacurilor cu rachete. Chiar și atunci când se produce o avarie catastrofală, chiar și în aceste vremuri deosebit de grele, suntem totuși capabili să reconectăm [rețeaua-n.red]și să livrăm energie. Desigur, trebuie să limităm consumul pentru a menține stabilitatea sistemului”, a spus Kudrițki.

Șeful Ukrenergo susține că inginerii ucraineni reușesc să readucă curentul în casele a circa 80% sau chiar 90% dintre ucraineni în cel mult 24 de ore, în majoritatea cazurilor, în timp ce stabilizarea propriu-zisă a rețelei poate dura câteva zile.

Este o reușită remarcabilă ținând cont de amploarea atacurilor, în urma cărora a fost afectată circa jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei, notează Kudrițki.

În pofida strategiei Kremlinului de a apela la „Generalul Iarnă” pentru a epuiza voința de luptă și moralul ucrainenilor „ne descurcăm destul de bine. Acest gen de asalt asupra rețelei noastre energetice, și scara la care are loc, nu s-a mai văzut până acum în lumea modernă și, în consecință, trebuie să inventăm soluții. Nu avem pe cine să consultăm întrucât nimeni n-a mai trecut printr-o experiență măcar apropiată de asta”, a spus el.

Ucrainenii găsesc puterea să glumească că serviciile publice au cunoscut îmbunătățiri de la invazia rusă astfel că în prezent reparațiile sunt gata în câteva ore față de câteva săptămâni cât ar fi avut de așteptat ucrainenii înainte de război.

Aceste capacități de rezistență pe care și le-au descoperit ucrainenii le oferă o oarecare consolare, dar sunt și un motiv de mândrie.

Secretul ucrainenilor

Secretul ucrainenilor este abilitatea de improvizație, în condițiile în rețeaua energetică nu este prevăzută să reziste unor atacuri cu rachete, admite și primarul Liov, Andri Sadovi.

„Am descoperit că suntem programați să fim ingenioși, să improvizăm, să venim cu soluții, să ne folosim de ce avem disponibil și la îndemână”, spune el.

După ultimul val de atacuri cu rachete, inginerii au trecut repede la acțiune reprogramând sistemele computerizate pentru a redistribui energia prin intermediul stațiilor de transmisie integre, în timp ce reparația fizică propriu-zisă, acolo unde e posibilă, necesită mai mult timp.

Unde există voință există și o cale. Ei fac niște lucruri nemaipomenite”, apreciază Terry Taylor, un inginer britanic care ajută voluntar autoritățile din Nicolaev, un oraș fără apă potabilă de șase luni în urma bombardamentelor rusești care au avariat o conductă principală.

„Există o unitate uimitoare între scop și pasiune aici; este cu adevărat remarcabilă. Oamenii pur și simplu se apucă de treabă; curăță molozul și repară cât pot de bine", a declarat el pentru Politico.

Ucraina are nevoie de ajutor pentru a rezista pe perioada iernii

Atacurile rusești nu i-au prins nepregătiți pe ucraineni, care aveau stocuri masive de materiale și echipament de schimb, dar acestea se epuizează acum rapid, spune șeful companiei energetice ucrainene.

Primarul Liov admite la rândul său că, dacă atacurile rusești continuă în ritmul actual, ucrainenii vor avea nevoie de soluții mai robuste decât până acum.

„Trebuie să fim pregătiți să supraviețuim fără electricitate și încălzire vreme de o săptămână, două, poate chiar trei”, subliniază el, adăugând că probabil țara va avea nevoie de zeci de mii de generatoare pentru a face față iernii.

Liovul dispune de trei generatoare diesel care până în prezent au fost folosite pentru a menține distribuția de apă caldă pentru jumătate dintre populația orașului. Sadovi este însă îngrijorat de ce ar putea urma pentru orașul său, unde sunt îngrijiți mulți dintre cei răniți în război, militari și civili.

Ne pregătim cât putem de bine pentru a ne clădi rezistență și trebuie să fim pregătiți pentru cele mai sumbre scenarii”, a făcut ecou acestor îngrijorări Kurdrițki, precizând că Ucraina are nevoie urgentă de piese de schimb, dar și de transformatoare și alte echipamente.

Totodată, șeful Ukrenergo face apel la furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană, pentru că acestea ar da posibilitatea Ucrainei să protejeze realmente infrastructura energetică a țării.

Luptăm pe un front energetic. Un număr mai mare de sisteme de apărare aeriană ne-ar spori șansele să evităm avarii masive ale rețelei noastre. Așadar, cu cât mai multe sisteme de apărare cu atât mai puține avarii”, a argumentat el, precizând că Ucraina a reușit să doboare circa 70 din cele 100 de rachete lansate în atacul masiv de marțea trecută.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”