Armele capturate de la Hamas sugerează că, dacă forțele israeliene invadează Gaza, s-ar confrunta cu un pericol de proporții

Armele capturate de la Hamas sugerează că, dacă forțele israeliene invadează Gaza, s-ar confrunta cu un pericol de proporții

Imaginile unui depozit de arme capturat de Hamas au arătat un tip de dispozitiv exploziv improvizat care a îngrozit forțele americane în Irak și care s-ar putea dovedi o provocare mortală în cazul unei eventuale invazii israeliene în Gaza.

Trupele israeliene se vor confrunta cu numeroase dispozitive explozive în Gaza FOTO Profimedia

Trupele israeliene se vor confrunta cu numeroase dispozitive explozive în Gaza FOTO Profimedia

Forțele de apărare israeliene (IDF) au publicat în această săptămână imagini video cu arme confiscate de la Hamas după atacurile teroriste din 7 octombrie. În înregistrarea video, care, potrivit FDI, arată doar o parte din armele folosite în atacurile mortale, sunt vizibile o varietate de rachete, mine și grenade.

Alte înregistrări video, precum cea capturată de MSNBC și Ynetnews, un cotidian israelian de știri, arată chiar mai multe, inclusiv ceea ce John Spencer, ofițer în retragere al armatei americane și președinte al departamentului de studii privind războiul urban de la Modern War Institute, a identificat ca fiind dispozitive explozive improvizate (IED) cu penetrant format exploziv (EFP).

„Se pare că printre numeroasele provocări cu care se va confrunta IDF într-o campanie terestră în Gaza se numără și una de care ne-am temut zilnic în Irak - dispozitivul exploziv improvizat cu penetrant format exploziv (EFP) de inginerie iraniană", a scris Spencer pe X, platforma de socializare cunoscută oficial sub numele de Twitter.

Explozibilul are un aspect distinct, prezentând un disc concav, puțin adânc, care se sprijină pe o bombă mai mică. Dispozitivele explozive improvizate EFP sunt doar un tip de dispozitiv improvizat, dar arma a căpătat notorietate pentru raza de acțiune, potențialul său distructiv și capacitatea de a provoca daune grave atât vehiculelor, cât și personalului, așa cum a făcut-o forțelor americane în timpul războiului din Irak.

Armele capturate de Hamas indică faptul că gruparea fie și-a fabricat propriile arme, fie le-a achiziționat de la un actor extern, cum ar fi Iranul. Dincolo de faptul că le-a adus în Israel în timpul atacului sângeros de acum două săptămâni, este posibil să aibă un stoc mai mare pentru utilizare viitoare.

EFP sunt un tip specific de dispozitive explozive improvizate pe marginea drumului, fabricate din cupru prelucrat, plasate într-o varietate de obiecte ieftine, de uz cotidian, cum ar fi cutii de cafea, borcane sau vase de bucătărie.

Acestea au fost folosite frecvent de miliții, teroriști și forțe de gherilă și sunt utilizate de obicei ca arme asimetrice împotriva unor ținte mai mari și mai formidabile. Milițiile șiite susținute de Iran le-au folosit în timpul războiului din Irak, după invazia americană din 2003.

Dispozitivele explozive improvizate i-au îngrozit pe americani

Regretatul general iranian Qassem Soleimani, comandantul Forțelor Quds ale Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, pe care SUA l-au eliminat într-un atac cu dronă în urmă cu aproape patru ani, a înarmat milițiile irakiene cu EFP și le-a instruit cu privire la dispozitivele de concepție iraniană. Într-o declarație cu privire la asasinarea sa, Pentagonul l-a învinuit pe acesta și Forța Quds pentru moartea forțelor americane.

Odată activat, explozibilii compacți din interiorul obiectului lansează discul de cupru în sus, transformându-l efectiv într-o muniție fierbinte, de mare viteză. Acel proiectil de cupru, odată încălzit de explozibili, este numit „glonț" pentru mișcarea sa rapidă spre țintă.

Deși poate provoca pagube pe o distanță de câteva zeci de metri, proiectilele EFP sunt mult mai precise și mai distructive la distanță mică sau direct sub o țintă, așa cum au văzut trupele americane în Irak.

În timpul invaziei americane, trupele au raportat că, printre dispozitivele explozive improvizate cu care s-au confruntat, EFP-urile au fost mult mai mortale și mai eficiente decât alte bombe sau explozibili de pe marginea drumului pe care le-au întâlnit.

Soldații au declarat că EFP, ascunse în blocuri de spumă care imitau bordurile și pietrele de pe străzi, au sfâșiat vehiculele care circulau pe drumuri de pământ, cu cioburi de glonț de cupru care sfărâmă blindajele și corpurile la viteze incredibile.

Un fost ofițer de neutralizare a munițiilor explozive din Forțele Aeriene a declarat pentru The Washington Post în 2020 că acestea au fost cel mai rău dispozitiv exploziv pe care l-a întâlnit în perioada în care a fost desfășurat.

Cu ce se vor confrunta trupele israeliene în Gaza

Statisticile se potrivesc și ele cu reputația mortală a EFP. Explozibilii au ucis cel puțin 196 de soldați americani și au rănit aproape 900 între 2005 și 2011, au declarat oficialii din domeniul apărării în 2015.

O parte a provocării cu EFP, ca și cu alte dispozitive explozive improvizate, este cât de dificil este să le localizezi sau să le depistezi înainte de a fi prea târziu, având în vedere că pot părea obiecte obișnuite. O altă provocare este faptul că producătorii de EFP ar putea schimba cu ușurință designul bombelor pentru a ocoli măsurile de contracarare a vehiculelor americane și pentru a se asigura că proiectilele își ating țintele.

Atitudinea și abordarea americană a luptei în Irak au jucat probabil și ele un rol. „Sincer, nu am crezut că tipii ăștia sunt capabili să facă astfel de lucruri", a declarat un oficial de rang înalt din domeniul apărării pentru The Washington Post în 2007. „I-am subestimat".

Dacă aceste arme fac parte din arsenalul Hamas, este probabil că ar fi folosite în Gaza pentru a respinge o invazie, deoarece lupta urbană se pretează la trucuri și capcane . Acest lucru ar putea fi o problemă pentru trupele IDF într-o ofensivă terestră în fâșie.

Spencer a remarcat că Israelul probabil nu ar fi nepregătit pentru aceste amenințări, scriind că IDF „va face față acestei amenințări și altor dispozitive explozive improvizate cu ani de zile de lecții învățate" și contramăsuri extrase din luptele anterioare, inclusiv împotriva Hezbollahului susținut de Iran în Liban.

De când Hamas a executat atacurile sale teroriste surpriză, care au ucis cel puțin 1.300 de persoane și au rănit alte peste 4.000 în Israel, armata israeliană a semnalat în repetate rânduri că intenționează să lanseze o invazie la scară largă în Gaza, o zonă urbană dens populată cu peste 2 milioane de locuitori, în timp ce avioanele sale bombardau fâșia.

Atacurile aeriene israeliene au distrus zone întregi, ucigând peste 3.000 de palestinieni și rănind alți peste 12.000, potrivit celor mai recente statistici ale Națiunilor Unite. Israelul a declarat că bombardamentele sunt primul pas înainte de invazia terestră, înmuierea efectivă a zonei țintă pentru forțele sale terestre.

Un câmp de luptă urban devastat este totuși dificil, chiar și pentru cele mai bune armate. Forțele israeliene s-ar putea confrunta în continuare cu EFP ascunse în moloz, în rețele complexe de tuneluri sau în drumuri. Acest lucru ar putea însemna probleme pentru trupele FDI, dintre care sute de mii s-au oferit voluntari sau au fost chemate să servească în ultimele săptămâni.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!