Arme „ieftine“ anti-drone sunt testate în Marea Britanie. O tragere costă 30 de bani

Arme „ieftine“ anti-drone sunt testate în Marea Britanie. O tragere costă 30 de bani

În Marea Britanie, armata efectuează teste pe teren ale unei arme cu energie dirijată prin radiofrecvență (RFDEW), a cărei dezvoltare este condusă de compania franceză Thales, care intenționează să înființeze o societate mixtă în Ucraina. Se așteaptă să fie o armă ieftină, capabilă să doboare mai multe drone simultan, dezactivându-le electronicele. Poate apărea pe piață încă din 2025, notează Financial Times.

Academie drone Ucraina jpg

Alex Cresswell, preşedinte şi director executiv al Thales UK, a declarat că noua armă cu energie dirijată prin frecvenţă radio (RFDEW), care este testată pe teren cu armata britanică în timpul verii, ar trebui să fie gata de utilizare "destul de repede".

Să treci de la ceva care funcţionează în viaţa reală pe Câmpia Salisbury la ceva pe care l-ai trimite în Ucraina este încă un salt destul de mare. Este un salt de un an, dar nu de mulţi ani", a declarat Cresswell într-un interviu acordat Financial Times.

Potrivit acestuia, decizia cu privire la când și unde să implementeze acest sistem va fi luată de guvernul britanic.

Thales UK, filiala britanică a grupului francez de apărare şi tehnologie, conduce dezvoltarea armei ca parte a unui consorţiu industrial sub contract cu Ministerul Apărării.

La un cost de numai 12 cenţi ( 30 de bani) per utilizare şi cu o rază de acţiune de până la 1 km, sistemul va oferi o alternativă mai ieftină la sistemele tradiţionale de apărare antiaeriană cu rachete, care costă de obicei sute de mii de dolari. Tehnologia poate fi montată pe vehicule militare şi utilizează o sursă de energie mobilă pentru a produce unde sau impulsuri de radiofrecvenţă pentru a interfera cu sistemele electronice ale unei ţinte în mişcare.

Industria, a spus Cresswell, lucrează de zeci de ani la contramăsuri împotriva atacurilor primite. De la invazia Rusiei în Ucraina, ambele părţi s-au bazat foarte mult pe drone pentru a ataca, stimulând investiţiile guvernelor şi industriei în modalităţi de contracarare a acestor atacuri.

Institutul American pentru Studiul Războiului a informat că Rusia dezvoltă o nouă versiune a dronei Lancet numită „Izdelie-53”. Folosind inteligența artificială, se așteaptă să identifice și să selecteze în mod autonom ținte pe câmpul de luptă, permițându-i să funcționeze ca parte a unui „roi de drone”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii